El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), ha adjudicat 3,6 milions d’euros als 41 consells comarcals de Catalunya per a la constitució de les Oficines Comarcals d’Impuls a la Transició Energètica. Aquestes oficines tindran com a funció l’acompanyament als projectes i actuacions en matèria de transició energètica que es despleguin a cada comarca.

Els ajuts subvencionaran un 90% de les despeses de contractació de personal tècnic i en matèria de comunicació per tal de garantir el funcionament d’aquestes oficines durant un període de dos anys, amb un màxim de 90.000 euros. D’aquesta manera, els consells comarcals podran disposar del coneixement tècnic necessari per incentivar mesures i donar suport a iniciatives vinculades amb l’estalvi i l’eficiència energètica, les energies renovables o l’apoderament del ciutadà en la seva relació amb l’energia, i comptar amb els recursos necessaris per difondre-les.

Les oficines també contribuiran a definir el criteri de cada comarca a l’hora de planificar i dissenyar la implantació d’energies renovables a cada territori. Aquesta tasca s’integrarà en el marc del Pla territorial per a la implantació de les instal·lacions d'energies renovables a Catalunya, i ha de facilitar l’avenç cap a un model energètic basat en les energies renovables, amb la generació distribuïda en el territori i participada per la ciutadania. Per això, el treball d’aquestes oficines es realitzarà de manera coordinada amb la Direcció General d’Energia i l’ICAEN.

Tots els consells comarcals de Catalunya s’han presentat a la línia d’ajuts, fet que demostra la implicació i la voluntat de les administracions locals i comarcals de Catalunya amb la transició cap a un nou model energètic descarbonitzat, més net, sostenible i democràtic. Un cop resolta la convocatòria, en els propers mesos cada consell procedirà a constituir la seva Oficina.

L’equilibri territorial, clau per al nou model energètic

L’equilibri territorial és una de les claus del nou model energètic cap al qual avança Catalunya, que es basarà en l’estalvi i l’eficiència energètica, les energies renovables i l’apoderament de la ciutadania. La coresponsabilitat i la participació han de facilitar el desplegament d’energies renovables arreu del país, prioritzant la generació distribuïda i donant la possibilitat als ciutadans de formar part dels projectes.

En aquesta línia, i a més de l’impuls de les oficines comarcals d’impuls a la transició energètica, el departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha aprovat altres mesures, com l’inici de l’elaboració del Pla Territorial Sectorial de les energies renovables -que ha de fixar els criteris per a la seva implantació al país- o la constitució de la Taula de Diàleg Social per les energies renovables, i ha establert condicionants per afavorir el projectes d’energies renovables de petita i mitjana dimensió i també per afavorir que la ciutadania hi participi.