El proppassat 24 de novembre ha tingut lloc la primera edició de la Jornada d'Immersió Estratègica del CEEC sota el títol "cap a un nou clúster" i que ha reunit a l'Hotel Alimara de Barcelona a més de 80 socis que han debatut sobre els reptes, les barreres i ooportunitats del sector de l'eficiència energètica i les actuacions que el clúster pot desnvolupar per tal d'impulsar l'actiivitat del sector a partir de les seves capacitats.

 

En la jornada d'immersió estatègica s'ha comptat amb la participació de Joan Martí, gerent de l'àrea de dinamització de clústers d'ACCIÓ. Martí ha afirmat que el d’eficiència energètica «és un clúster molt important i està portant a terme una tasca molt destacada». També ha recomanat a l’entitat que advoqui per «un creixement qualitatiu i no pas quantitatiu» atesa la seva solidesa «el CEEC és el segon clúster amb més socis de Catalunya». Per últim, Joan Martí ha subratllat que el més important és «l'estratègia» que es dissenyi d’ara en endavant. Actualment, el CEEC compta amb 120 socis i forma part de l’ecosistema dels 30 clústers de Catalunya que, conjuntament,  sumen 2.100 empreses actives que facturen 65 milions d’euros. Aquesta xifra representa el 28% del PIB català.

 

En la Jornada d'Immersió Estratègica també s’ha presentat unes primeres conclusions de l’Estudi del sector de l’Eficiència Energètica a Catalunya que està elaborant Paco Torres, soci d’Ecoterm. D’entre les idees rellevants que s’extreuen del treball, s’assenyala que les barreres que dificulten el desenvolupament de l'eficiència energètica al país són, segons ha apuntat el mateix Torres, «estructurals i de diferents tipologies: tècniques, econòmiques i financeres, administratives i derivades d’un marc regulador no favorable».

 

Al marge de l’estudi, l’acte també ha servit per exposar una mostra de diversos projectes de col·laboració que està desenvolupant actualment el CEEC i els seus socis, com el comitè sectorial Smart Cities; els grups de treball de pobresa energètica; el projecte de rehabilitació energètica d’edificis (façanes intel·ligents) o d’eficiència en polígons (polígons 4.0), així com el treball interclúster Bodegas inteligentes 4.0.

 

Finalment, s’ha organitzat un taller de reflexió estratègica titulat Cap a un nou clúster que ha propiciat la participació de tots els assistents.

Aquest taller, que forma d’un procés de reflexió estratègica que està duent a terme l’entitat, pretenia plantejar, tant en clau interna com externa, els reptes, i les oportunitats del sector i identificar les capacitats del clúster per a fer-hi front.