Al contrari del que es podria esperar després de tants anys de lluita per la igualtat, el percentatge de dones en les carreres universitàries d'informàtica és avui menor que fa 30 anys. Aquesta és la conclusió que es desprèn de l'informe Evolución  de la matrícula femenina en el grado de Informática en universidades públicas  españolas de 2017. Si fa 30 anys les dones representaven el 30% de les matrícules en Informàtica a les universitats espanyoles, en el curs 2016 -2017 aquest percentatge es va reduir fins al 12%, i això malgrat que les dones ja són més del 50% de l'alumnat universitari. Aquesta situació s'agreuja especialment en el cas de les universitats catalanes on segons el mateix estudi, el percentatge a la Universitat de Lleida descendeix fins a un 5%.

Com a empresa basada en la innovació tecnològica ens preocupa l'escassetat de dones en l'àmbit de l'enginyeria i la tecnologia. No només estem perdent un potencial creatiu clau per a la innovació i el desenvolupament de la nostra societat, sinó l'oportunitat d'una major diversitat en les estratègies i les formes de treball que sens dubte enriquirien les nostres empreses i ens farien més competitives. Necessitem referents femenins en el món acadèmic i laboral, fer visible l'aportació de les dones en l'àmbit de l'enginyeria i trencar amb els prejudicis que s'instal·len en edats primerenques.

Una de les eines que tenim totes les empreses per generar entorns que afavoreixin la incorporació de les dones són els plans d'igualtat. A través d'aquest conjunt ordenat de normes l'empresa es compromet a lluitar per la igualtat efectiva entre homes i dones i a eliminar la discriminació per raó de sexe. Els plans d'igualtat a més reporten beneficis a l'empresa: milloren la seva competitivitat, afavoreixen el compromís i la motivació de la plantilla, ajuden a retenir el talent, disminueixen l'absentisme, milloren la imatge i la reputació de l'empresa ... Potser és només un petit gest però si volem avançar cap a una societat més justa i igualitària no podem escatimar cap esforç.

Inergy té un pla d'igualtat que podeu consultar al portal  del departament de treball de la Generalitat de Catalunya.

Us desitgem un feliç i reivindicatiu 8 març!