Del 19 al 21 de setembre, membres del Grup de Treball de Geotèrmia del Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya van participar als Geothermal District Heating and Cooling Days 2023 que es van celebrar a Aarhus, Dinamarca. El cap de l'Àrea de Recursos Geològics de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, Ignasi Herms i l’investigador de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Jordi García Céspedes, van fer la ponència "Modelització de xarxes de fred i calor amb geotèrmia de 5a generació a Catalunya".

Durant aquesta presentació van parlar de les potencialitats d'aquestes xarxes a Catalunya utilitzant energia geotèrmica propera a la superfície (SGE). Segons Herms, malgrat que el mercat SGE a Catalunya és encara petit, el nivell de coneixement que hi ha és prou madur i l'ecosistema industrial el fan ideal per a l'adopció de les 5GDHC.

També hi va participar Jesús Teixidor, de SUNO Enginyeria de Serveis Energètics SCCLP, qui va assistir amb l'objectiu de contribuir a la transferència de coneixement que existeix a nivell europeu en l'àmbit de les xarxes de 5a generació.

A Dinamarca, per exemple, el 63% dels habitatges estan conectats a xarxes de 3a i 4a generació i volen arribar al 90% amb xarxes de 5a compatibles en zones de baixa densitat, explica Teixidor. Un fet que és replicable a Catalunya, on, segons Teixidor, “les condicions climàtiques són ideals per desenvolupar aquest tipus de xarxes perquè hi ha demandes molt grans de fred i calor”.