Fins el 31 de desembre de 2020 hi ha temps perquè el sector industrial presenti els seus projectes que han de fomentar la descarbonització de tots els sectors consumidors i amb especial rellevància, l’estalvi, l’eficiència energètica i la generació renovable per la competitivitat de la indústria. Els fons, gestionats per l’Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía (IDAE), provenen del Fons Nacional d’Eficiència Energètica.

El departament d’Empresa i Coneixement, a través de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), és qui gestiona els ajuts a Catalunya com a ens encarregat d’elaborar i dur a terme la política energètica catalana i liderar la transició energètica a Catalunya cap a un model energètic innovador, renovable, net, eficient, competitiu i descentralitzat i distribuït, participatiu, democràtic i socialment inclusiu a mitjà i llarg termini.

Aquests ajuts tenen per objecte incentivar i promoure la realització d’actuacions en el sector industrial que redueixin les emissions de diòxid de carboni i el consum d’energia final, mitjançant la millora de l’eficiència energètica. Amb aquestes actuacions es contribuirà a l’assoliment dels objectius de reducció del consum d’energia final que fixa la directiva europea 2012/27/UE.

Els beneficiaris de les subvencions són pimes i grans empreses del sector industrial. També ho són les empreses de serveis energètics (ESE) que actuen en funció d’un contracte de serveis energètics amb alguna de les empreses indicades. Se’n desglossen dues línies de subvenció: una primera per la millora de la tecnologia en equips i processos industrials i, una segona, per la implantació de sistemes de gestió energètica industrials. Per ambdues línies es fixa un import màxim d’ajut de 9 milions d’euros per una mateixa ubicació industrial.

Manel Torrent, Director General d’Energia, Seguretat industrial i Seguretat Minera, afirma “La indústria és un sector clau per a la sortida de la crisi pel fet que és fonamental per a la millora de la productivitat, la innovació, la internacionalització i la qualitat de l’ocupació, a més de la capacitat tractora que té respecte a bona part de la resta de sectors econòmics. Per això és important apostar per ajuts que els ajudin a ser més competitius a través de la inversió en el procés de transició energètica. Si som més eficients, serem més competitius”.

Aquesta línia d’ajuts a la indústria s’insereix en el paquet de mesures que la Generalitat de Catalunya ha posat en marxa per tal de fer front a l’emergència climàtica i incentivar la transició cap a un nou model energètic més net, sostenible i democràtic. A més, el Govern treballa en l’elaboració d’un avantprojecte de Llei de la Transició Energètica per tal d’establir els instruments per assolir un model energètic totalment descarbonitzat l’any 2050. L’actuació també forma part de les mesures incorporades en el Pla per a la reactivació econòmica i protecció social, que ha dissenyat el Govern per fer front als efectes de la lluita contra la COVID-19 en l’economia i la societat catalanes.


Per més informació clica aquí.