El consorci del projecte SUSTAIN Eurocluster ha organitzat aquest matí un webinar informatiu per difondre la segona convocatòria d’ajuts a projectes d’innovació al sector de la construcció, que pretén ajudar a les PIMEs d’aquest àmbit a impulsar el desenvolupament de productes i serveis. El webinar, conduït per l'investigador del CERTH i coordinador del projecte, Nikos Laloumis, ha servit per presentar els requisits d’aquesta segona convocatòria, que compta amb un pressupost total de 450.000 euros.

Laloumis ha destacat que aquesta segona ronda de finançament té com a objectiu “projectes avançats amb un alt estat de maduresa (TRL 7-8)”, un fet que “inclou projectes en fase pilot, prototip, demostració, prova o validació de producte”. D’aquesta manera, ha afegit, aquestes oportunitats financeres es destinaran a donar suport al desenvolupament de nous productes i serveis innovadors per a les pimes que, al seu torn, els permetran afrontar els reptes de la construcció sostenible. "Aquesta és una gran oportunitat per a les petites i mitjanes empreses per impulsar canvis innovadors en el si de les seves estructures", ha comentat Laloumis.

Tot seguit, el coordinador del projecte ha entrat a detallar les tecnologies disruptives elegibles en les que s’han de basar els projectes presentats, unes tecnologies que estan canviant l'estat de l'art en el sector de la construcció. Les propostes han d'estar alineades amb la Intel·ligència Artificial (IA), la Realitat Augmentada/Realitat Virtual (AR/VR), el Modelatge d'Informació d'Edificis (BIM), els Certificats d'Eficiència Energètica (EPC), els Sistemes de Gestió Energètica d’Edificis (BEMS), l'Internet de les Coses (IoT) i metodologies o eines per a la renovació d'Edificis d'Energia Positiva (PEB). Tots ells s'hauran d'acoblar adequadament amb els indicadors de preparació intel·ligent o Smart Readiness Indicators (SRI).

Tal com ha explicat Laloumis, cada entitat interessada a participar en aquesta convocatòria pot fer la seva sol·licitud individualment o en consorci, amb un pressupost màxim de 30.000 euros per a cada proposta.

La data límit per enviar les sol·licituds és el 27 d'agost de 2024 i els interessats han d'enviar propostes a través del portal de les Open Calls.

Per obtenir més informació, descarregueu la Guia de Sol·licitud aquí.

El webinar també ha comptat amb una segona part protagonitzada pel Clúster IsZEB, en què ha tingut lloc una presentació sobre els indicadors de preparació intel·ligents (SRI), que són fonamentals per a l'èxit de les propostes. L'enginyera investigadora del Clúster IsZEB, Penelope Valiouli, ha presentat els dominis tècnics de l'SRI i la metodologia per calcular la puntuació SRI.

Vídeo de la sessió disponible aquí.