El municipi de Cabanabona, a la Noguera, s’ha convertit en un dels municipis amb un desplegament de l’energia geotèrmica més important. Les actuacions a la localitat, dutes a terme per les empreses del clúster QUALI Geotèrmia i Tellus Ignis, han permès aprofitar la calor del subsol per proporcionar calefacció i refrigeració 100% renovable als edificis públics i habitatges. L'obra d'excavació, finalitzada amb 21 pous amb més de 100 metres de profunditat, ha estat realitzada per QUALI Geotèrmia, mentre que Tellus Ignis s'ha encarregat de l'assessorament i posterior subministrament de les bombes de calor.

L’objectiu de l’Ajuntament de Cabanabona ha estat des del principi autogestionar la demanda energètica municipal i estalviar en consum elèctric. Els vint-i-un pous han permès obtenir una potència de 133 kW, els quals proveeixen d’energia la seu consistorial, que també acull el casal social del poble, la residència de gent gran i un habitatge particular.

La climatització de l’ajuntament s’aconsegueix amb 4 pous de 130 metres de profunditat que sumen 25 kW mentre que la residència d’ancians rep 100 kW a través de 16 pous a una profunditat de 105 metres. Per últim, l’habitatge particular obté 8 kW mitjançant un pou situat a 110 metres de profunditat.

Fa tot just un any va començar l’excavació de pous per captar la calor del subsol. Durant aquesta actuació, s’hi van instal·lar sondes que s’uneixen amb col·lectors, els quals són connectats a través d’un tub a la sala de calderes amb màquines geotèrmiques d’alt rendiment. Aquestes són les encarregades de distribuir la calor a través de les conduccions de calefacció, refrigeració i aigua calenta. Si bé la instal·lació d’aquest tipus d’energia és més cara que la de plaques solars o combustibles, la geotèrmia suposa un gran estalvi a llarg termini.

El responsable de QUALI Geotèrmia i coordinador del Grup de Treball de Geotèrmia del CEEC, Albert Pujadas, ha fet referència a l’estalvi que suposen les actuacions fetes al municipi. “Al ser una zona de clima continental i amb baixa humitat relativa a l'estiu, s'assoleixen temperatures de confort tant a l'hivern com a l'estiu treballant només amb terra radiant, la qual cosa fa que el consum energètic sigui molt reduït”, ha afirmat. Pujadas també ha parlat de la necessitat de seguir impulsant la geotèrmia amb “molta difusió i pedagogia” per aconseguir que els municipis “deixin de considerar com a única alternativa cremar gasoil o llenya”.

Tal com apunta, Jordi Espiell, responsable tècnic de Tellus Ignis, l’ús de geotèrmia permet un estalvi d’entre un 60 i 70% en factures de llum i gas. Actualment, afirma, és l’energia renovable que desperta més interès, a causa del creixent cost dels combustibles fòssils i la demanda social de solucions ecològiques. “És una energia renovable, neta i inesgotable, que està sota els peus”, ha reblat.

Altres municipis de les terres de Lleida ja estan explorant la possibilitat d’adoptar la geotèrmia com a font de subministrament d’energia. Tot i això, segons explica Espiell, el paper de les administracions és clau. “Cal tenir en compte que sense ajuts de l'administració, sigui Generalitat, Consells Comarcals o Diputació, un municipi per si sol pot tenir dificultats pressupostàries per a tirar endavant una rèplica del que s'ha fet a Cabanabona”, ha remarcat.