• El Director General de BASF Española ha analitzat la situació actual del mercat energètic i l'impacte en el sector químic durant la trobada organitzada pel Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya (CEEC).
  • Segons Navarro, l'actual crisi energètica compromet la competitivitat de la indústria química a Europa i la situa en clar desavantatge envers altres regions del món.
  • També ha presentat les estratègies de descarbonització de la seva companyia i els principals projectes que pretén desenvolupar en els pròxims anys.


El Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC) ha celebrat aquest migdia una nova edició del CEEC Business Lunch, en aquesta ocasió a l’entorn de la descarbonització al sector químic. L’acte, celebrat com és habitual a l’Hotel H10 Cubik de Barcelona, ha comptat amb la presència del Director General de BASF Española, Carles Navarro, qui ha dut a terme la ponència ‘L’estratègia de descarbonització de BASF - electrificació i nous processos’, en què ha presentat el pla de l’empresa química per reduir la seva petjada ecològica, davant una trentena d'assistents.

Per donar el tret de sortida a l’acte, la presidenta del CEEC, Esther Izquierdo, s’ha adreçat a la trentena d’assistents, parlant de les dificultats que estan tenint els sectors econòmics per fer front a les conseqüències de la crisi energètica. Durant la seva intervenció, la també Directora de Sostenibilitat d’ARCBcn ha volgut insistir en la necessitat d’accelerar la transició energètica per combatre aquest escenari, marcat per l’escalada de preus de l’energia i les limitacions en el subministrament, i que afecta greument sectors com ara el químic.

Seguint aquest fil, el Director General de BASF Española, Carles Navarro, ha començat la seva ponència parlant de les conseqüències de la pujada de preu del gas que ja ha causat el tancament de plantes a tota la indústria química europea. Navarro ha posat com a exemple la planta d’amoníac de BASF a Ludwigshafen, la qual ha estat temporalment inactiva durant el 2022.

A continuació, el també president de la Federació Empresarial de la Indústria Química Espanyola (FEIQUE) ha detallat algunes de les estratègies que BASF està duent a terme per reduir la seva petjada ecològica. Ho ha fet començant, en primer lloc, explicant els compromisos establerts per l’empresa química per complir amb els objectius climàtics definits a l’Acord de París. “Al 2030 ens hem compromès a reduir les emissions respecte al 2018 en un 25% i assolir el net zero l’any 2050”, ha afirmat.

Navarro ha seguit la seva intervenció destacant una de les estratègies principals de BASF per fer els seus processos més sostenibles. “La palanca definitiva per reduir les emissions de CO2 és l’electrificació dels processos amb energia renovable”, ha sentenciat. Navarro, però, ha insistit que cal que l’electricitat produïda sigui d’origen renovable, i ha fet una crida a abandonar definitivament l’ús del carbó.

Per últim, el Director General de BASF Española també ha reconegut que caldran estratègies complementàries, atesa l’elevada demanda d’energia renovable que BASF tindrà en els pròxims anys, i que ha xifrat en el 60% l’any 2030. Per aquest motiu, ha explicat Navarro, BASF ha començat a implementar tecnologies de baixes emissions als seus processos, posant com a exemple la construcció de la primera planta per a forns de craqueig de vapor escalfats elèctricament a gran escala, la tècnica de piròlisi de metà i la producció de vapor lliure de CO2 amb bomba de calor.

Un cop finalitzada la ponència, l’acte ha continuat amb el dinar, i més endavant amb un torn de preguntes obert, en què els assistents també han pogut reflexionar amb el ponent sobre el procés de transició energètica i l’impacte de la situació actual a les seves respectives empreses.