Abordar els reptes d’eficiència i energia derivats d’aquest sector,  que afecta tota la societat


En el seu procés de reposicionament estratègic, el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC), l’edificació eficient és una de les àrees estratègiques a desenvolupar per tal d’assolir els objectius fixats per la transició energètica.

L’edificació eficient implica la gestió eficient dels recursos, i en particular de l’energia, durant tot el cicle de vida d’un edifici (disseny, construcció, operació i manteniment, rehabilitació i decomissió) tant en sector terciari com habitatge, incloent edificis residencials (o no) i edificis públics.

El confort als edificis comporta un increment en el consum d’energia: a la feina, a casa, als edificis públics, botigues i comerços... Cal per tant invertir en mesures d’alta eficiència, per a minimitzar l’impacte que comporta aquest increment en el confort.
La normativa té un alt impacte en el disseny i certificació d’edificis. Existeixen addicionalment diferents certificacions en l’àmbit de l’edificació que garanteixen un consum d’energia baix o quasi nul als edificis: LEED, BREAM... Aquest tipus d’edificis s’anomenen NZEB (de l’anglès Nearly Zero Energy Buildings), recentment, s’ha publicat l’esborrany del Real Decret amb les modificacions al Codi Tècnic de la Edificació que inclouen una definició per als edificis de consum quasi nul.

A partir de gener de 2019, tots els edificis de nova construcció de l’administració pública hauran de complir aquest requisit, i a partir del 2021, la resta d’edificis. 

Cal destacar la importància de l’eficiència energètica en l’impacte econòmic en l’operació i manteniment dels edificis. Els estalvis generats financen la inversió inicial que suposa la reforma dels edificis, o en el cas de nova edificació, el projecte executiu. En aquest sentit, el CEEC actua com a ens promotor del canvi, per tal de facilitar la execució de projectes demostratius d’èxit en aquest àmbit.

Per a més informació:
http://icaen.gencat.cat/ca/energia/usos_energia/edificis/