El projecte BlockbatCE, que coordina el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya amb la participació del clúster Solartys, així com amb les entitats Holtrop, Universitat Politècnica de Catalunya i Zertifier, segueix desenvolupant eines digitals segures i confiables per tal d’impulsar comunitats energètiques d’àmbit urbà.
Si amb la primera part del consorci es van aconseguir resultats respecte la digitalització de la comunitat energètica en el seu disseny i operació interna, és a dir, incloent aspectes de modelat, simulació, supervisió i control de la infraestructura energètica associada i els perfils de consum de cada participant, amb aquesta segona fase el consorci pretén principalment l’obtenció de coneixement i tecnologies que promoguin la transformació digital de les empreses i el seus serveis en el sector energètic.
Concretament els objectius d’aquest consorci, que disposa del suport d’Infraestructures de la Generalitat de Catalunya, com a potencial usuari final de les soluciones aconseguides, són:
- Identificar les modalitats viables d'agregació i interoperabilitat de comunitats energètiques considerant el mercat i la regulació, tant actual com tendències futures.
- Dissenyar un procediment lògic per dimensionar l'equipament energètic d'una comunitat energètica per optimitzar-ne l'operació al llarg del temps.
- Desenvolupar la interfície programari amb sistemes de mesures, quantificació i registre de l’energia generada i consumida per part dels participants de la CE.
- Dissenyar el sistema per al registre dels fluxos energètics intercanviats de forma segura i descentralitzada (mitjançant tecnologia blockchain).
- Estudiar i aplicar procediments de traçabilitat dels paquets d’energia per derivar o comercialitzar l’excés de producció cap a una altra comunitat o agent extern per evitar el malbaratament energètic.
- Analitzar i desenvolupar l'arquitectura d'integració dels serveis relacionats amb l'operació de la CE, especialment perquè els usuaris gestors de la CE accedeixin a les dades, i perquè aquests siguin intercanviats entre les pròpies aplicacions.
- Desenvolupar noves funcionalitats per a la gestió optimitzada de l'agregació de CEs, partint de la predicció de la generació renovable, l'agrupació de càrregues i l'emmagatzematge.
- Adequar les solucions actuals d'interfície amb equips a la seva connectivitat amb la plataforma digital de gestió de CE.
- Validar l'operació i les funcionalitats a través d'un prototip híbrid emulació-simulació, que inclogui perfils reals representatius d'una instal·lació generadora fotovoltaica, els seus equips de gestió d'energia, el sistema d'emmagatzematge, la connexió a xarxa, les interfícies i la lògica de control i optimització de la Comunitat Energètica.
Aquest projecte està finançat per la línea de les Agrupaciones Empresariales Innovadoras de 2023 del Ministeri d'Industria Comerç i Turisme amb número d'expedient AEI-010500-2023-50.