Les instal·lacions del Recinte Modernista de Sant Pau han acollit la vuitena edició de la Nit de l'Eficiència, la cita més gran del sector energètic de Catalunya, organitzada pel Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya (CEEC). L'acte, inaugurat per Esther Izquierdo, presidenta del CEEC, va comptar amb la presència de Hon. Mrs. Teresa Jordà, consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.
La Nit de l'Eficiència 2021 s'ha organitzat seguint totes les mesures de seguretat i protecció davant la COVID-19. L'assistència a l'esdeveniment, que en edicions anteriors ha reunit més de 500 professionals del sector, s'ha restringit exclusivament a col·laboradors i personalitats del sector per motius de seguretat i prevenció.
El premi en la categoria Llavor va recaure en el projecte OXHYD, desenvolupat per l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) i que està dedicat al desenvolupament de tecnologies innovadores per a la producció i l’emmagatzematge d’hidrogen verd. La proposta planteja una nova aproximació basada en processos de conversió electroquímica avançats, amb un disseny experimental robust i simulacions d’alt nivell que apunten a una solució escalable i industrialment viable.
Amb una clara estratègia de transferència tecnològica i voluntat transformadora, la proposta reflecteix un alt grau de compromís amb la transició cap a una economia d’hidrogen sostenible.
L'investigador postdoctoral, Juande Sirvent, va recollir el guardó de mans del Ministre d'Indústria i Turisme, Jordi Hereu, amb la presència dels membres de la Comissió d’Innovació de la Junta Directiva del CEEC, Marta Fonrodona i Ramon Gallart.
En l'entrega també hi va participar el Port de Barcelona, a través de la directora de Relacions Institucionals, Íngrid Boqué, reafirmant el compromís del Port amb la innovació i la transició energètica.
El guanyador en la categoria Producte va ser per la tecnologia PivotBuoy, desenvolupada per X1 WIND. Aquesta iniciativa representa una innovació destacada en l’àmbit de l’eòlica marina flotant, amb un sistema d’amarratge únic (SPM+TLP) que permet reduir considerablement el pes de la plataforma, els costos d’instal·lació i la petjada mediambiental.
PivotBuoy ha demostrat un alt rendiment tècnic amb el prototip X30, capaç d’exportar electricitat de manera estable i resistir condicions marítimes extremes. El projecte ha completat amb èxit les fases de disseny, fabricació, instal·lació i desmuntatge, destacant per la seva planificació rigorosa i una gestió eficient fins i tot durant la pandèmia.
El CTO d'X1 Wind, Carlos Casanovas, va recollir igualment el premi de mans del Ministre d'Indústria i Turisme, Jordi Hereu, qui també va estar acompanyat pels membres de la Comissió d’Innovació de la Junta Directiva del CEEC, Marta Fonrodona i Ramon Gallart.
L'entrega del premi també va comptar amb la participació de Schlaich Dauss, amb la presència dels advocats Alberto Barriga i Martí Arribas, que van destacar la importància del marc legal i regulador en el desenvolupament de tecnologies innovadores com PivotBuoy.
Projectes destinats al reforç de la protecció del coneixement generat i a les primeres proves (pre-prototips), i a la definició de la ruta de comercialització, la generació del model de negoci, l’anàlisi de viabilitat tecnològica i comercial o el disseny de prova de concepte o a altres activitats similars que s’englobin dins d’aquestes fases.
Aquests projectes es troben en en fase “Laboratori” corresponent als Nivells de maduresa tecnològica inclosos a les categories 5-6 de desenvolupament d’acord amb la Technology readiness levels (TRL), document inclòs al programa de treball de la Comissió Europea Horitzó 2020 [Decisió C (2014) 4995, de 22 de juliol de 2014].
Sara Barja, guardonada amb el premi Llavor, pel projecte 'ECOEMS'. ECOEMS és un sistema de gestió energètica que pretén empoderar el consumidor fomentant l'autoconsum, alhora que minimitza aspectes com el cost de la factura elèctrica, o les emissions de CO2 associades al consum dels usuaris.
