L’objectiu és validar la viabilitat de l’agrivoltaïsme al sector vitivinícola com a eina de mitigació dels efectes derivats del canvi climàtic
El projecte està cofinançat per ACCIÓ i coordinat pel CEEC, amb la participació d’INNOVI, KM0, Vallformosa i l’IRTA, com a centre tecnològic
El projecte ‘Agrivoltaïsme aplicat al sector vitivinícola com a eina de mitigació del canvi climàtic i fixació de la indústria al territori’ ha estat aprovat per ACCIÓ, aquest mes de gener, en el marc de la convocatòria d’ajuts a iniciatives de reforç de la competitivitat per a projectes de clústers de l’any 2020 - Projectes de desenvolupament i innovació.
El projecte gira a l’entorn de l’agrivoltaïsme, és a dir, la combinació de generació amb plaques fotovoltaiques en un terreny on al mateix temps es manté la producció agrària. L’objectiu és resoldre un repte molt concret del sector vitivinícola a través de la generació d'energia renovable, com és l'impacte del canvi climàtic en el desenvolupament de les vinyes que afecta directament a les seves característiques organolèptiques, entre elles l'estructura de sabors. Això obligaria a buscar nous emplaçaments que reuneixin els requisits adequats que en la majoria de casos implicarà una deslocalització de la indústria cap a altres països.
Mantenir l’activitat agrícola en general, i la vitivinícola en particular, té un paper principal per mantenir la població, el paisatge i els estàndards socioeconòmics del territori. El canvi climàtic, amb l’evolució de fenòmens meteorològics extrems i cada cop més freqüents, més l’augment previst de la temperatura mitjana, dificulten molt el manteniment d’aquesta activitat. En el cas del raïm, les interaccions entre la fruita i el seu entorn, com la humitat de l’aire, la temperatura, la radiació, la micro i macro biòtica, els agroquímics i els contaminants, son condicionants diversos que afecten la seva qualitat.
És per això què s’investigarà la viabilitat tècnica i econòmica de l’ús compartit de l’espai agrari per tal de mantenir, en el llarg termini, el cultiu de la vinya i la producció de qualitat a Catalunya i, per tant, fixar la indústria al territori. A altres països del nostre entorn, la viabilitat econòmica de les proves que es fan la solucionen amb subvencions, doncs el cost d’una instal·lació solar fotovoltaica a 5 metres d’alçada incrementa el cost de forma molt significativa. Aquest projecte inclou, entre els seus objectius, la definició de models de negoci que facin possible la sostenibilitat econòmica de la proposta tecnològica, i la validació de la proposta agrològica.
El Consorci el formen experts en cada un dels camps afectats per la investigació. Hi ha els dos clústers relacionats amb la temàtica, INNOVI (Clúster del Sector Vitivinícola Català) i el CEEC (Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya), investigadors del programa de Fructicultura de l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) que aportarà coneixement especialitzat, el celler Masia Vallformosa per a validar models de negoci i aportar el seu coneixement i, finalment, KM0 Energy en la seva branca d’innovació i promotor de parcs solars amb nous models de negoci integradors del territori.
“La investigació ens permetrà estudiar la viabilitat de compartir l’espai agrari generant energia renovable i mantenint la producció”, explica Esther Izquierdo, presidenta del CEEC. “Es tracta d’una iniciativa innovadora amb la qual busquem, per una banda, pal·liar els efectes adversos del canvi climàtic en el desenvolupament de les vinyes, i per l’altra, fixar la indústria en el territori”, conclou.
Aquest projecte té una durada de 12 mesos, al final dels quals es preveu dur a terme la presentació pública dels resultats obtinguts.