Després de 18 dies de la primera l'anullació de la subhasta elèctricade la història, la Comissión Nacional de losMercados y la Competencia (CNMC)fa públic el seu informe de 75planes en el que determina quines van ser les causes d’anullació de la subhastaelèctrica, del passat 19 de desembre de 2013, i que va impedir que el preu de l’electricitata Espanya s’encarís un 11%, en el rebut final del consumidor domèstic.

El informe determinaque van existir fins sis circumstàncies atípiques durant la subhasta, però encap moment fa servir el terme de manipulació,per fer referència a les possibles causes de l’increment del preu de lasubhasta.

La CNMCcontempla en el seu informe que les setmanes prèvies a la subhasta els preusdel mercat Spot van registrar nivells molt elevats amb increments importants respectela setmana anterior, amb preus entorn als 50€ MWh.

D’altre banda elinforme també destaca el baix volum de participació de la subhasta, el que va portara la ràpida finalització de la subhasta, amb menor numero de rondes de les 24subhastes celebrades des de l’any 2009.

Així mateix proposala possibilitat d’establir un sistema flexible de subhastes, establint unsistema de determinació del cost de l’energia de la TUR en base a mecanismes demercat, el que permetria disposar de més referències de preus de cada període ireduir les variacions trimestrals, com ja s’aplica actualment en altres païsoscom EEUU o Itàlia.

Podeu descarregar l'informe complert en el següent link