El Clúster d'Eficiència Energètica de Catalunya aplaudeix les noves mesures aprovades pel consell de ministres del 5 d'abril

Des del Clúster d’Eficiència Energètica de Catalunya (CEEC) volem destacar la importància de l’aprovació del procediment bàsic per a la certificació dels edificis i la modificació de determinats articles i instruccions tècniques del RITE al Consell de Ministres del darrer 5 d’abril. Aquestes noves mesures impulsaran un nou model d’habitatge basat en el lloguer i la rehabilitació de energètica, amb la obligatorietat de la certificació energètica dels edificis existents destinats a la compra o al lloguer. També volem remarcar l’anunci de la futura aprovació de mesures que promouran l’estalvi i l’eficiència energètica i la implantació de les energies renovables en els edificis existents.

La transposició de les dues directives sobre certificació energètica i la conseqüent obligatorietat de certificació energètica dels edificis existents destinats a la venda o lloguer, que s’aplicarà a partir del proper 1 de juny, així com el paquet de 100M€ d’ajudes per l’eficiència energètica en l’aïllament i les calderes dels edificis, suposaran un fort impacte en el sector d’eficiència energètica a Espanya, que és clau en la reactivació de la economia del nostre país i que generarà nous llocs de treball.

Fins a aquest moment, el RD 47/2007 del 19 de gener només fixava el procediment bàsic per a la certificació energètica dels edificis de nova construcció, però a partir del 1 de juny serà obligatori que tots els edificis destinats a la venda o lloguer, en aquest últim cas de durada superior a 4 mesos, disposin d’un certificat d’eficiència energètica.

El certificat d’eficiència energètica de l’immoble (edifici sencer o d’una part) tindrà una validesa de 10 anys i el qualificarà de l’A a la G (l’A s’atorgarà a aquells immobles amb una excel·lència energètica i la G correspondrà als menys sostenibles). El certificat també inclourà recomanacions per a la millora de l’eficiència energètica. Aquesta mesura permetrà als compradors o arrendataris d’un habitatge valorar i comparar edificis, un fet que afavorirà a aquells que tinguin una elevada eficiència energètica així com a les inversions en estalvi d’energia.

Les ajudes destinades a les actuacions de millora de l’eficiència energètica en aïllament i calderes dels edificis per valor de 100M€ contribuiran a la reconversió i reactivació del sector de la construcció, fomentaran les millores de l’eficiència energètica de la envolupant tèrmica d’edificis existents i la implantació d’energies renovables ja que s’oferiran incentius per a la substitució de calderes convencionals per d’altres de biomassa o la utilització d’energia geotèrmica per a la climatització i aigua calenta sanitària en edificis existents.

Aquests incentius suposaran una forta empenta als fabricants de materials de construcció i, més concretament, de façanes ventilades, així com als fabricants de calderes de biomassa i energia geotèrmica, a les enginyeries dedicades a la certificació energètica i, en menor mesura, als instal·ladors i muntadors d’aquest equips.

Des del CEEC considerem que es tracta d’un pas important i imprescindible en el compliment dels objectius establerts per la Unió Europea, que afavorirà la recuperació d’un sector motor de l’economia, com és el de la construcció, així com a la consolidació de l’eficiència energètica com a sector fonamental en la política energètica del país.


el-ceec-aplaudeix-les-noves-mesures-aprovades-pel-consell-de-ministres-del-5-dabril.pdf (388 KB)