- Els elevats costos ambientals, socials i econòmics del model actual aconsellen emprendre una transició energètica cap a un model basat en energies renovables, que impulsi l’eficiència energètica i situï la ciutadania al centre.
- Entre d’altres avantatges, un model energètic propi hauria de per-metre a Catalunya prescindir de l’energia nuclear, reduir la dependència dels recursos fòssils i eliminar la pobresa energètica.
- El Clúster d’Energia Eficient es configura com un agent clau en aquesta eventual transició energètica, donat que entre els seus associats inclou membres que representen totes les baules de la cadena de valor que hi estan implicades.
Des del Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC) estem fermament convençuts que Catalunya ha d’avançar cap un nou model energètic que, com a país, ens hauria de permetre minimitzar els costos ambientals i socials així com l’impacte en la salut de les persones associats al model energètic actual i, al mateix temps, reduir els elevats costos econòmics derivats de la dependència exterior.
Principalment, el nou model energètic català hauria de fer possible l’abandonament de l’energia nuclear; reduir la dependència dels recursos fòssils; obrir el mercat energètic a la competència regulada; crear un marc normatiu i impositiu favorable a la transició energètica i, finalment, empoderar la ciutadania perquè adopti un rol més actiu i participatiu en l’àmbit de l’energia.
EL CEEC, AGENT CLAU
Sobre el paper que hauria de jugar cadascun dels actors implicats en aquesta transició energètica, el president del CEEC, Xavier Farriols, ha subratllat que “les polítiques que impulsen aquest procés treuen rellevància a la generació energètica, avui fonamentalment a mans de grans empreses, i empoderen la demanda, obrint la possibilitat a l’entrada de molts més agents dins del model energètic, entre els que destaquen els ciutadans”. En aquest sentit, afegeix Farriols, “el Clúster es configura com un agent clau en la transició energètica, donat que entre els seus associats inclou membres que representen totes les baules de la cadena de valor que hi estan implicades”.
L’ESTAT ACTUAL
El Govern de Catalunya, mitjançant l’Institut Català de l’Energia, ja treballa, actualment, en una proposta de nou model energètic que preveu una transició cap a un model descarbonitzat, en consonància amb els plantejaments de la Comissió Europea. En la línia defensada pel CEEC, la proposta situa l’eficiència energètica com a primer element a impulsar, a més de disposar el ciutadà al centre del sistema, fent-lo evolucionar cap a una figura de prosumer (consumidor i generador) i aconseguir descarbonitzar la mobilitat, mitjançant la reducció del nombre de vehicles i l’electrificació del parc.
La transició cap a aquest nou model energètic, renovable i distribuït, parteix de forma indispensable d’una coresponsabilitat de tots els ciutadans i municipis pel que fa, per exemple, a la generació de sòl apte perquè s’hi puguin desenvolupar les energies renovables, intensives en l’ús de territori. En aquest sentit, caldrà incloure en el planejament urbanístic la qualificació de sòl per a instal·lacions renovables i la instal·lació de bateries que permetin l’emmagatzematge elèctric, alhora que les ordenances municipals hauran d’afavorir que edificis i aparcaments instal·lin sostres i pèrgoles solars, així com punts de recàrrega per a vehicles elèctrics, i que es reservi espai per a sistemes de bateries que garanteixin nous models de gestió de la demanda.
A llarg termini, aquest nou model energètic ens hauria de permetre complir els objectius del nou Paquet “Clean Energy for All Europeans” de la UE (27% del consum “brut” d’energia final i el 50% del mix elèctric ha de ser renovable; 30% d’eficiència energètica en relació a les projeccions de futur; 40% de reducció d’emissions de GEH del sector energètic en relació a 1990), disposar d’un model energètic basat al 100% en les energies renovables en l’horitzó 2050 i implementar mesures d’eficiència energètica que redueixin el consum en tots els sectors d’activitat.