L’empresa Alternative Energy Innovation (AEInnova) ha estat guardonada amb el 1r Premi BBVA a la Innovació en Sostenibilitat Mediambiental, que rebrà com a premi unadotació de 10.000 euros.

El jurat ha atorgat el primer premi a AEInnova per ser: “un projecte innovador, que contribueix a la circularitat de l’economia, aplicable i amb impacte al sector industrial,nascut de la investigació universitària”.

En concret, AEInnova ha desenvolupat una tecnologia que permet capturar la calor residual de la indústria i convertir-la en energia neta, amb dues línies d’actuació: la millora de l'eficiència energètica de la industria, convertint la calor en electricitat, i la creació d’uns sensors industrials alimentats per calor residual i que no necessiten bateries.

Per la seva banda, el 2n Premi ha recaigut en l’empresa Faixamata, que rebrà una dotació de 5.000 euros, pel seu sistema de gestió de purins que redueix l’impacte mediambiental en un 78% menys de nitrogen, un 90% menys de fòsfor i un 85% menys de potassi, a més de la reducció del 50% dels costos de tractament i venda del subproducte per a plantes de compostatge, fent que el residu es converteixi en recurs.

En aquest cas, el jurat l’ha valorat per ser “un projecte innovador, procedent d’una iniciativa privada, que aconsegueix l’economia circular, no contaminant, d’autoconsum i autogeneració de l’energia elèctrica. Un model replicable que pot solucionar la gestió de purins, un problema mediambiental a Catalunya”.

AEInnova i Faixamata van quedar finalistes juntament amb Shotl, Síner i Worldcoo.

En aquesta primera edició, el Premi BBVA a la Innovació en Sostenibilitat Mediambiental ha rebut una seixantena de projectes procedents de pimes amb seu a Catalunya que han desenvolupat un projecte o procés sostenible amb almenys un any en funcionament. El Premi es va posar en marxa a finals del desembre del 2019 i a causa del COVID19, fins ara no s’havien donat a conèixer les empreses finalistes.

De la seixantena de projectes participants en aquesta primera edició, el 20% es classifiquen com a molt innovadores i un 33% de nivell mig. El 13% de les candidatures presentades tenen potencial de replicació elevat, i un 35% potencial mitjà. La gran majoria tenen beneficis ambientals i socials.

44 de les propostes provenen d’empreses de la província de Barcelona, repartides entre els Vallesos, Barcelona, Osona, Anoia, Maresme i Baix Llobregat), 9 de Tarragona, 3 de Lleida, 3 de Girona i 1 de les Illes Balears.

Creat a finals del 2019, té per objectiu promoure la innovació i la sostenibilitat en l'àmbit empresarial en resposta a les necessitats actuals, per tal de millorar el benestar de les persones i l'estat del medi natural. També pretén reconèixer i fomentar els valors pel respecte al medi ambient a la societat.

El Premi pren com a referència l'Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible a provada per l'Assemblea General de Nacions Unides el setembre de 2015 i els seus 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), que tenen com a missió erradicar la pobresa, lluitar contra la desigualtat i la injustícia, i posar fre al canvi climàtic, entre altres. Aquesta agenda pretén marcar l'acció global pel desenvolupament sostenible fins a l'any 2030. Aquest premi s'emmarca de manera especial en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) 7, 12 i 13 que fan referència a l'energia neta i renovable, la producció i el consum responsable i l'acció climàtica.

El jurat d’aquesta primera edició ha estat format per la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà i Roca; el professor de direcció estratègica de l’IESE, Joan Enric Ricart; el president de CECOT, Antoni Abad; la directora de la Fundació Empresa & Clima, Elvira Carles; l’exdirectora de El Periódico, Anna Cristeto; i el director del Segment Pimes del BBVA a Catalunya que actua com a secretari sense vot, Joan Carles Alba.

El Premi ha comptat també amb la col·laboració de Fundació Pimec, CECOT i el Col·legi d’Economistes en la difusió del Premi, i de El Periodico en l’organització de l’acte.