AEInnova ha començat la comercialització d'una tecnologia per a ús industrial que permet generar electricitat a partir d'una font de calor. "Fins ara aquesta tecnologia ha estat utilitzada per agències espacials com la NASA per alimentar les seves sondes i vehicles d'espai profund", ha comentat el CEO d'AEInnova, David Comellas. "Ara des d’AEInnova hem desenvolupat aquesta tecnologia en l’àmbit industrial amb l'objectiu d'aprofitar la calor residual que es produeix en els processos de la indústria", ha afegit Comellas, qui dirigeix aquesta start-up fundada el 2014 per quatre investigadors del departament de Microelectrònica de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
La principal aplicació d’aquesta tecnologia és en l’alimentació dels sensors industrials mitjançant calor residual. “Hem desenvolupat i comercialitzat els primers sensors totalment autoalimentats del mercat”, ha afirmat Comellas, qui ha destacat que “eliminen la necessitat de les bateries de liti” un fet que “no només suposa un estalvi econòmic sinó que també redueix l’impacte ambiental en més de un 90%". Entre les funcionalitats més rellevants, aquests nous sensors permetran dur a terme un manteniment predictiu de màquina rotativa, com ara bombes o compressors, reduint els riscos de parada inesperada i els costos de manteniment.
La tecnologia desenvolupada per AEInnova ha requerit una inversió de 8 MEUR, el 75% dels quals han estat aportats per inversors privats. Ara, AEInnova ha obert una nova ronda de finançament per captar 10 MEUR amb l’objectiu “d’esdevenir líder en el sector dels sensors autònoms”.
Aplicació en la recuperació de calor residual industrial
Una altra de les aplicacions que contempla aquesta tecnologia és “la recuperació de calor residual industrial per a la producció d’energia neta i sostenible”, que segons ha comentat Comellas, permetrà recuperar la calor que es perd per xemeneies i superfícies calentes i reconvertir-la en electricitat per al seu ús directe o la seva connexió a xarxa. “Aquesta aplicació, que anomenem WHRU (Waste Heat Recovery Unit) l’hem desenvolupat i provat en entorns industrials reals però no està encara disponible de forma comercial.”, ha afirmat Comellas, qui ha anunciat que tenen previst acabar el seu desenvolupament industrial aquest 2025 per tal de comercialitzar-la inicialment al mercat europeu, asiàtic i nord-americà”.