El projecte INCOMUNER II és una iniciativa pionera que té com a objectiu el desenvolupament d'una eina TIC intel·ligent que faciliti la contractació i la gestió dels subministraments energètics, així com la gestió de l'emmagatzematge sota criteris d'optimització simultània dels preus i de la petjada de carboni associada a l'energia contractada.

Aquest projecte, liderat per l'Associació d'Indústries de Navarra (AIN) i amb la col·laboració del CEEC i de Beedata, Inergy, NASUVINSA, i el Grup Gabyl, té com a propòsit simplificar la gestió de la contractació i el subministrament energètic a comunitats energètiques industrials, optimitzant així els costos associats d’energia i minimitzant les emissions de CO2 associades. El finançament per a aquest projecte és de 318.439,00 euros.

Promovent una contractació energètica agrupada, eficient i sostenible,

INCOMUNER II es presenta com una solució innovadora que aborda la necessitat d’una gestió eficient de l’energia en comunitats energètiques. Aquestes comunitats representen una oportunitat significativa per a empreses i indústries que comparteixen necessitats energètiques similars.

En unir els seus recursos i fer compres conjuntes d'energia, aquestes comunitats poden reduir costos i minimitzar la variabilitat dels preus, així com la petjada de carboni associada a l'energia consumida de la xarxa no coberta per l'energia fotovoltaica generada, amb l'objectiu de aconseguir polígons industrials de zero emissions de CO2

Plataforma  intel·ligent per al futur energètic

El projecte busca desenvolupar una plataforma intel·ligent que també contribuirà al desplegament i la implementació d'altres serveis addicionals a la fotovoltaica d'autoconsum compartit en comunitats energètiques, com ara la compra agrupada d'energia sota criteri de preu i emissions de CO2. Això s'alinea amb les futures directives europees sobre comunitats energètiques i la seva participació en la generació d'energia a les subestacions.

Socis clau  del projecte

El projecte compta amb la col·laboració de diversos socis estratègics, cadascun exercint un paper essencial en la consecució dels objectius del projecte:

• AIN (Associació d'Indústries de Navarra): actua com a coordinador i líder del projecte.

• Beedata: Expert en big data i intel·ligència artificial, aportant solucions per a la integració intel·ligent i gestió de dades.

• CEEC (Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya): Responsable de la comunicació del projecte.

• INERGY: Expert en eficiència i gestió energètica, encarregat del desenvolupament del programari i les eines.

• Grup Gabyl: Especialitzat en la distribució de materials elèctrics relacionats amb l'eficiència, la il·luminació, la logística, la protecció, la renovació i la mobilitat.

• NASUVINSA: Encarregat de la gestió de parcs industrials a Navarra i promotor de la generació de comunitats energètiques en aquests entorns.

Un futur  més eficient i sostenible

INCOMUNER II representa un pas important cap a la gestió eficient i sostenible de la contractació energètica a comunitats energètiques industrials. Aquest projecte permetrà la gestió intel·ligent de l'energia i la presa de decisions informades, cosa que contribuirà significativament a l'optimització dels recursos energètics i la reducció de la petjada de carboni en aquests parcs industrials.