Treballar en pro de l’objectiu d’un ús del 100% d’energies d’origen renovable a Catalunya el 2050.
En el seu procés de reposicionament estratègic dut a terme, el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC) ha definit l’autoconsum energètic i les energies renovables com una de les seves àrees estratègiques a desenvolupar per tal d'assolir els objectius fixats per la transició energètica, prioritzant la integració i captació de recursos renovables en els diferents sectors d’activitat (edificació, industria, serveis,...).
El CEEC defensa un model alineat amb les polítiques de la Comissió Europea que situen el consumidor al centre i l’empoderen per tal que decideixi consumir la seva pròpia energia, generada amb recursos renovables. El consumidor es converteix així en prosumer.
Aquest model, comporta, adicionalment, una major facilitat per a la integració d’altres tecnologies com la gestió de la demanda, l'emmagatzematge i la mobilitat elèctrica.
Per aquest motius, des del CEEC es considera que cal que el consumidor conegui quines opcions viables té en àmbit de l’autoconsum i l’emmagatzematge d’energia, ja sigui amb la utilització de bateries o amb la incorporació del vehicle elèctric.
Cal adequar el marc legislatiu actual per a fomentar l’autoconsum, i eliminar les barreres actuals, en forma d’impostos i tramitació molt difícil per a la legalització de les instal·lacions.
La Generalitat de Catalunya estima que amb autoconsum fotovoltaic sobre cobertes es podria arribar a un 52% del consum elèctric total, i que ocupant un 1,3% de la superfície de Catalunya es podria cobrir la demanda elèctrica del país.
L’autoconsum és legal i viable:
Per més informació sobre aquesta àrea estratègica clica aquí o aquí.