• La jornada ha comptat amb la presència de Genís Roca que  ha introduït la jornada amb una reflexió sobre la digitalització de l’energia,  així com amb 10 start-ups i diverses empreses sòcies del Clúster que han presentat  solucions innovadores en el camp de la gestió energètica eficient.
  • L’augment de la digitalització de l’energia s’exposa com a  repte per aconseguir que, per mitjà de la tecnologia, es pugui generar coneixement  a través de les dades i que això faciliti la gestió de la demanda energètica.

Barcelona, 9 de març de 2018 – El Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC) va celebrar el passat 8 de març la segona Jornada d’Immersió Estratègica, que va reunir a més d’un centenar de socis a l’Espai Simón 100. En aquesta edició, s’ha posat el focus a la innovació, a la indústria 4.0 i al suport a l'emprenedoria i als reptes de futur del sector de l'energia eficient, com a eines per generar negoci per als associats.

En la benvinguda, Xavier Farriols, president del CEEC, va exposar el paper del Clúster com a element actiu en la transició energètica “més enllà de l’eficiència mateixa”. A més, va posar èmfasi en la voluntat de ser una organització més oberta i participativa, “que afronta els nous reptes del sector i  que té la ferma voluntat de ser útil als socis, al sector de l’energia i a la  societat”.

La digitalització en el sector de l’energia es va abordar des del concepte de transformació digital. Des de 1995 fins al dia d’avui, hi ha hagut un procés de canvi constant en el món tecnològic, va explicar Genís Roca, soci de Roca Salvatella, en la seva ponència. Actualment, la societat està en el punt on la importància recau en la quantitat de dades que una empresa és capaç d’obtenir. Ara

bé, les noves tendències estan portant a les empreses a que hagin d’utilitzar-les per saber dissenyar els serveis de manera molt segmentada i que la gestió que en facin sigui transparent amb l’objectiu de crear un ambient de confiança entre els seus clients.

En la jornada també es va celebrar un Fòrum d’Innovació on diferents socis del CEEC van presentar les darreres solucions innovadores en les que estan treballant a les respectives empreses. Així mateix, i en el marc del projecte de suport a l’emprenedoria que el Clúster ha iniciat recentment, també hi va haver lloc per a un Fòrum d’Emprenedors on 10 start-ups van tenir l’oportunitat de compartir amb els assistents els seus projectes i identificar possibles vies de col·laboració.

La sessió de la tarda es va iniciar amb una taula rodona sobre els reptes per a la gestió energètica eficient en diversos sectors d’activitat, moderada per Joan Batalla, director general de FUNSEAM i en la que van participar organitzacions líders en cadascuna de les àrees estratègiques com són Microsoft, CISCO, FGC, CELSA, CIRSA i Smartgrids.cat. En la taula rodona es van analitzar els reptes que afronten aquestes companyies, això com la utilització de la innovació com un camí i no com un fi.

D’altra banda, es va exposar l’augment de la digitalització de l’energia, com a repte per aconseguir que, per mitjà de la tecnologia, es pugui generar coneixement a través de les dades i que això faciliti la gestió de la demanda energètica. També es va plantejar la necessitat de desenvolupar solucions alternatives de mobilitat intel·ligent i les seves consegüents infraestructures necessàries per fer front als reptes que tenen plantejats les ciutats en aquest àmbit.

Posteriorment, es va dur a terme un workshop en el que els participants van treballar en relació a les sis àrees estratègiques per al sector de la gestió energètica eficient a Catalunya (digitalització de l’energia, l’autoconsum i les energies renovables, la mobilitat sostenible, les xarxes intel·ligents, l’eficiència a la indústria i l’edificació eficient) amb l’objectiu de focalitzar les seves accions en aquells eixos considerats prioritaris. L’activitat va tenir com a fil conductor els documents de treball elaborats en les sessions de treball que ha organitzat el Clúster en el primer trimestre d’aquest any.

Per cloure l’acte, es va organitzar un afterwork en el que els participants van compartir els seus projectes de futur.