En el marc del Projecte europeu Sustain Eurocluster, el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya va organitzar ahir la segona sessió dirigida a professionals de l'àmbit dels clústers. En aquesta ocasió, l'edició va estar dedicada al potencial dels models BIM per fer realitat un futur sostenible i energèticament eficient en l'àmbit de la construcció. El Webinar amb títol 'Guidelines for the use of BIM in energy performance certification of buildings' va comptar amb la participació d'Álvaro Sicília, investigador de la Universitat La Salle, que va presentar les pautes per generar certificats d'eficiència energètica a partir de models BIM. Aquestes directrius han estat desenvolupades en el marc del projecte TIMPEAC, que també va ser presentat per Sicília, i que està cofinançat pel programa Horitzó 2022.
A la jornada també hi van participar especialistes en construcció sostenible, com Manuel Marín, consultor d'instal·lacions d'ARCBcn i Nicholas Afxentiou, director de projectes d'Euphyia Tech LTD i candidat a doctorat a la Universitat de Frederick. Tots dos van contribuir a abordar els reptes en dos escenaris: la creació d'un model BIM per a la certificació i la validació d'un model BIM existent per a la generació d'EPC.
L'objectiu de la sessió va girar al voltant del procés d'extracció de dades rellevants de models BIM i com traduir-les en entrades per a càlculs EPC precisos, utilitzant BIM com a font de dades fiable i consistent. Els participants també van posar el focus en la interoperabilitat oberta, per tal d'establir protocols estandarditzats i fiables.
A la part tècnica es van tractar els següents temes:
1. Estat actual del BIM en els processos de certificació d'eficiència energètica:
• Panorama general de la revisió de la Directiva sobre edificis energètics.
• Discussió sobre la interoperabilitat oberta en el context dels EPC.
2. Lineaments per a la generació d'EPC a partir de models BIM:
• Introducció a la relació entre eines BIM i EPC.
• Estratègies de modelatge BIM per a l'avaluació EPC.
• Processos d‟intercanvi d‟informació per al‟avaluació 'EPC.
• Consideracions especials per al modelatge de determinats elements constructius.
3. Exemples reals o casos pràctics que il·lustrin l'aplicació de les pautes i conceptes tractats a la part tècnica.
Aquesta part pràctica va estar composta per dos exemples de casos en què la tecnologia està utilitzada per Petites i Mitjanes Empreses (Pimes) del sector. Cada cas es va presentar durant 15 minuts i va donar informació pràctica sobre com les pimes utilitzen la tecnologia en el context de la certificació d'eficiència energètica i BIM.
A l'esdeveniment van assistir més de mig centenar de professionals que van obtenir valuosos coneixements sobre el potencial transformador de la integració BIM per donar forma a un futur sostenible i energèticament eficient a la indústria de la construcció.