El premi en la categoria Llavor va recaure en el projecte OXHYD, desenvolupat per l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) i que està dedicat al desenvolupament de tecnologies innovadores per a la producció i l’emmagatzematge d’hidrogen verd. La proposta planteja una nova aproximació basada en processos de conversió electroquímica avançats, amb un disseny experimental robust i simulacions d’alt nivell que apunten a una solució escalable i industrialment viable.
Amb una clara estratègia de transferència tecnològica i voluntat transformadora, la proposta reflecteix un alt grau de compromís amb la transició cap a una economia d’hidrogen sostenible.
L'investigador postdoctoral, Juande Sirvent, va recollir el guardó de mans del Ministre d'Indústria i Turisme, Jordi Hereu, amb la presència dels membres de la Comissió d’Innovació de la Junta Directiva del CEEC, Marta Fonrodona i Ramon Gallart.
En l'entrega també hi va participar el Port de Barcelona, a través de la directora de Relacions Institucionals, Íngrid Boqué, reafirmant el compromís del Port amb la innovació i la transició energètica.
El guanyador en la categoria Producte va ser per la tecnologia PivotBuoy, desenvolupada per X1 WIND. Aquesta iniciativa representa una innovació destacada en l’àmbit de l’eòlica marina flotant, amb un sistema d’amarratge únic (SPM+TLP) que permet reduir considerablement el pes de la plataforma, els costos d’instal·lació i la petjada mediambiental.
PivotBuoy ha demostrat un alt rendiment tècnic amb el prototip X30, capaç d’exportar electricitat de manera estable i resistir condicions marítimes extremes. El projecte ha completat amb èxit les fases de disseny, fabricació, instal·lació i desmuntatge, destacant per la seva planificació rigorosa i una gestió eficient fins i tot durant la pandèmia.
El CTO d'X1 Wind, Carlos Casanovas, va recollir igualment el premi de mans del Ministre d'Indústria i Turisme, Jordi Hereu, qui també va estar acompanyat pels membres de la Comissió d’Innovació de la Junta Directiva del CEEC, Marta Fonrodona i Ramon Gallart.
L'entrega del premi també va comptar amb la participació de Schlaich Dauss, amb la presència dels advocats Alberto Barriga i Martí Arribas, que van destacar la importància del marc legal i regulador en el desenvolupament de tecnologies innovadores com PivotBuoy.
El premi 'Llavor' el va guanyar UniSCool, una solució de refrigeració transversal per a problemes de gestió tèrmica de l'electrònica de potència, centres de dades, vehicles elèctrics o cèl·lules fotovoltaiques. El projecte va ser presentat per la investigadora catalana, Montse Vilarrubí, del Grup de Recerca de Sistemes Dinàmics Aplicats a l’Energia Solar (SDAES) de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida.
El projecte guanyador en la categoria 'Producte' va ser Green Eel, un sistema flexible, capaç d'optimitzar l'emmagatzematge i el subministrament de l'energia. A més, pot ser transportat i instal·lat a gairebé qualsevol lloc. L'encarregat de presentar el projecte va ser Borja Santos, CEO de l'empresa Full&Fast, especialitzada en el subministrament d'energia elèctrica i en els serveis de recàrrega de vehicles elèctrics.
En el marc de l’esdeveniment, el Clúster va fer una donació de 2.000 euros a la Fundació Ficat, un espai d'acompanyament i assessorament jurídic així com un espai de formació per promoure l’equitat i la justícia social mitjançant l'acollida, la defensa dels drets humans en l'exercici de l'advocacia i el desenvolupament humà
El vicepresident del CEEC, Joaquim Daura i Marta Morera, directora de l’ICAEN, van ser els encarregats de lliurar el premi a Pamela Bellagamba i Marco Massetti de la Fundació FICAT.
Durant la Nit de l’Eficiència també es va fer entrega del Premi Comunicació 2022, un guardó que reconeix la feina dels professionals i mitjans de comunicació que consciencien sobre l’emergència climàtica i la importància de l’eficiència energètica i les energies renovables.
En aquesta edició, el premi va ser pel programa 'Valor Afegit' de Televisió de Catalunya (TV3), i va recollir la periodista i directora del programa, Cristina Herranz. La presidenta del CEEC, Esther Izquierdo, i Jordi Rabat, CEO d'Energy Tools, empresa patrocinadora del premi, van ser els encarregats de lliurar-lo. “Es tracta d'un programa que porta reportatges singulars i àgils, que tracten a fons i de manera rigorosa diferents temes d’actualitat en l’àmbit de l’empresa”, ha destacat Izquierdo.
Com a novetat, per primera vegada, el CEEC també va certificar La Nit de l’Eficiència com un esdeveniment sostenible. Isabel Tejero, Directora General de Bureau Veritas Solution Iberia, va ser l'encarregada de fer el lliurament d'aquesta distinció al clúster manager del CEEC, Francesc Ribera.
La Nit de l’Eficiència d’enguany va comptar amb el suport de l’Institut Català de l’Energia, Energy Tools, Elecnor, Sorigué, Electra Caldense, Factor Energia, Ingesan, Seinon, Finder, Ibermatica, Rehau, Tandem HSE, Bureau, Gramona, Nut, L’Or i Frit Ravich.
Socis que actualment facturen inferior al 0,5 milions euros
Quota anual de 550 € el primer any i 650 € el segon any. Durada màxima de 2 anys, el soci passarà automàticament a la categoria de soci Bronze.
Socis que actualment facturen superior a 0,5 milions euros i inferior a 5 milions
Socis que actualment facturen superior a 5 milions d’euros i inferior a 10 milions
Socis que actualment facturen superior a 10 milions d’euros
Consultar condicions