El projecte PLATDAT ja ha començat a caminar. Durant el mes de juliol, es va constituïr el consorci del projecte que, liderat pel CEEC, compta també amb la participació de les PIMES Electra Caldense i l'enginyeria i consultoria ARCbcn. El projecte PLATDAT és una iniciativa que pretén definir i crear les bases tecnològiques per a l'adquisició i l'agregació de dades energètiques de forma no intrusiva i d'alta granularitat.
La creació d'una plataforma de compartició d’aquestes dades és l'objecte principal del projecte, una eina que haurà de servir per proveir dades de telemetria en temps real a aplicacions de gestió energètica, procedents directament de la infraestructura dels fabricants on ja s’està centralitzant la recollida dades.
En la seva primera fase, PLATDAT busca obtenir un prototip funcional d’aquesta plataforma. Aquest primer prototip serà testat a nivell tècnic amb dades reals proporcionades pels diversos agents involucrats en el projecte per tal de validar el seu funcionament, la seva connectivitat amb els diferents serveis al núvol i la fiabilitat de les dades obtingudes.
Tenint en compte l'objectiu del projecte i l'impacte que es vol obtenir, s'ha format un consorci format per PIMES i que ha coordinat des de l'AEI pel Clúster d'Energia Eficient de Catalunya (CEEC). Tots els membres del projecte són de perfils diferents i tenen coneixements diversos que es complementen entre ells per tal d’assolir l'objectiu plantejat.
D’una banda, ARCbcn és el coordinador tècnic del projecte, i serà el responsable del desenvolupament i validació del prototip de la plataforma d'agregació de dades. Entre d'altres, definirà les bases tècniques i de mercat que ha de complir la plataforma i liderarà el posterior desenvolupament i validació beta del prototip.
Pel que fa al Grup Electra Caldense serà responsable de l'anàlisi de la tipologia, disponibilitat i granularitat de les dades energètiques, existents a la distribuïdora ELECTRA CALDENSE, S.A., i també s’encarregarà de la definició de l’estructura concreta dels paquets de dades energètiques a aportar al projecte.
El CEEC és el responsable de coordinar el projecte i de la gestió del mateix en cadascuna de les seves fases.
En suma, PLATDAT, amb la consecució d’aquest prototip, contribuirà a:
● Impulsar la modernització i innovació en la gestió de la gestió energètica a través de la digitalització entre els diferents agents que conformen la cadena de valor del sector energètic.
● Democratitzar la producció energètica i que aquesta sigui local i descentralitzada, a través de serveis basats en dades, en què potencialment podrien participar altres empreses o ciutadans, pimes o entitats locals.
● Impulsar el sector econòmic associat al sector energètic nacional (fabricants d'inversors i bateries, enginyeries, instal·ladors, empreses de manteniment i gestors...) mitjançant la digitalització de serveis.
● Reduir el cost econòmic del subministrament energètic requerit pels diversos sectors a través de serveis i coneixement basats en dades agregades.
Amb la participació en aquest projecte, el CEEC continua donant suport en àmbits estratègics al sector de l'energia, com és el cas de la flexibilitat i l’agregació de la demanda, claus en el procés de canvi cap a un nou model energètic.
El projecte PLATDAT està cofinançat pel Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme (MINCOTUR) mitjançant la segona convocatòria d'AEIs del 2022 en el marc dels ajuts Next Generation i el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència: