• L’electrificació dels consums, la generació distribuïda, l’autoconsum i l’emmagatzematge energètic són els elements clau per tal d’assolir una economia descarbonitzada.
  • Cal promoure el desenvolupament d’un nou sistema elèctric que possibiliti una major gestionabilitat i integració de les energies renovables mitjançant l’emmagatzematge energètic i que aporti una major seguretat al consumidor.
  • El Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya destaca la importància que governs, institucions, empreses i ciutadans interioritzin la variable “repercussió en el canvi climàtic” en els seus processos de decisió.

El Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC) considera que és necessari dur a terme importants reformes estructurals per tal d’assolir una economia descarbonitzada; no només al sector energètic sinó també del nostre model econòmic en la seva globalitat i a la societat en el seu conjunt.En el marc d’aquesta reforma, és clau l’impuls de l’autoconsum com a instrument essencial per a l’assoliment dels objectiu tant ambientals com de transició energètica que ha assumit el nostre país.

En aquest sentit, des del CEEC es considera que: “És necessari dur a terme un treball conjunt entre tots els agents econòmics i socials implicats. L’èxit en la lluita contra el canvi climàtic dependrà de l’actuació de tots els actors en l’àmbit energètic: governs, institucions, empreses i ciutadans cal que interioritzin en el seu procés de decisions la variable repercussió en el canvi climàtic com una variable determinant”, asseguren.

Actualment, la Unió Europea treballa per una generació de l’energia descarbonitzada per al 2050, a través dels compromisos adquirits a la darrera Cimera de París, així com tot el cos normatiu derivat del Winter Package. Tot i això, les mesures polítiques i governamentals no són suficients.Davant aquest context, el CEEC considera que “l’autoconsum energètic cal entendre’l com un instrument essencial en la consecució d’aquest objectiu”. 


L’ESTAT ACTUAL 

La Generalitat de Catalunya estima que només amb l’autoconsum fotovoltaic sobre cobertura es pot arribar a un 52% del consum elèctric total, gràcies al seu nivell de potència. “Amb un 1,3% de la superfície de Catalunya ocupada,podríem generar un 106% de l’energia que necessitem”, consideren els membres de la Junta Directiva. “Així doncs, gràcies a això i a altres energies netes, queda clar al 100% que l’energia renovable és possible”, afegeixen.No obstant això, i segons dades de l’ICAEN corresponents a l’any 2015 (darreres estadístiques publicades), la realitat és que a Catalunya el 81,5% de la generació d’energia té origen no renovable (53,5% nuclear, 28% tèrmica) i només el 18,5% és d’origen renovable (del qual un 57% correspon a la hidràulica).Pel que fa a les renovables, i exceptuant la hidràulica, actualment, l’energia fotovoltaica és la que domina el mercat (mantenint una quota de mercat del 90%) gràcies a la rebaixa del preu dels mòduls fotovoltaics (més d’un 80% en els darrers 5 anys) i l’augment progressiu de la seva eficiència.


L’EMMAGATZEMATGE D’ENERGIA, CLAU PER AL FUTUR

Davant això, les noves tecnologies d’emmagatzematge d’energia són un element clau per als sistemes elèctrics del futur. L’emmagatzematge energètic com a eina al servei de l’operació del sistema possibilitarà una major integració d’energies renovables i aportarà més seguretat al sistema elèctric. D’altra banda, l’emmagatzematge d’energia descentralitzat és clau per activar mesures de gestió de la demanda i augmentar la capacitat d’autosuficiència gràcies al’autoconsum. Al mateix temps, pot incrementar la flexibilitat del sistema necessària per integrar quotes creixents d’energies renovables variables.

La tecnologia en aquest camp evoluciona ràpidament i aquest fet comporta una reducció de costos, així com una millora de les prestacions de les bateries tant pel que fa a l’increment de la seva capacitat (densitat de càrrega) com a la seva duració (nombre de cicles de càrrega).