El Càmping Serra de Prades és pioner a Espanya amb una instal·lació d’energia solar fotovoltaica de 10 kW que genera energia pel seu propi consum

La instal·lació l’ha subministrat l’empresa lleidatana Sofos Energia

El Càmping Serra de Prades (Vilanova de Prades, Tarragona) va posar en funcionament el passat mes de juliol una nova instal·lació d’energia solar fotovoltaica de 10 kW, una iniciativa pionera a Espanya en el sector. Des de llavors, el càmping ha aconseguit estalviar un 30% en la factura elèctrica gràcies als 14.000 kWh d’energia fotovoltaica produïda en el mateix càmping.

La instal·lació, subministrada per l’empresa lleidatana Sofos Energia, consta de 40 panells de 250 Wp de la marca alemanya Schüco i d’un inversor Solarmax de 10 kW. Per optimitzar la integració arquitectònica, els enginyers de Sofos Energia van proposar fer una instal·lació sobreposada i a tal efecte es va seleccionar una teulada que tingues una inclinació i orientació adequades per poder ubicar els panells.

Tal com explica el director del Càmping Serra de Prades, Josep Ramon Guiu, “el resultat ha estat completament satisfactori ja que la instal·lació està aconseguint molt més rendiment del que es va pronosticar gràcies les bones condicions de la zona” i destaca que “comporta un important estalvi ja que ens ha permès reduir la potència contractada. A més, amb l’energia que produïm ens autoabastim d’electricitat i no necessitem consumir de la xarxa elèctrica ni tampoc el gasoil que abans fèiem servir per la calefacció i per escalfar l’aigua dels serveis i de la piscina”. Dels 14.000 kWh anuals d’energia produïda gairebé el 100% serà autoconsumit instantàniament al mateix càmping. D’aquesta manera durant els primers mesos d’estiu l’estalvi en la factura elèctrica ha estat a prop del 30% i es preveu que al llarg de l’any sigui del 25% generant un estalvi anual de quasi 3.000 €. Guiu destaca que “tot i la reforma energètica injusta que està tramitant el govern amb la imposició de peatges a l'autoconsum, la instal·lació fotovoltaica que hem dut a terme al nostre càmping és una actuació d'estalvi molt encertada”.

La instal·lació consta també d’un sistema de telemonitorització que permet veure instantàniament quina és la producció de la instal·lació fotovoltaica i que avisa de forma automàtica de qualsevol alteració sobre la producció d’energia.

Les instal·lacions d’autoconsum amb energia solar fotovoltaica estan regulades a Espanya al RD 1699/2011 que permet la seva connexió a la xarxa interior del consumidor. La connexió és en paral·lel a la xarxa elèctrica, fet que permet aprofitar l’energia per autoconsum en funció de la demanda i la venda d’excedents a la companyia elèctrica.

Amb una inversió que està al voltant dels 20.000 €, l’usuari disposa d’energia gratuïta durant tota la vida útil de la instal·lació que pot arribar fins a 40 anys. De fet, els fabricants dels panells faciliten una amplia garantia de 25 anys de producció (es garanteix de forma lineal una producció del 90% a l’any 12 i una del 80% a l’any 25) i un entorn de preus energètics creixents, això, suposa un factor de competitivitat per qualsevol empresa del sector turístic.

Les instal·lacions fotovoltaiques són modulables i d’aquesta manera es dissenyen com un “vestit a mida” d’acord amb les necessitats de cada consumidor. La normativa actual permet fer instal·lacions connectades a xarxa de fins a 100 kW, en les que els estalvis poden arribar als 30.000 € anuals.

Sobre el Càmping Serra de Prades

El Parc Vacances Serra de Prades (www.serradeprades.com) és un càmping de 1a categoria **** ubicat a 950m d’altitud a la localitat de Vilanova de Prades (Tarragona). Sobre una superfície de 70.000 m2 posa a disposició dels seus clients 184 parcel·les entre 90 i 120 m2 i també 21 bungalows i 13 mòbil-homes. En un entorn d’alt interès natural i turístic està obert al públic durant tot l’any. Serra de Prades disposa del "distintiu de garantia de qualitat ambiental" del departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya i el diploma de Turisme de la Generalitat. Recentment va ser finalista als I Premis de Turisme Responsable de Catalunya.

Sobre Sofos Energia

Sofos Energia és una enginyeria i instal·ladora d’energies renovables amb seu a Lleida especialitzada en oferir solucions d’estalvi per al sector empresarial. Entre els seus productes hi ha les instal·lacions claus en mà d’energia solar fotovoltaica, solar tèrmica, biomassa o geotèrmia.

Sofos Energia compta amb una àmplia experiència en la realització d’instal·lacions d’energies renovables pel sector turístic, tant a Espanya com a diversos països de la zona del Carib on te delegacions i està realitzant algunes de les instal·lacions d’energia solar fotovoltaica més grans de la regió per als grans resorts hotelers.