Una quarantena de professionals vinculats al sector de l’eficiència energètica a banda i banda dels Pirineus s’han reunit aquest dimarts 2 de març de 2021 per compartir les seves experiències i punts de vista sobre el tema “BIM: una revolució per a la construcció?”. Aquesta tercera jornada d’estudi ha estat organitzada pel Clúster d’Eficiència Energètica de Catalunya (CEEC) i el Pôle de Compétitivité DERBI en el marc del projecte EDIFICAT, cofinançat pel FEDER a través del programa de cooperació fronterera Interreg POCTEFA Espanya / França / Andorra.

El seminari forma part de les activitats del projecte EDIFICAT, on també són socis l'Ajuntament de Girona (coordinador) i Perpinyà Méditerranée Métropole, i que té per objectiu principal del qual és establir un context territorial favorable a la reorientació del sector de la construcció envers una activitat més durable i de qualitat, mitjançant la creació d’un clúster informal.

El consorci ha identificat les oportunitats per millorar l’eficiència energètica del sector de la construcció i s’abordaran durant les sis jornades d’estudi previstes durant el projecte a través dels següents temes: autoconsum fotovoltaic, energia renovable tèrmica, models digitals (BIM), illes de calor urbanes, Smart Buildings i materials d’alt rendiment.

En aquesta tercera jornada d'estudi, Bernard Ferriès, de l'École Nationale Supérieure d'Architecture de Toulouse, ha compartit els seus coneixements sobre l'evolució del BIM a França i Occitània, seguit de Ferran Bermejo Nualart, director tècnic de l'Institut de Tecnologia i Gestió de Catalunya, que ha realitzat una contextualització del BIM a Catalunya.

La sessió ha continuat amb una taula rodona, amb la presentació de les lliçons apreses i casos d’èxit catalans i francesos. Àlex Maymo, cap d’innovació digital i dades intel·ligents de Soler & Palau, ha plantejat el tema "BIM i aire condicionat", després Anna Manyes de l’empresa Rockwool ha introduït el tema "BIM i aïllament d’edificis". Per la part francesa, Eduardo Serodio, enginyer energètic d’Izuba Energies, ha parlat sobre l’optimització energètica i ambiental dels edificis amb Pléiades, així com Philippe Alamy, director associat d’Enerbim, sobre el BIM aplicat al solar fotovoltaic integrat.

Finalment, Francesc Ribera, director del CEEC, ha fet la conclusió del seminari presentant el proper dia d’estudi, previst pel 4 de maig de 2021 mitjançant un webinar, que se centrarà en el tema de les illes de calor urbanes, així com en els dos següents, que s’organitzaran a la tardor de 2021 sobre els temes d’Smart Building i materials d’alt rendiment, durant fires i esdeveniments presencials a Barcelona.