El Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC), amb el suport de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), l’Agència de la Competitivitat per a l’Empresa (ACCIÓ), la Delegació del Govern Català a Suïssa i el Consolat General de Suïssa a Barcelona, va organitzar la setmana passada la seva 4a missió d’estudi anual, que ha tingut com a destinació el país helvètic. L’estada en aquest país, fruit de la col·laboració entre Catalunya i Suïssa en l’àmbit de la transició energètica, dona continuïtat a l'intercanvi iniciat amb la Trobada sobre Innovació Catalunya-Suïssa que va tenir lloc a Barcelona el passat mes de novembre del 2022, i que va comptar amb la presència del Molt Honorable President de la Generalitat, Pere Aragonès.

La missió va comptar amb la participació d’una dotzena de representants d’organitzacions associades al CEEC, així com de representants institucionals tant del govern català com del suís. En el marc d’aquesta missió els participants van tenir l’oportunitat de visitar algunes de les organitzacions més destacades en el sector de l’energia a Suïssa, i contactar amb els agents més importants en recerca i emprenedoria i diversos operadors econòmics en sectors clau com la generació i distribució d'energia, la mobilitat elèctrica, les energies renovables, l’eficiència energètica i captura de tecnologies CCS.

Entre les organitzacions que l’expedició va poder visitar hi han ETHZ, Zurich  Soft Robotics, Synhelion, TwingTec, Hitachi  Energy, Neustark, Alpiq, Studer-Innotec, Campus  Energypolis, The  ARK Foundation, EFPL, WattAnyWhere i Urbio, a més de la seu de SIG i la comuna de Colley-Bossy.

A través dels diferents intercanvis establerts i les xerrades que van poder presenciar, els participants van conèixer de primera mà les polítiques que està impulsant el govern suís i els diversos governs tant cantonals com locals, així com projectes i experiències innovadores en l’àmbit de l’eficiència energètica en la industria, la producció de combustibles d’emissions zero procedents de la llum del sol i el vent, emmagatzematge, xarxes de fred i calor (DHC), desplegament de fotovoltaica amb IA o mobilitat elèctrica.

A més, coincidint amb la setmana del lliurament dels Trophées SIG a Ginebra, la missió va ser convidada a assistir a aquest acte organitzat per la institució de dret públic a Ginebra, que premia els projectes més innovadors en l’àmbit de la transició energètica a Suïssa.

Com a part de l’expedició hi han participat les empreses associades al CEEC, Estabanell, Eurecat, PACI Global, Schlaich-Dauss, ICAEN, a més de representants dels governs suís i català.