En resposta a la creixent necessitat d'aplicar mesures lligades a l'eficiència energètica i la sostenibilitat en l'àmbit de la indústria de la perfumeria i la cosmètica, el Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya (CEEC) i Feeling Innovation by Stanpa presenten el projecte Net-Zero Beauty Industry que ha estat aprovat a la darrera convocatòria de suport a les Agrupaciones Empresariales Innovadoras (AEI) del Ministeri d'Indústria Comerç i Turisme.

Net-Zero Beauty Industry té com a objectiu millorar la gestió energètica al sector, especialment enfocant-se a l'eficiència energètica i la reducció de gasos d'efecte hivernacle en els processos industrials, mitjançant la implementació de tecnologies digitals innovadores. El seu finançament és de 99.722,25€.

Col·laboració per a un Futur Sostenible

Net-Zero Beauty Industry representa un esforç col·laboratiu per transformar la indústria cosmètica cap a la sostenibilitat energètica. La iniciativa sorgeix de la detecció dels reptes significatius que les empreses del sector, especialment les petites i mitjanes (Pimes), enfronten en la transició cap a pràctiques energètiques més eficients i respectuoses amb el medi ambient.

Els objectius estratègics són els següents:

1. Coneixement i Diagnòstic: El projecte començarà amb un diagnòstic detallat d'empreses cosmètiques representatives per identificar les oportunitats de millora en termes d'eficiència energètica i descarbonització.

2. Col·laboració i Solucions Digitals: Net-Zero Beauty Industry facilitarà la col·laboració entre les empreses del sector i experts en tecnologies digitals. Els clústers implicats cercaran solucions tecnològiques innovadores que responguin als desafiaments específics que enfronten aquestes empreses.

3. Implementació de projectes col·laboratius: A través de l'intercanvi de coneixements i la implementació de tecnologies avançades, es posaran en marxa projectes col·laboratius entre els ecosistemes dels dos clústers, fomentant l'adopció de pràctiques més sostenibles.

Habilitadors Digitals i Tecnologies Innovadores:

El projecte posa el focus en la implementació d'habilitadors digitals i tecnologies de la informació, incloent-hi Internet de les coses (IoT), sistemes de presa de decisions intel·ligents, Bessons Digitals, Intel·ligència Artificial i sistemes de monitoratge energètica avançats. Aquestes tecnologies tenen el potencial de reduir els consums energètics en un 15-20%, ajudant les empreses a complir els seus objectius de sostenibilitat i reducció d'emissions.

El projecte, però, no només pretén millorar l'eficiència energètica de les empreses del sector, sinó també actuar com a catalitzador per a la transformació digital en un marc raonable i competitiu. A través d'aquest estudi de viabilitat, s'identificaran i proposaran projectes de R+D i innovació per a futures convocatòries nacionals i europees, portant la indústria cosmètica cap a un futur més sostenible i innovador.