Quin  és el teu càrrec dins de la vostra organització? 

Sóc el gerent i el director tècnic de QUALI Geotermia S.L.

Ens podries explicar quines són la vostra  visió/missió/objectius com a organització? 

Missió 

QUALI Geotermia som una empresa que vol contribuir a l’aplicació d’energia renovable,  l’eficiència energètica i l’autoconsum a través dels sistemes de Geotèrmia. Aquest és el camí cap a l’apoderament del consumidor, obtenint gran part de  l’energia del terreny que té a sota els seus peus de forma gratuïta i respectant el medi ambient.

Visió 

QUALI Geotermia vol ser una empresa líder i de referència per la societat (particulars, prescriptors, constructors, instal·ladors de clima, enginyeries, administració) en el camp de la geotèrmia que:

  • Afavoreixi el procés de transició energètica.
  • Ofereixi una reorientació del model energètic actual aportant i desenvolupant el sistema geotèrmic.
  • Doti de la possibilitat a la població d’escollir un sistema de climatització i producció Aigua Calenta renovable i d’alta eficiència energètica.
  • Aporti la seva experiència de més de 10 anys en el sector i doni a través d’aquesta la confiança necessària a venidors clients.
  • Millori de forma contínua a partir de la transformació tecnològica i operativa a través de la innovació

Amb l’actuació a la societat pretén acostar la tecnologia geotèrmica a particulars, empresaris i administració. La divulgació i la formació són i seran les eines per aquest fi.

Quina  és l’activitat principal de la vostra organització? 

QUALI Geotèrmia S.L. és una empresa que té la seu social a l’avinguda Girona, 80 de Sant Gregori (Girona) i que es dedica a la construcció de camps de captació geotèrmics (instal•lació de sondes geotèrmiques) per a sistema de climatització geotèrmica.

L'equip de QUALI Geotèrmia té una àmplia experiència i ha participat en nombroses obres d’instal·lació de sondes geotèrmiques i piezòmetres, tant per a habitatges unifamiliars com per edificis d'habitatges o de serveis,...

Principals  magnituds de la vostra organització? (Nombre de treballadors, facturació,...) 

Actualment, l’empresa té dos equips de treball amb un total de 6 treballadors a temps complert que el formen un encarregat de sondistes (experiència de més de 20 anys), dos sondistes i dos ajudants de sondista. També forma part de l’equip humà de l’empresa un geòleg  que a banda de ser el director tècnic fa funcions de gerència.

Quins són els principals trets distintius/ fortaleses de  la vostra organització? 

Tal com s’ha comentat QUALI Geotermia S.L. se centra única i exclusivament en la construcció del camp de captació geotèrmic. Aquest és un dels aspectes clau del sistema geotèrmic, doncs serà d’on s’extraurà la part d’energia gratuïta del subsòl.

El context actual al nostre país i en general al món, la transició energètica i descarbonització porta cap a una generalització d’aplicació dels sistemes de climatització i producció d’aigua sanitària calenta utilitzant sistemes d’alta eficiència energètica i de fonts renovables. Els sistemes geotèrmics compleixen aquestes condicions.

L’aplicació dels sistemes geotèrmics, malgrat que en el nostre país tenen una implementació exponencial, els hi queda un ampli marge de creixement. Si comparem la potència tèrmica actual calculada de producció a Catalunya, que és de 32,9 MWt, amb la de països com Suïssa, França o Finlàndia que superen els 2.000 MWt o, encara més, amb Alemanya i Suècia que tenen més de 4.000 MWt és evident que ens queda molt de camí per recórrer.

Fortaleses del sistema geotèrmic 

  • L’alta eficiència energètica del sistema de climatització geotèrmic està àmpliament contrastada.
  • L’energia geotèrmica de molt baixa temperatura és una energia renovable. Es tracta d’una energia de caràcter renovable neta i per tant amb un futur clar a l’alça.
  • Períodes de retorn de la inversió de 6 anys de mitjana en l’aplicació de sistemes de bomba de calor geotèrmica (BCG).
  • L’aplicació dels sistemes de bomba de calor geotèrmica es potencien a nivell de la Comunitat Europea com a sistemes d’alta eficiència energètica i com a sistemes productors d’energia renovable.

Fortaleses de Quali geotèrmia 

QUALI Geotermia està posicionada en el mercat de la instal·lació de sondes geotèrmiques a causa de l’experiència dels seus treballadors i els equips especialitzats que disposa. Es té una àmplia cartera de clients reals i futuribles.

