La despesa mundial en energia, com a proporció de la producció econòmica, està destinat a disminuir dràsticament a causa de que la demanda mundial d'energia disminuirà a partir de 2035, segons l'Energy Transition Outlook de DNV GL. El canvi històricament significatiu en les nostres necessitats energètiques es deu en gran mesura a la ràpida electrificació i al seu eficiència.

La reducció de les emissions de carboni de la combinació de fonts d'energia es reflectirà en les tendències d'inversió i els diners gastats en energies renovables es triplicarà per al 2050. Per contra, la despesa en combustibles fòssils es reduirà aproximadament en un terç. En general, la taxa de despesa energètica s'alentirà fins a tal punt que a mitjans de segle, com a percentatge del PIB, el món gastarà un 44% menys que en l'actualitat.

L'electrificació i la major eficiència de la mateixa en el procés de transport d'energia, contribuirà a satisfer les demandes energètiques de la humanitat, decreixent aquesta a partir de la segona meitat de la dècada de 2030.
La despesa mundial en energia, com a percentatge del PIB, baixarà un 44% per al 2050
El mix energètic s'està descarbonizando ràpidament; el carbó ha arribat al seu punt màxim, el petroli arribarà al seu punt màxim en 2023 i el gas natural es convertirà en la principal font única a partir de 2026. Les energies renovables i els combustibles fòssils es repartiran per igual l'oferta per a mitjans de segle.
La ràpida transició que vam pronosticar no serà prou ràpida per arribar a la meta climàtica del sub-2 ⁰C. L'única manera que el món pugui complir les ambicions de l'Acord de París és mitjançant una forta combinació de diverses mesures.
Des de l'era industrial, el creixement econòmic i l'ús de l'energia han anat de la mà, però aquesta relació es dissociarà definitivament en 2035, quan la demanda d'energia comenci a caure i el PIB segueixi augmentant.

"L'atenció de les sales de juntes i els gabinets s'ha de centrar en la dramàtica transició d'energia que s'està desenvolupant. A mesura que els diners i les polítiques afavoreixin cada vegada més el gas i les energies renovables, el sistema energètic, que s'electrifica ràpidament, generarà guanys d'eficiència que superaran el creixement del PIB i de la població. Això suposarà que el món necessitarà menys energia en mig segle ", va dir Remi Eriksen, President del Grup i CEO de DNV GL. "La transició és innegable. L'any passat, es van agregar més gigawatts d'energia renovable que els de combustibles fòssils i això es reflecteix en on estan posant els seus diners els prestadors".

Els combustibles fòssils tenen un paper important, encara que reduït, en el nostre futur energètic, ja que la seva quota de la combinació energètica passarà del voltant del 80% en l'actualitat al 50% a mitjan segle i l'altra meitat procedirà de les energies renovables. El gas natural es convertirà en la font més important en 2026 i cobrirà el 25% de les necessitats energètiques mundials en 2050. El petroli arribarà al seu punt màxim en 2023 i el carbó ja ho ha aconseguit. L'energia solar fotovoltaica (16% de l'oferta mundial d'energia) i l'eòlica (12%) es convertiran en els actors més importants entre les fonts renovables, ja que ambdues cobriran la major part de la nova demanda d'electricitat.

La tendència a l'electrificació ja està afectant a la indústria de l'automòbil. Per 2027, la meitat dels cotxes nous venuts a Europa estaran alimentats per bateries i el mateix passarà cinc anys més tard a la Xina, Índia i Amèrica del Nord. Això contribuirà a una reducció global de la quota del sector del transport a la demanda energètica mundial, que passarà del 27% al 20% el 2050.

La reducció de les necessitats d'energia es reflectirà en la inversió, i la despesa total baixarà del 5,5% actual al 3,1% del PIB mundial. Com els combustibles fòssils tindran una porció més petita d'un pastís més petit, la despesa caurà al voltant d'un terç fins als 2,1 bilions de dòlars. Això es veurà compensat per la triplicació tant de les energies renovables (2,4 tm USD) com de la despesa de la xarxa (1,5 tm USD). La naturalesa de la despesa també s'alterarà en el cas dels projectes eòlics i solars, que normalment requereixen una major inversió inicial i menys despeses operatives, al contrari del que passa amb el petroli i el gas.

El planeta s'escalfarà més enllà del límit de 2 graus establert per l'Acord de París, encara que la naturalesa assequible de la transició energètica vol dir que hi ha capital disponible per mesures extraordinàries per reduir encara més les emissions de carboni. No hi ha una solució miraculosa i l'eficiència energètica, les energies renovables i la captura i emmagatzematge de carboni (CAC) han d'intensificar per combatre el canvi climàtic.

"Necessitem capitalitzar l'assequibilitat de la transició energètica i prendre mesures extraordinàries per crear un futur sostenible. Tenim una finestra d'oportunitat per augmentar l'eficiència energètica, l'energia renovable i la captura i emmagatzematge de carboni per complir amb l'Acord de París, però hem actuar ara ", va dir Eriksen.

DNV GL ofereix els seus serveis tant a les indústries d'energies renovables com a les de petroli i gas, i l'Energy Transition Outlook s'ha convertit en una veu imparcial líder al futur energètic. En el seu segon any, el model s'ha perfeccionat encara més i s'ha produït un pronòstic d'electrificació més agressiu (45% de la demanda d'energia per portador davant del 40%), mentre que la demanda total d'energia és lleugerament superior (6% ).

***
Sobre DNV GL

DNV GL és una companyia global d'assegurament de la qualitat i gestió de riscos. Impulsats pel nostre propòsit de salvaguardar la vida, la propietat i el medi ambient, ajudem als nostres clients a avançar en la seguretat i sostenibilitat dels seus negocis. Amb operacions en més de 100 països, els nostres professionals s'esforcen per ajudar els clients dels sectors marítim, petrolier i gasífer, energètic i d'energies renovables, entre d'altres, a fer del món un lloc més segur, més intel·ligent i més respectuós amb el medi ambient.

Com s'obté el Energy Transition Outlook?

DNV GL ha dissenyat un model del sistema energètic mundial que abasta la demanda i l'oferta d'energia a nivell mundial, així com l'ús i l'intercanvi d'energia d'aquí a deu regions del món i entre elles. El nucli d'això és un model de retroalimentació dinàmica del sistema. El model incorpora tot el sistema energètic -des de la font fins a l'ús final- i simula com interactuen els seus components.

El proper dimarts 18 de setembre, DNV GL s'organitzarà un webinar gratuït sobre la nova ISO 50001: 2018 de gestió energètica, en què es veuran els principals canvis respecte a la versió anterior. Podeu trobar més detalls aquí:

https://www.dnvgl.es/events/webinar-cambios-principales-iso-50001-2018-vs-iso-50001-2011--126873