Quins projectes teniu en marxa actualment quant a generació?

Pel que fa a parcs solars, tenim en marxa un acord amb FRV per impulsar-ne la transformació digital. Pel que fa a eòlica, a més dels nostres serveis de suport d'infraestructures de TI que oferim a companyies com Avangrid, voldria ressaltar un innovador projecte d'Intel·ligència Artifical. Hem desenvolupat una plataforma amb aquesta tecnologia que incrementa notablement l'eficiència en el manteniment dels parcs eòlics.

Entre els vostres casos d'èxit hi ha un projecte amb Iberdrola.

A Iberdrola desenvolupem una solució informàtica basada en Big Data, l'objectiu de la qual és gestionar eficientment el magatzem de les corbes de càrrega. Aquest magatzem és una gegantina base de dades que conté la informació transmesa a cada hora des dels comptadors intel·ligents de la xarxa de distribució elèctrica d'Iberdrola, com a part dels seus projectes d'innovació i millora de les infraestructures. L‟anàlisi d‟aquestes corbes permet planificar, avaluar i controlar el consum elèctric i, per tant, reduir els costos energètics i reduir les emissions contaminants. Aquesta tecnologia avançada, que permet tractar la informació de 240 milions de registres diaris de 11 milions de comptadors, ha portat Iberdrola a liderar l'expansió de la xarxa intel·ligent.

Ets optimista amb la consecució dels objectius climàtics i de reducció d'emissions per al 2030 i el 2050?

Tot i que ja s'ha iniciat el camí cap a la neutralitat climàtica, el ritme cap a aquest objectiu encara és molt lent. Cal accelerar, i cal fer-ho ja, si no volem que la temperatura del planeta es dispari, amb les nefastes conseqüències que això comportaria. Cal una aposta ferma i immediata per les energies renovables i les solucions d'eficiència energètica, i aquí les noves tecnologies són un aliat fonamental.

Les grans ciutats estan preparades per poder assolir aquests objectius?

Les ciutats modernes són el millor estendard de l'evolució de la societat cap a un món cada cop més connectat i sostenible. Des de la mateixa arquitectura, els edificis aprofiten la llum del sol i els corrents d'aire i es construeixen amb materials cada cop més respectuosos amb el medi ambient. Queda molt de camí per recórrer perquè la majoria de les ciutats del planeta siguin així. Però el que sens dubte ho fa possible és la capacitat de combinar el planejament urbà, el disseny arquitectònic i la tecnologia perquè la tremenda complexitat de funcionament d'una gran ciutat se sincronitzi a favor dels ciutadans.

Ibermàtica ha posat el seu granet de sorra perquè les ciutats facin aquesta...

Hem aportat el nostre coneixement a multitud de ciutats del món amb dissenys urbans i d'edificis a l'avantguarda de la sostenibilitat amb reconeixements LEED o BREEAM, plataformes de gestió intel·ligent per al transport públic o el car-sharing, coordinació de flotes de vehicles elèctrics o sistemes interconnectats per oferir experiències culturals o informació de rellevància als turistes, entre d'altres.

Quin paper hi juga l'eficiència energètica a la vostra activitat?

Ara mateix li atorguem un paper clarament protagonista. És una cosa que tota la societat demana per sobre de molts altres factors. El sector energètic desenvolupa activitat clau per a la societat actual i es troba en un procés accelerat de transformació cap a un nou model. Els clients estan modificant les seves prioritats i presten cada cop més atenció a aquelles tendències amb impacte a llarg termini. La nostra proposta de valor per a aquest sector és acompanyar els clients en l'èxit de la digitalització i la transformació dels seus processos de negoci.

L'estalvi energètic que se'n deriva és fonamental per a l'esdevenir de les empreses...

Sí, hi ha un cas molt disruptiu, el d'Helios, que representa la transició digital i verda en què està immersa el sector de l'Alimentació. Gràcies als seus nous sistemes de refrigeració, amb la mateixa potència emprada, ha aconseguit un augment de la capacitat d'emmagatzematge del 50%, una producció un 77% superior i una disminució de les emissions de CO2 de pràcticament el 30%.

Les empreses estan aconseguint adaptar-se als nous entorns digitals?

Fa 2 dècades que parlem de Xarxes Intel·ligents i més de 10 anys invertim en projectes per a la seva Digitalització. El repte ara passa per assolir un nou sistema d'integració de les energies renovables, al sistema elèctric, que permeti complir els objectius per al 2030. Per complir aquests objectius, com ja se sap, cal passar d'un sistema energètic centralitzat i unidireccional a un distribuït i multidireccional que, a més, sigui intel·ligent i flexible.

En aquesta transformació del sistema energètic, deixem de posar focus només en la digitalització de les xarxes i la millora de les pròpies infraestructures elèctriques per sumar projectes de: Sistemes intel·ligents (Smart Grids), solucions d'emmagatzematge energètic, economia circular (com la segona vida dels equips), telegestió i sistemes tècnics de gestió (DIG), digitalització d'actius de la xarxa, gestió de la demanda per perfil de consumidor, ciberseguretat, equips i sistemes de comunicacions associats al telecontrol, agregadors, nous models de negoci… etcètera.

Dins aquest àmbit, també participeu en la posada a punt d'infraestructures tecnològiques, que comporten un gran consum energètic... Quines accions d'eficiència energètica poseu en marxa?

Et posaré un exemple. Es tracta d´un projecte representatiu i que va tenir molta repercussió mediàtica: la transformació del CPD d´Onkologikoa, un hospital oncològic de Sant Sebastià. La solució tecnològica estava enfocada al servei, permetent la centralització d'una gran quantitat d'aplicacions i dotant d'un nivell de seguretat alt les dades dels pacients. És altament escalable, està caracteritzada per les seves capacitats avançades de gestió de recursos i gràcies a la virtualització s'aconsegueixen estalvis importants de costos, temps i energia. A més, Onkologikoa ha optat per un entorn d'emmagatzematge virtualitzat d'alta disponibilitat que aprofundeix en el vostre interès per l'estalvi en inversió i manteniment.

Què destacaries dels passos que es fan des de la indústria per ser més eficients i reduir les emissions de CO2?

La indústria és un dels sectors més interessats a reduir-ne els consums davant l'augment dels costos energètics. Des del 2018 estem desenvolupant projectes emmarcats en la gestió de la demanda de grans clients industrials que els permeten aplicar mesures d'eficiència energètica i alhora beneficiar-se econòmicament dels serveis de gestió de la demanda. Aquests projectes s'han desenvolupat a diversos països.

Les grans empreses estan posant el focus a la IA com a motor d'una transformació dels processos productius i fins i tot dels productes que es fabriquen. Com està ajudant Ibermàtica a fer aquest pas?

A ACERALAVA del Grup TUBACEX abordem per exemple el projecte de digitalització integral de la seva planta d'Amurrio amb l'objectiu principal d'estalviar energia mitjançant el desplegament de nous sistemes de digitalització i l'optimització dels seus processos segons tècniques de Data Analytics, P i ML .

Heu demostrat també que la IA pot arribar a aconseguir reduccions significatives dels costos energètics en processos tan intensius com els forns (en indústries que fabriquen vidre i acer inoxidable) o les cambres frigorífiques (en alimentació).

Sí, a VIDRALA impulsem un projecte disruptiu que aposta fermament per la Intel·ligència Artificial per guanyar en Eficiència Energètica i Productivitat a la Indústria. És un projecte End-to-End, de la fusió fins al consumidor, que aprofita el Big Data provinent de nous sensors i sistemes de traçabilitat en tot el procés.