El Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC) ha organitzat el 5è Business Lunch amb Joan Herrera, director general de l'Instituto para la Diversificación y de Ahorro Energético, com a ponent convidat. Durant el dinar, tan Xavier Farriols, president del CEEC, com Herrera han coincidit en la necessitat de què les empreses esdevinguin partícips dels canvis que suposarà el Reial Decret-llei 15/2018, de 5 d’octubre,  de mesures urgents per a la transició energètica i la protecció dels  consumidors i que sàpiguen aprofitar les noves oportunitats de negoci que sorgiran.

En aquest context, Farriols ha exposat la necessitat  que el Clúster, com a representant del sector de la gestió energètica eficient, “ha  de treballar en aquest Reial Decret i ser l’ens de suport a l’administració que  pretén ser”.

D’altra banda, els models de comunitats locals d’energia ha estat un dels altres punts principals que s’han tractat. Herrera ha exposat que en el nou model es contempla el fet que no faci falta donar-se d’alta com a productor: “En aquest punt, l’IDAE ha de ser el líder  del desenvolupament de l’autoconsum. Queden molts punts per resoldre encara,  com per exemple quin és el millor model per a la venda d’excedents d’energia, quins  sistemes de compensació interns hi ha d’haver entre productors i la necessitat  de certificats de les instal·lacions via reglament i amb totes les garanties”. 

Per poder tirar endavant aquests nous models, Herrera va tornar a posar el punt de mira en el teixit empresarial: “Es  necessita la implicació de les empreses, les quals haurien de posar sobre la  taules propostes per formar part d’aquestes comunitats locals d’energia i ser  un dels actors que transformin la realitat urbana del país”.

Lligat a l’autoconsum, apareix el vehicle elèctric. Herrera ha celebrat la supressió del gestor de càrrega i ha explicat que l’IDAE defensa que hi hagi en potència contractada d’1MW en el sistemes d’agregació, com tenen països europeus com el Regne Unit, França i Holanda. En aquesta línia, el director general de l'Instituto para la Diversificación y de Ahorro Energético ha llençat a l’aire la pregunta si el sistema marginalista de fixació de preus és el més eficaç per a totes les energies: “S’ha  de debatre quin és el model de fixació de preus més sostenible a llarg termini,  quan tinguem aquesta resposta es podrà prendre una decisió”.