Fer front als reptes de mobilitat de les ciutats: solucions i infraestructures necessàries.


En el seu procés de reposicionament estratègic, el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC) ha definit la mobilitat sostenible com una de les seves àrees estratègiques a desenvolupar per tal d’assolir els objectius fixats per la transició energètica. consumida pel sector del transport a Europa és dependent del petroli, del qual 84,3% és importada. Cal que la UE redueixi la dependència energètica amb països externs.


El 40% del consum energètic a Catalunya prové del sector del transport, que fa un ús intensiu de combustibles fòssils i en particular de la tecnologia dièsel que suposa un 78% de la quota de mercat. Cal la substitució del parc actual per vehicles amb fonts energètiques alternatives menys contaminants. Així, cal prioritzar la integració de vehicles de propulsió alternativa (electricitat, gas, pila d’hidrogen...) al parc de vehicles així com el desenvolupament de les infraestructures associades per a la recàrrega.


El desenvolupament conjunt d’infraestructures associades a les solucions de mobilitat és una oportunitat de negoci per a les empreses del sector, que obrirà la porta a nous models de negoci. El nou model d’infraestructura de recàrrega és compatible amb la generació distribuïda amb energies renovables, que poden permetre la recàrrega del vehicle elèctric en els mateixos punts de generació.


Els combustibles alternatius portaran a un canvi de comportament de l’usuari, que podrà realitzar la recàrrega de combustible en el seu domicili, i en el cas del vehicle elèctric, fent-lo servir com a bateria per a l’emmagatzematge d’energia produïda amb fons renovables.


El CEEC actua com a ens promotor del canvi en aquesta àrea, on ja ha participat en iniciatives com el Llibre blanc de la mobilitat o la Taula estratègica per al desplegament de la infraestructura de recàrrega per als vehicles elèctrics a Catalunya (TIRVEC) o promovent a projectes innovadors i emblemàtics com el Projecte EV Friendly.

Per a més informació:  mobilitat sostenible ICAEN / Pla de treball TIRVEC