- Les empreses del sector agroalimentari a Catalunya tenen un gran interès en l'autoconsum.
- Bombeig solar amb seguidors fotovoltaics, autoconsum en cellers, en una empresa de distribució, entre els casos d'èxit presentats.
- Catalunya compta amb subvencions per a la instal·lació de sistemes d'emmagatzematge.
El sector agroalimentari català està preparat per aprofitar els beneficis de l'autoconsum i per ser un actor actiu en la transició energètica. Aquest és el missatge central de la jornada organitzada el 25 d'octubre de 2017 per El Clúster d'Eficiència Energètica de Catalunya (CEEC) i l'Associació Empresarial Innovadora de Nutrició i Salut (AINS).
L'objectiu d'aquesta jornada era analitzar els models operatius, legals, econòmics i financers en la implantació d'energia fotovoltaica sostenible i competitiva en el sector agroalimentari, a partir de l'anàlisi del marc reglamentari actual, de la situació actual del sector a Catalunya i la presentació d'experiències i casos d'èxit per part de les empreses.
Francesc Ribera, Clúster Manager del Clúster d'Eficiència Energètica de Catalunya (CEEC), encarregat d'inaugurar la jornada, ha recordat que "estem en un procés de transició energètica, un fenomen imparable en què l'autoconsum té molt a dir". Per la seva banda, Margarida Colet, Clúster Mànager de AINS, ha remarcat que van buscar l'ajuda tècnica que pot aportar el CEEC, ja que "hi ha un gran interès en l'autoconsum elèctric per part de les empreses del sector agroalimentari".
En la trobada, la directora de l'Institut Català de l'Energia (ICAEN), Assumpta Farran, ha detallat els elements centrals de la recentment aprovada estratègia SOLARCAT, que suposa una inversió pública per al període 2018-2020 de 5,6 milions d'euros , destinada a la instal·lació de bateries per a sistemes fotovoltaics i al desenvolupament del model de col·laboració publicoprivada-ciutadana basat en el PPA (Power Purchase Agreement). "Som conscients que hem de canviar-ho tot i convèncer de la necessitat d'aprofitar l'energia solar a tots els agents que intervenen", ha manifestat Farran, que ha conclòs que "Estem davant d'un canvi d'època: passarem de l'economia del petroli a la economia del sol ".
A la jornada, experts del sector han presentat casos d'èxit d'instal·lacions d'autoconsum al agroalimentaris. Xavier Tomàs, de QKSOL, ha concretat els projectes de bombament solar amb seguidors FV, i Núria Sanglas, de SMA Ibèrica, ha presentat diverses instal·lacions d'autoconsum que han desenvolupat a Berga, Terrassa, Benidorm i Barbastre. A més, Pere Soria, de CIRCUTOR, ha detallat una solució completa d'autoconsum d'energia solar fotovoltaica i recàrrega de vehicle elèctric en la indústria alimentària, i Alfred Puig, un dels socis fundadors de SUD Renovables, ha posat exemples d'instal·lacions d'autoconsum a cellers, càmpings i edificis.
Piet Holtrop, responsable de Holtrop SL, ha explicat la regulació normativa d'autoconsum amb la ponència Autoconsum: ahir, avui i demà. "L'autoconsum sempre ha estat legal. Ara és important que ens anticipem a la revolució del futur ", ha explicat Holtrop.
Així mateix, s'ha abordat el tema del finançament dels projectes d'autoconsum en el sector agroalimentari, entre els quals s'ha introduït el concepte de crowdlending, una modalitat de finançament corporatiu proposta per ECrowd que té l'objectiu de donar poder a la persona i evitar l'agent intermediari bancari.
Finalment, Aida González, de la Unió Espanyola Fotovoltaica (UNEF), i Margarida Colet, Clúster Mànager de AINS, han presentat el projecte Models operatius, jurídics, econòmics i financers per a la implantació d'energia fotovoltaica sostenible i competitiva en instal·lacions agroalimentàries, impulsat per UNEF, Vitartis, AINS i Agrofood Múrcia. Segons González i Colet, el primer pas va ser "la identificació de projectes i l'anàlisi de les necessitats" amb el propòsit de fer "un estudi de mercat posterior".
Aquesta jornada s'ha celebrat amb la col·laboració dels socis del projecte "Grup operatiu: models operatius, jurídics, econòmics i financers per a la implantació d'energia fotovoltaica sostenible i competitiva en instal·lacions agroalimentàries": Unió Espanyola Fotovoltaica (UNEF), VITARTIS clúster d'alimentació de Castella i Lleó, Agrofood de Múrcia, AINS, amb la col·laboració de NOVADAYS, empresa de consultoria i investigació i FENACORE, comunitat de regants de Múrcia. Aquest projecte està finançat pel MAPAMA cofinançat pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), s'emmarquen en el Programa Nacional de Desenvolupament Rural 2014-2020.