El Clúster d’Eficiència Energètica de Catalunya i Mercabarna, a través del Clúster Alimentari de Barcelona, han organitzat el passat 7 de març una jornada dirigida a les empreses del recinte on es van  donar les pautes a seguir per reduir les despeses energètiques a les empreses.
 
El director General d’Indústria, Antoni Mª Grau, va presidir l’acte i va celebrar la creació del Clúster del sector alimentari de Barcelona. Grau va afirmar que “Catalunya és pionera en la creació del clústers” un fet que va considerar com a molt positiu ja que “aquest tipus d’organitzacions permeten una dinàmica de treball molt moderna i positiva per les empreses que en formen part”. Segons el nou director general d’indústria “l’eficiència energètica adquireix un rol molt important per l’estalvi econòmic però també per totes les noves oportunitats que genera” i en aquest sentit va felicitar als organitzador per la realització d’aquesta jornada conjunta. 

Les empreses del Clúster d’Eficiència Energètica de Catalunya van exposar 10 experiències que permetien conèixer de primera mà casos d’èxit aplicats a empreses del sector alimentari i que han permès reduir considerablement la despesa en aquest àmbit. Cal destacar que un dels principals costos que tenen les empreses del sector alimentari que treballen amb producte fresc és el consum d’energia derivat de l’ús de càmeres de fred i la refrigeració de les sales de manipulació de la il•luminació dels espais de venda, entre altres. Mercabarna, per la seva banda va presentar també les diferents accions que està duent a terme per millorar l’eficiència energètica d’algunes de les instal•lacions de la Unitat Alimentària i, també, van donar  a conèixer les iniciatives per al conjunt d’empreses que s’estan treballant des de la seva Comissió d’Energia.

La Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Empresa i Ocupació i de la Direcció General d’Indústria, impulsa des de fa 20 anys polítiques de desenvolupament de clústers al territori català, pioner al món en aquest àmbit. Actualment Catalunya compta amb 22 clústers que agrupen 1.000 empreses.