Els operaris de QUALI Geotermia encarregats de la instal·lació de les sondes geotèrmiques tenen una àmplia experiència en aquest tipus de feina. Rendibilitat superior a la mitjana.

Personal molt qualificat i implicat en l'empresa. La implicació del personal fa que la rendibilitat (metres de sonda instal·lats) sigui superior a la que la competència pot oferir.

QUALI Geotermia disposa d’equips de treball amb possibilitats de mobilitat i desplaçaments. Tanmateix cal tenir present que només serem competitius en zones geogràficament allunyades de la nostra seu (Girona) pel que fa a preus quan es tracti de projectes amb camps de captació superiors als 800 m (es pot considerar una debilitat).

Tant a nivell de tècnics com d’operaris, QUALI Geotermia té una posició d’avantatge en la corba d’experiència. Aquesta experiència s’ha obtingut en els darrers 11 anys d’activitat en instal·lació de sondes geotèrmiques.

QUALI Geotermia disposa de 2 equips amb maquinària per la instal·lació de sondes geotèrmiques que ofereixen una alta fiabilitat i elevada productivitat.

Innovació: Esteu desenvolupant algun projecte que vulgueu destacar?  Ens el pots descriure breument? 

QUALI Geotermia està col·laborant en el projecte PIXIL/Pyrenees Imaging eXperience: an InternationaL network.

Aquest projecte és un esforç de col·laboració científic-tecnològica transfronterer (Espanya, França i Andorra) i multidisciplinari, amb l'objectiu de desenvolupar les eines més capdavanteres per a analitzar el subsòl, amb especial interès a afavorir el creixement de l'energia geotèrmica a la regió. El projecte contribuirà a fer de la zona transpirinenca un referent en tecnologia de caracterització del subsòl en els pròxims dos anys i la seva consecució espera servir d'impuls a la creació d'ocupació i riquesa en la zona, relacionats amb l'anàlisi i gestió de recursos naturals subterranis.

PIXIL és un projecte que ha estat cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020).

Internacionalització: A dia d’avui, a quins mercats teniu presència?

Malgrat que l'activitat principal se centra a nivell de Catalunya els serveis de QUALI Geotermia són a nivell de tota la Península Iberica (Espanya, Portugal i Andorra). També, té una certa incidència en el mercat del Sud de França.

Què t’ha aportat ser soci del CEEC? 

Malgrat fa poc temps que QUALI Geotermia formar part del CEEC (2019) per nosaltres el CEEC ha suposat un avenç important en la capacitat d’incidir en la societat. Feia temps que el sector de la geotèrmia necessitava un espai de trobada per unir esforços dels diferents agents de la geotèrmia de cara a potenciar aquest sistema. També creiem essencial que el CEEC, i en concret el Grup de Treball de Geotèrmia, pugui ser per l’administració, les empreses o els particulars un punt de referència per consultes o assessoraments que els hi siguin necessaris.

La “unió fa la força” i el fet de poder desenvolupar dins el CEEC el Grup de Treball de Geotèrmia conjuntament amb més de 40 empreses/entitats amb interessos comuns ha enfortit el sector geotèrmic i evidentment també QUALI Geotermia com a empresa.

Evidentment, també la nostra participació al Clúster ha permès conèixer a altres empreses que malgrat que no estan estrictament lligades a la geotèrmia sí que tenen interessos en l’energia (eficiència energètica, fotovoltaica, renovables, autoconsum,...). Per altra banda també la possibilitat de presentar els nostres serveis, sovint complementaris amb molts dels altres socis del CEEC.

Quin ha estat el paper del CEEC a l’hora de complir la vostra missió  empresarial? 

Es fa difícil relacionar directament el retorn de la participació de QUALI Geotermia en el CEEC en aspectes empresarials objectius. Tanmateix, és evident que a nivell de difusió de la geotèrmia en general, i per tant de difusió de l’activitat exclusiva de QUALI Geotermia en particular, crec que ha jugat un paper important.

La participació de QUALI Geotermia en les diferents activitats plantejades pel CEEC ha permès el networking amb moltes més empreses que no teníem en la nostra cartera.

També la proporció de visibilitat a través de la pàgina web del CEEC, malgrat que no tenim unes dades concretes, ha estat evident que tant a través de la pàgina de presentació dels socis com de l’apartat de notícies ha estat notòria. Intentem participar molt en l’apartat de notícies per poder explotar aquesta opció al màxim.

