La Directiva d’Eficiència Energètica en Edificis (UE) 2024/1275 estableix un objectiu ambiciós: descarbonitzar completament els edificis i reduir les emissions a zero abans de 2050. Un repte que marca una nova etapa en la lluita contra el canvi climàtic i posa el focus en la importància de la rehabilitació energètica del parc d’edificis ja existent. Així, durant els propers 25 anys es preveu que la demanda de rehabilitacions sigui cada cop més elevada i creixi exponencialment, requerint professionals qualificats capaços de dissenyar i implementar millores energètiques als edificis d’arreu d’Europa.
En aquest context, el projecte europeu New Skills for Nearly Zero Energy Buildings (NS4nZEBs) es presenta com una eina essencial per formar i capacitar els professionals que estan cridats a liderar aquesta transformació energètica. Cofinançat pel programa LIFE de la Comissió Europea, NS4nZEBs té com a objectiu adquirir i millorar les competències dels professionals involucrats en el disseny i la implementació dels edificis de consum energètic gairebé nul (nZEBs), contribuint així a l'objectiu europeu de reduir les emissions de CO₂ als edificis per al 2050.
Formació innovadora per a un futur sostenible
Per fer front a la creixent demanda de professionals qualificats, el projecte NS4nZEBs està creant una plataforma formativa destinada a instal·ladors, enginyers i arquitectes, amb mòduls que cobreixen àrees clau de competències per adquirir o actualitzar els seus coneixements. Aquesta plataforma respon a una necessitat detectada mitjançant una enquesta inicial realitzada als països participants del projecte. Una primera aproximació que va revelar barreres com la manca de professionals qualificats i la necessitat de mantenir-se al dia amb les tecnologies més recents.
Així, NS4nZEBs ofereix formació específica en temes com legislació, edificis de consum energètic gairebé nul (nZEBs), sistemes de gestió energètica (BEMS), fotovoltaica, bombes de calor i ventilació, emmagatzematge d’energia, solar tèrmica, comunitats energètiques i competències digitals i emprenedoria.
Una xarxa europea per a la formació energètica
La xarxa del projecte NS4nZEBs compta amb la participació de socis de sis països europeus, com ara TMK (Bèlgica), CISB i SEC (Bulgària), CRES (Grècia), CCIAA (Itàlia), Ecoserveis (Espanya) i NUBIP (Ucraïna)
Una xarxa europea de col·laboració que permet al projecte contribuir a la formació de professionals, però també fomentar el diàleg i l’intercanvi de coneixements per impulsar la transició energètica a tota Europa. I és que amb NS4nZEBs, Europa està un pas més a prop d’aconseguir edificis lliures d'emissions i d'assolir així els objectius climàtics europeus per al 2050.
Si ets una empresa de clúster interessada en fer promoció de les teves solucions nZEBs posa’t en contacte a ns4nzebs@ecoserveis.net per patrocinar part del curs.
Elisenda Clèries
Tècnica especialista en eficiència energètica a Ecoserveis