Amb l’objectiu d’accelerar i impulsar la rehabilitació energètica en edificis residencials, aquest octubre s’ha posat en marxa el projecte LIFE-GiDOMUS amb una sessió de constitució que ha tingut lloc a Olot. El projecte, que compta amb la participacio del CEEC, es basa en l'expansió de l'exitós model DOMUS One-Stop Shop (OSS) desenvolupat per la Fundació Europace, que optimitza l'experiència dels propietaris d'habitatges, agrupa iniciatives locals i fomenta la capacitació de professionals del sector. Finançat pel programa LIFE de la Comissió Europea, GiDOMUS tamb'e incorporarà un model de negoci autosostenible que integrarà mètodes de finançament innovador garantint-ne la viabilitat a llarg termini.

A través d’aquest model OSS, el consorci vol donar suport als propietaris d’habitatges al llarg del procés de rehabilitació, facilitant i simplificant el procés de reforma. El servei se centrarà en l’assessorament administratiu, donant suport en la tramitació de llicències, ajuts i incentius; assessorament tècnic, amb servei de diagnosi energètica i d’habitabilitat  oferint una borsa de  tècnics professionals de confiança; i assessorament financer, incorporant solucions de crowdfunding com a mecanisme per fer partícips els ciutadans en la rehabilitació energètica d’habitatges.

GiDOMUS s'implantarà en els propers 3 anys a la província de Girona, amb vistes a la seva replicació a altres regions de Catalunya i Espanya amb l'arribada de la nova Directiva Europea d'Eficiència Energètica.

Al llarg d’aquest període, el consorci té previst rehabilitar un total de 850 habitatges amb una inversió total de 12 MEUR mitjançant el desplegament de 7 oficines OSS a les comarques gironines. En paral·lel a aquestes accions, el projecte també vol servir com a espai de capacitació de nous professionals en l’àmbit de la transició energètica. I és que, al final de la seva execució, GiDOMUS preveu haver format prop d’uns 1200 professionals.

El consorci està format pel Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya, la Fundació Europace, l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya, Ecoserveis, Social Innovation for Communities Upsocial, R2M Solutions, Ecrowd Invest i la Federació Nacional de Gestors Energètics.

El precedent de GarrotxaDomus

L’any 2020, la Fundació Europace va desenvolupar un servei integrat de renovació d'habitatges anomenat programa Domus, basat en el model OSS, que és totalment autosostenible i supera les barreres inherents al procés, alhora que genera demanda.

Aquest servei va donar lloc al primer programa d'aquestes característiques, GarrotxaDomus, que des de fa quatre anys funciona a la comarca de la Garrotxa, dona servei a més de 1.200 usuaris i genera més de 300 projectes de renovació energètica amb un estalvi mitjà del 30% en emissions de CO2 i en consum d’energia primària no renovable. En aquest context, LIFE-GiDOMUS neix de la necessitat d'agilitzar i accelerar el procés de la rehabilitació energètica d’habitatges a la província de Girona amb la voluntat d’assolir els Objectius pel Desenvolupament Sostenible en el marc de l’Agenda 2030.

Per més informació, podeu contactar-nos al correu info@gidomus.com.