La marca “CEEC” li ha aportat un motiu més de confiança de cara als nostres clients. Aquest segell en forma de logo que utilitzem en tots els nostres documents (pressupostos, informes, ...) creiem que ens dóna prestigi.

Què li demanaries al CEEC? Quins serveis/productes consideres que  hauria d’oferir? 

Crec que en línies generals s’està fent molt bona feina. Tot és millorable i sempre podem exigir-nos més.

Crec que ens hem d’unir al màxim i aprofitar les estratègies i sinergies de tots els grups de treball i empreses participants per poder ser un grup d’opinió i consulta el màxim de potent possible. En aquests temps que ens venen al damunt serà un aspecte clau per sobreviure.

Màxima visibilitat de les empreses que hi participen com a socis en tots els esdeveniments.

Quina posició creus que ha d’ocupar el CEEC dintre d’aquest context de  transició energètica? 

Des de QUALI Geotermia creiem que ha de ser una posició molt destacada. És cabdal que esdevingui un nexe entre l’expertesa dels socis del CEEC i l’administració. En realitat ambdós es necessiten i seria un error que no s’utilitzessin mútuament.

Cal que el CEEC sigui el màxim de participatiu en totes les taules i grups de treball que es vagin creant, tant a nivell de Catalunya com a nivell d’Espanya i Europa.

Podries explicar breument quin ha estat l’impacte per a la teva  organització de la implantació de l’estat d’alarma? Com us heu readaptat a la  situació? 

L’impacte ha estat molt important, doncs ens ha obligat a aturar tota la nostra activitat productiva durant el període de confinament. També ens ha comportat, i ens comporta encara ara, una pèrdua d’eficiència organitzativa de la nostra activitat en la situació de semiconfinament del moment. L’aturada d’obres a causa de la incertesa i la manca de subministraments d’alguns recanvis ens ha portat a haver d’aturar un equip de perforació i anar a “mig gas” amb l’altre. La impossibilitat de fer obres lluny de la nostra base, a causa de la manca de servei hoteler (allotjament i manutenció), també ens atura part de la nostra activitat.

Tanmateix, el que ens preocupa més en aquest moment és com afectarà l’impuls que havia pres l’activitat del nostre sector després d’aquesta crisi sanitària. La incertesa de com afectarà aquesta crisi al mercat de la construcció i també com arrencarà el mercat.

La nostra capacitat de readaptació a la situació actual és poca. La nostra activitat productiva és obra i per tant, sí que amb el màxim de mesures preventives, hem de treballar en un entorn de risc de contagi.

A mitjà termini quina creus que serà l’afectació per a la teva  organització i/o sector? 

Volem pensar que no ha d’afectar de forma substancial, doncs l’emergència climàtica continua essent-hi. I creiem que ara més que mai caldrà prendre mesures per fer-hi front, tanmateix caldrà un esforç per part de l’administració a través de mesures fiscals i de promoció de l’activitat, per tal d’incentivar l’aplicació de les renovables i de l’eficiència energètica. El dubte és, hi haurà prou recursos?

I com creus que afectarà la situació extraordinària causada per la  pandèmia de la COVID-19 al panorama de la transició energètica? 

La manca de recursos per part de l’administració ja era un problema abans de la pandèmia i ara encara s’agreujarà més. Creiem que malgrat tot el paper de l’administració ha de ser important recolzant totes les iniciatives per part de grups de les diferents tecnologies i solucions.

L’impuls també pot venir a través de la divulgació, conscienciació,... que tenen un cost econòmic assumible.

Caldrà buscar estratègies que ens permetin l’impuls que necessita el sector per mantenir-se i tirar endavant. Haurem de ser més creatius que mai i buscar solucions que als clients els hi siguin d’interès. Caldrà més conscienciació que mai i buscar finançament a través del sector privat.

En quin punt ens trobem actualment de la transició energètica en  l’àmbit català? I en l’espanyol? Cap a on anirem en els propers mesos? 

Crec que hi ha un llarg camí encara al davant, al meu entendre estem començant tant a nivell català com de l’estat. Ara ens trobem en un encreuament de camins, cal que escollim el correcte.

Per mi el correcte és no aclaparar-nos per al moment que estem vivint de crisi i recolzar el sector al màxim.

La geotèrmia, la fotovoltaica i l’autoconsum dotaran a les famílies, empreses i administració de competitivitat. A més, generarà llocs de treball i activitat econòmica que revertirà sobre la societat i l’economia del país. Com  volem el futur pel nostre país i pels nostres?