Ha nascut un nou model de mercat energètic: El paquet d’energia neta de la Unió Europea on s’identifiquen els nous actors i noves oportunitats de negoci i que està previst que s’adopti formalment els propers mesos d’aquest 2019.
La UE està actualitzant el seu marc de política energètica d’una manera que facilitarà la transició d’energia neta i l’adaptarà al segle XXI. El paquet d’energia neta de la Unió Europea amb totes les noves regles s’adoptarà formalment els propers mesos d’aquest 2019. Aquests canvis marcaran una passa important cap a la creació de la Unió de l’Energia i el compliment dels compromisos de l’Acord de París per part de la Unió Europea.
La implementació d’aquest paquet implica canvis en l’organització del mercat elèctric, en el sector de la construcció, en les comunicacions públiques i en l’autoconsum. Tal com diu Ferran Terradellas, director de l’Oficina de la Comissió Europea a Barcelona: “Es tracta d’un paquet d’energia neta per a tots els europeus, així doncs no es prendran les decisions només des de Brussel·les, sinó que cadascun dels territoris ha de prendre les seves mesures adaptades a la realitat pròpia. Actualment, el marc legislatiu ja està acordat, ara cal implementar-lo”.
“El canvi climàtic és la raó de ser de la transició energètica”, afirma Manel Torrent, director de l’ICAEN. A Catalunya, el 75% de les emissions vénen causades per l’àmbit energètic, per això, quan parlem de transició energètica també ens referim a la lluita pel clima. Des del punt de vista de Xavier Farriols, president del CEEC, “estem en un moment en què el consumidor comença a prendre consciència del canvi climàtic, a avaluar l’origen de l’energia que consumeix i a aplicar mesures d’eficiència energètica a les seves llars i negocis. Ara bé, l’únic canvi no és el canvi climàtic, Europa té una forta dependència dels combustibles fòssils, tenim una autosuficiència energètica molt baixa”.
Camen Gimeno, sòcia de PR Advocats i secretaria general de GEODE, explica que el Clean Energy Package és conseqüència dels objectius de la política energètica de la Unió Europea. Europa ha estat més ambiciosa i ha fixat nous reptes per a l’any 2030: un objectiu vinculant d’energia renovable d’almenys el 32%, i un objectiu d’eficiència energètica d’almenys el 32,5%. Pel que fa al mercat d’electricitat, l’objectiu d’interconnexió del 2030 és del 15%. “Aquests objectius estimularan la competitivitat industrial d’Europa, impulsaran el creixement de feina, reduiran les factures d’energia i ajudaran a combatre la pobresa energètica i millorar la qualitat de l’aire”, assegura. Tot això requereix fortes inversions que la Comissió Europea estima que tindran un valor de fins a 75 mil millions d’euros anuals, des d’ara fins al 2030.
Posteriorment, el Sr. Pedro González., Director de Regulació d’AELEC, ha analitzat l’impacte que el Clean Energy Package tindrà per al sector elèctric i en especial, per als distribuïdors a nivell estatal, fent especial èmfasi en els reptes que es plantegen de cara al 2030, arran dels objectius definits tant en a nivell europeu coma nivell estatal amb la recent aprovació del Plan Nacional Integrado de Energía y Clima
En la taula rodona posterior, diversos representats d’organitzacions del sector de l’energia, com Energia Local, Entra, l’IREC, Teknocea, km.0 Energy i Schneider Electric han debatut, des de punts de vista complementaris, sobre les conseqüències que aquest nou paquet normatiu de la Unió Europea tindrà sobre el sector i els nous models de negoci que es desenvoluparan. La taula rodona ha estat moderada per en Joan Batalla, Director General de FUNSEAM.