Catalunya té tots els atributs necessaris per a constituir-se en un “hub” de l’hidrogen, fet que col·locaria el nostre país com a capdavanter a nivell europeu en la implementació d’aquest vector energètic, d’acord amb el que ha exposat en Pere Margalef, vicepresident de desenvolupament de negoci de FuelCell Energy, durant la seva ponència al cicle de ‘Cafès CEEC’, organitzat pel Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya.

Els “hubs de l’hidrogen”, segons ha destacat recentment la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von Der Leyen a la conferència de Presidents d’Espanya  “són ecosistemes industrials locals en què es produeix i consumeix hidrogen net. Aquesta proposta pot representar una gran oportunitat per el desenvolupament local”.

Per què Catalunya és candidata ideal per acollir aquest tipus de hub? Segons Margalef, el territori gaudeix d’una localització estratègica, d’un teixit industrial molt diversificat, compta amb el pol químic més important del sud d’Europa, dos dels ports més importants d’Europa, quatre aeroports comercials, centres logístics i universitaris de referència, un dels hubs d’startups més importants d’Europa, dos dels nuclis amb més densitat de població d’Europa i un dels sistemes de transport públic més importants.

Tot i que l’hidrogen actualment no és competitiu des d’un punt de vista de costos respecte els combustibles tradicionals, es preveu que abans de 2030, tingui un igualtat de costos respecte dels combustibles líquids en l’àmbit de la mobilitat i al 2050 en aquells segments més difícils de descarbonitzar, com és el de la indústria electrointensiva.

L’hidrogen ja figura en l’agenda política europea, des d’on s’ha llançat l’Estratègia Europea de l’Hidrogen i a l’Estat el passat mes de setembre es va publicar ‘La Hoja de Ruta del Hidrogeno’.

Margalef, assenyala que, tot i que no és econòmicament viable l’hidrogen verd encara cal aprofitar aquest marge de temps per formar als futurs tècnics per evitar arribar al desequilibri entre demanda d’aquest perfil i la manca de professionals d’aquest sector. En aquest sentit, es preveu que es crearan al voltant de 30 milions de llocs de treball al 2050. També cal fomentar l’emprenedoria i impulsar la recerca i la innovació, ja que ens trobem davant d’un model de negoci que encara no s’ha creat, existeixen fulles de ruta, voluntat empresarial i política però encara no hi ha un primer model al qual seguir, per tant és important recolzar les iniciatives d’aquest àmbit.

Finalment, el vicepresident de FuelCell Energy ha conclòs que és important construir una infraestructura d’hidrogen, cal introduir l’hidrogen verd paulatinament amb el gris i el blau. Magalef afegeix que “a Caralunya tenim un alt potencial de generació d’hidrogen verd a partir del biogàs i la biomassa”, el primer perquè disposem de ramaderia, i el segon per l’agricultura del territori i els boscos.

Per últim, la presidenta del Clúster, Esther Izquierdo, ha destacat que el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya, en el marc d’un procés de reflexió interna que ha de conduir a definir el nou àmbit d’actuació de l’entitat està treballant en la creació d’un grup de treball d’hidrogen per acostar aquest vector energètic a les empreses del país i treballar junts -empreses, centres de recerca i tecnològic i administracions-.