El programa conjunt per la cooperació es va signar pel Research Institute for Solar Eergy and New Energies (IRESEN) i el Centre for the Development of Industrial Technology, E.P.E. (CDTI) l'11 d'Octubre de 2018. L'objectiu del programa conjunt Marroc-Espanya és promoure i finançar investigació i desenvolupament de tecnologia demandada pel mercat, així com animar a les associacions i projectes col·laboratius en R&D&I entre entitats dels dos països. Les parts van acordar llançar una crida conjunta.

DIRECTRIUS DE LA CALL:

1. AGENTS IMPLEMENTADORS

El Research Institute for Solar Energy and New Energies (IRESEN), Ministeri d'Energia, Mines, Aigua i Medi ambient, Govern de Marroc i el Centro de Desarrollo para la Tecnologia Industrial (CDTI), Ministeri de Ciències, Innovació i Universitats, Govern d'Espanya, són les agències nodals implementadores de Marroc i Espanya, respectivament. El  Research Institute for Solar Energy and New Energies (IRESEN) es va crear el 2011 sota la iniciativa del Ministeri en càrrec de l'Energia, així com amb actors privats i públics del secto de l'energia amb la intenció de donar suport a l'estratègia nacional d'energia a través de la investigació i la innovació. La voluntat és assegurar la transmissió de tecnologia i la translació dels resultats d'investigació en productes innovatius en el camp de les energies renovables i noves energies. 

2. ÀREES TEMÀTIQUES

Aquesta call per propostes és genèrica i per a projectes col·laboratius  de R&D en totes les àrees relacionades amb l'energia, però les sectors prioritaris seran:

- Energies renovables (nous desenvolupaments tecnològics, noves aplicacions enfocades a la integració social i industrial, noves adaptacions al canvi climàtic)

-  Eficiència energètica en edificació, agricultura, transport i indústria

-  Integració d'energies renovables en la xarxa elèctrica

-  Nexe: Aigua/ Energies renovables / Agricultura

-  Mobilitat sostenible (carretera del demà, vehicle del demà, transformació del trànsit de carretera en eenrgia, digitalització)

-  Enmagatzematge de l'energia (noves fonts d'enmagatzematge d'energia, nous materials d'enmagatzematge adaptats a condicions climàtiques extremes, noves maneres d'enmagatzemar energia, nous mètodes de reducció dels costos d'enmagatzematge.

 - La ciutat marroquina del futur (barris del futur, gestió intel·ligent de l'energia, xarxes intel·ligents)

- Noves energies .

3. TIPUS DE PROPOSTES

Projectes de R&D enfocats a indústria i mercat, projectes de cooperació entre partners industrials (start-ups, SME i empreses grans) i universitats o centres de recerca a Marroc i empreses privades d'Espanya consistents en el desenvolupament o millora susbstancial de nous productes,  processos o serveis es consideraran.

Duració dels projectes: des d'1 fins a 3 anys. El tema del projecte ha de formar part dels temes de la call. 

La tecnologia del projecte proposat ha de ser superior a 3 (TRL>3) i més baixa que TRL7.

4. CALENDARI

Fase I

- Llençament de la Call per Propostes: 1 de novembre de 2018

- Límit per l'entrega de les aplicacions: 25 de febrer de 2019

- Evaluació dels projectes en el marc internacional: 26 de febrer de 2019 –14 de Juny de 2019

- Comunicació dels projectes internacionals elegibles: 20 de Juny de 2019

Fase II

-Procés de finançament nacional per cada aplicant, des del 21 de Juny de 2019.  

5. QUI POT APLICAR?

Criteri mínim per ser escollit: una universitat o centre de recerca marroquí, un partner industrial marroquí i una empresa privada espanyola. Els partners del consori no es poden subcontractar els uns als altres. 

Més info en el següent link: https://www.cdti.es/index.asp?MP=101&MS=842&MN=2&TR=C&IDR=2690