Des de fa uns anys el canvi climàtic forma part de les nostres vides, perquè és i ho seguirà sent una realitat i és responsabilitat de tots els que vivim en aquest planeta, actuar per a mitigar-lo o adaptar-nos a ell.
Segons l’informe de canvi climàtic elaborat per l’IPCC, la temperatura mitjana global ha experimentat increments successius entre els últims anys d’aproximadament 1,1ºC. Tenint en compte això, s’estima que l’increment de la temperatura a finals de segle serà entre 2,4 i 2,8ºC. Unes dades que posen de manifest la necessitat d’actuar.
Per a poder mitigar el canvi climàtic, des del meu punt de vista, cal que tots els actors implicats, administracions, empreses, universitats, centres de recerca i ciutadania, ens aliniem i ens coordinem per a fer-ho possible. El canvi climàtic i la necessitat de mitigar-lo, està fent que els criteris ESG cada vegada agafin més importància en l’entorn empresarial. ESG, de les seves sigles en anglès, Enviromental, Social and Governance és un marc utilitzat per avaluar el rendiment i l’impacte d’una empresa en aquestes tres àrees.
L’objectiu dels criteris ESG és promoure pràctiques empresarials sostenibles a llarg termini buscant l’equilibri entre la part econòmica, social i ambiental. Però en què posen el focus aquests tres àmbits?
La “E” correspon als criteris ambientals que es refereixen a la gestió que realitzen les empreses dels seus impactes ambientals directes i indirectes. En aquest àmbit es tenen en compte accions, com ara el compromís amb la biodiversitat, la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, la reducció de la generació de residus i la seva contribució a una economia descarbonitzada.
La “S” correspon als criteris socials referint-se a les condicions laborals i de respecte als drets humans. L’objectiu d’aquest criteri és protegir i promoure empreses diverses, que generin inclusió i que promoguin un espai saludable pels seus treballadors i per la comunitat en general.
I, per últim, la “G” fa referència a criteris de governança, on s’engloben les qüestions relacionades amb el bon govern de l’organització, el codi ètic i de conducta, i la transparència.
De fet el passat el mes de juliol, la Unió Europea va aprovar la Directiva sobre Informes de sostenibilitat corporativa (CSRD), i quasi 50.000 organitzacions (aproximadament un 10% d’elles espanyoles) hauran d’adaptar-se als requeriments d’aquesta directiva, havent de dissenyar i desenvolupar nous mètodes i sistemes de recopilació i presentació de la informació en sostenibilitat. I és que l’objectiu d’aquesta directiva, és impulsar la transparència, l’homogeneïtat i la qualitat de la informació corporativa.
I què podem fer els professionals del sector de l’energia amb tot això? Doncs és en els criteris ambientals, on podem aportar el nostre coneixement, per tal que les empreses obtinguin els millors resultats en els seus criteris ESG. És en la part ambiental on es té en compte la contribució de l’empresa en l’economia descarbonitzada, i és, aquesta descarbonització, la que ens porta a haver de fer una transició energètica on no només canviem el model energètic, sinó on també canviem el model social i econòmic.
Els reptes de la transició energètica són diversos: la implantació d’energies renovables, l’eficiència energètica en edificis però també a la indústria, la mobilitat sostenible, la creació de nous serveis energètics, i l’empoderament de la ciutadania en l’àmbit energètic, entre molts altres.
Segons el “Future of Jobs Report del Maig del 2023, del World Economic Forum, indica que s’espera un creixement d’aproximadament 1 milió de llocs de treball a nivell mundial, en àrees com els enginyers de l’energia i especialistes en medi ambient i sostenibilitat.
Dades, que reforcen, la necessitat de professionals amb coneixement tècnics en l’àmbit de l’energia i la sostenibilitat, i amb soft skills, com el pensament crític, la creativitat, la flexibilitat, la capacitat analítica, la comunicació efectiva, i la resolució de problemes, entre d’altres. Aquests coneixements, juntament amb les habilitats i capacitats dels professionals del sector, combinat amb les eines d’intel·ligència artificial que han anat guanyant terreny en els últims anys en el sector, han d’ajudar a impulsar la innovació i la transformació del sector energètic.
El moment és ara i està en les nostres mans, fer-ho possible. Ja ens ho deia Gandhi, “Siguem el canvi que volem veure al món”.