El projecte Bodegues Intel·ligents 4.0 té com a objectiu global el desenvolupament d’una eina software de monitorització amb capacitat d’actuació i d’assistència a l’usuari en la presa de decisions DSS (Decision on Support System) sobre la gestió energètica i de procés durant tota la cadena de producció del vi i del cava, des de la collita fins a l’embotellament i emmagatzematge.

Actualment, està tenint lloc la segona fase del projecte que correspon al desenvolupament complet de l’eina de càlcul dels indicadors energètics i a l’estudi sobre la viabilitat d’interconnexió d’aquesta amb plataformes de gestió energètica i sistemes de monitorització.

Bodegues Intel·ligents 4.0 està recolzat i finançat pel Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat dins el programa de suport a les AEI per contribuir a la millora de la competitivitat de la indústria espanyola. A més del Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya, també en són socis ARCBcn, Eurecat i INNOVI, el clúster vitivinícola de Catalunya.

El procés

El procés és molt senzill. En primer lloc, l’usuari indica els consums que té al celler i les característiques de producció, a partir d’aquí, l’eina calcula uns indicadors energètics que permeten al celler conèixer si els seus consums són similars a la mitjana del sector i veure quin és el seu potencial d’estalvi. A més a més, l’eina dona indicacions de possibles actuacions a dur a terme per reduir el consum del celler en qüestió.

El projecte presenta també la definició del sistema d’implementació i el processat i tractament de les dades necessàries per a la correcta operació de l’eina, permetent disposar d’un sistema de Benchmarking en el sector, dins l’acord que els participants defineixin. Amb les Bodegues Intel·ligents 4.0 es pretén fer evolucionar el sector cap a la indústria 4.0 convertint-se en l’inici de l’estratègia.


El resultat d’aquesta iniciativa permetrà avaluar els avantatges referents al potencial de millora de la sostenibilitat, ambiental i econòmica, del sector en contraposició al risc tècnico-científic i als costos de desenvolupament i implementació.