Projectes destinats a l’obtenció de prototipus i a la valorització i transferència de productes i o tecnologies pre-comercials i han de comprendre activitats estructurades de caràcter demostratiu que permetin l’assoliment d’una prova de concepte, en forma de prototipus, escala pilot, prova preindustrial, entre d’altres, i que possibilitin reduir les incerteses sobre la viabilitat tècnica i comercial de la tecnologia en desenvolupament.
Aquests projectes es troben en en fase “Mercat” corresponent als nivells de maduresa tecnològica inclosos a les categories 7-9 de desenvolupament d’acord amb la Technology readiness levels (TRL), document inclòs al programa de treball de la Comissió Europea Horitzó 2020 [Decisió C (2014) 4995, de 22 de juliol de 2014].
Cristina Corchero va guanyar la categoria de producte gràcies al seu projecte 'Bamboo Energy'. El projecte consisteix en una plataforma tecnològica blockchain per la gestió de la flexibilitat de la demanda d'energia
La Nit de l'Eficiència Energètica més solidària: el CEEC dona a la Fundació Esclerosi Múltiple.
En el marc de l'acte, el Clúster ha fet una donació de 2.000 euros al projecte Fem Digital Talent de la Fundació Esclerosi Múltiple, un projecte que busca la reorientació professional de les dones amb discapacitat cap a noves ocupacions digitals emergents.
Rosa Masriera Raventós, directora executiva de la Fundació Esclerosi Múltiple, va afirmar en la recollida de la donació: "els projectes d'innovació ens han de permetre avançar en la millora de la vida de les persones sense oblidar les més vulnerables, com les dones amb discapacitat.".La Nit de l'Eficiència Energètica més solidària: el CEEC dona a la Fundació Esclerosi Múltiple.
En el marc de l'acte, el Clúster ha fet una donació de 2.000 euros al projecte Fem Digital Talent de la Fundació Esclerosi Múltiple, un projecte que busca la reorientació professional de les dones amb discapacitat cap a noves ocupacions digitals emergents.
Rosa Masriera Raventós, directora executiva de la Fundació Esclerosi Múltiple, va afirmar en la recollida de la donació: "els projectes d'innovació ens han de permetre avançar en la millora de la vida de les persones sense oblidar les més vulnerables, com les dones amb discapacitat.".
La Nit de l'Eficiència Energètica més solidària: el CEEC dona a la Fundació Esclerosi Múltiple.
En el marc de l'acte, el Clúster ha fet una donació de 2.000 euros al projecte Fem Digital Talent de la Fundació Esclerosi Múltiple, un projecte que busca la reorientació professional de les dones amb discapacitat cap a noves ocupacions digitals emergents.
Rosa Masriera Raventós, directora executiva de la Fundació Esclerosi Múltiple, va afirmar en la recollida de la donació: "els projectes d'innovació ens han de permetre avançar en la millora de la vida de les persones sense oblidar les més vulnerables, com les dones amb discapacitat."
Jordi Garriga, d'El Punt Avui, rep el Premi de Comunicació CE21 del CEEC per la seva tasca de concienciació sobre la importància de l'eficiència energètica.
Durant la Nit de l'Eficiència es va lliurar el Premi de Comunicació 2021, un guardó que reconeix la tasca dels professionals i dels mitjans de comunicació que consciencian sobre l'emegència climàtica i la importància de l'eficiència energètica i les energies renovables. En aquesta edició, el premi ha recaigut en el periodista Jordi Garriga, d'El Punt Avui i L'Econòmic, periodista especialitzat en energia i eficiència energètica.
Socis que actualment facturen inferior al 0,5 milions euros
Quota anual de 550 € el primer any i 650 € el segon any. Durada màxima de 2 anys, el soci passarà automàticament a la categoria de soci Bronze.
Socis que actualment facturen superior a 0,5 milions euros i inferior a 5 milions
Socis que actualment facturen superior a 5 milions d’euros i inferior a 10 milions
Socis que actualment facturen superior a 10 milions d’euros
Consultar condicions