Quin és el teu càrrec dins de la vostra organització?
En sóc el director des de l’any 2016 en substitució de l’Antoni Sudrià, qui des de l’any 2001 va fundar el CITCEA-UPC.
Ens podries explicar quines són la vostra visió/missió/objectius com a organització?
El CITCEA-UPC és un centre de recerca i innovació tecnològica en l'àmbit de l'energia elèctrica. Forma part de la Universitat Politècnica de Catalunya i les activitats que desenvolupa en aquesta àrea les realitza amb la voluntat de transferir el coneixement a la societat de vàries maneres, sigui formació o col·laboració en projectes. El CITCEA-UPC és un referent en moltes de les activitats de recerca que realitza tant a nivell nacional com internacional i la seva voluntat és continuar sent-ho. La voluntat del CITCEA-UPC és proveir a la societat de professionals preparats amb la darrera tecnologia per millorar l'ús de l'energia i fer un món més sostenible.
Quina és l'activitat principal de la vostra organització?
La nostra activitat principal se centra en la recerca i la innovació en la gestió de l'energia elèctrica, des de desenvolupar equips basats en electrònica de potència que en permetin una gestió més eficient, fins a desenvolupar algorismes que permetin un millor ús de l'energia.
Principals magnituds de la vostra organització?
El CITCEA-UPC compta amb l'actualitat amb 11 professors del Departament d'Enginyeria Elèctrica de la UPC i fins a 60 persones més entre enginyers, estudiants de doctorat, de màster i de grau. Compta també amb un petit equip de gestió. Com a centre universitari, és totalment autofinançat en base als projectes i activitats que pugui generar, que en els darrers anys ha estat al voltant dels 2,2 M€ per any.
Quins són els principals trets distintius/ fortaleses de la vostra organització?
El nostre tret distintiu al respecte de la majoria de socis del CEEC és el fet que siguem un centre de recerca i innovació. La nostra fortalesa és la capacitat de poder donar la volta a les coses i mirar-les des d’una perspectiva diferent. Això pot aportar valor a les empreses i fer que els seus projectes siguin disruptius. També ens permet aplicar tecnologies diferents en entorns diferents.
Innovació: Esteu desenvolupant algun projecte que vulgueu destacar? Ens el pots descriure breument?
Estem desenvolupant molts projectes d’innovació. Darrerament estem impulsant molts projectes per tal de millorar la distribució de l’energia elèctrica. Fer-la més eficient, més segura, amb la intenció d’incrementar l’ús de les energies renovables, i els vehicles elèctrics sense haver de fer grans inversions en infraestructura. En aquest sentit treballem en diferents direccions. Una és en el desenvolupament de serveis de planificació, operació, gestió i manteniment predictiu basats en Intel·ligència Artificial. D’altra banda, en el desenvolupament dels equips d’electrònica de potència que han de permetre aquesta revolució: carregadors V2G, integració de bateries, sistemes HVDC per interconnectar els parcs eòlics off-shore, entre molts d’altres.
Internacionalització: A dia d'avui, a quins mercats teniu presència?
La nostra presència internacional se centra sobretot a Europa, per marc de recerca, tot i que hem fet i estem realitzant projectes a l'Orient Mitjà i a Amèrica del Sud.
Què t’ha aportat ser soci del CEEC?
El CITCEA-UPC participa del CEEC des dels seus inicis. Un dels objectius del CITCEA-UPC és donar suport a totes les iniciatives d’aquest tipus que treballin per un millor ús de l’energia. I tant bon punt vam saber de la creació del CEEC vam col·laborar amb ell. Ser soci del CEEC és una oportunitat única per poder compartir experiències, opinió i coneixement.
Quin ha estat el paper del CEEC a l’hora de complir la vostra missió empresarial?
Participar del CEEC ens ha portat a conèixer una mica millor el teixit empresarial català dedicat a la millora de l’ús de l’energia. Per la nostra activitat és fonamental per tal de copsar les inquietuds del sector i veure les seves tendències. D’aquesta manera podem aportar les solucions que el sector demana.
Què li demanaries al CEEC? Quins serveis/productes consideres que hauria d'oferir?
Al CEEC li demanaria que fos també una plataforma per promoure entre els joves la necessitat de fer del món que tenim un món més just. De corresponsabilitzar-los. I de fomentar les vocacions que calen per fer-ho.
Quina posició creus que ha d'ocupar el CEEC dintre d'aquest context de transició energètica?
El paper del CEEC pot ser fonamental com a eina de debat i consens entre tots els agents que han de participar d'aquesta transició. La visió molt tecnològica dels membres del CEEC és un factor important a tenir en compte en aquesta transició.
Podries explicar breument quin ha estat l’impacte per a la teva organització de la implantació de l’estat d’alarma? Com us heu readaptat a la situació?
Per sort, bona part de la nostra activitat de recerca i innovació es pot fer des de casa, i el fet de pertànyer a la Universitat Politècnica de Catalunya ens ha permès disposar des del minut 0 de totes les eines per fer-ho. Evidentment hem perdut el contacte directe de grup, però la sensació és que això tampoc està sent un problema molt greu. Som un grup de gent força jove, adaptat a la tecnologia.
A mitjà termini quina creus que serà l'afectació per a la teva organització i/o sector?
Les retallades previstes segur que afectaran l'activitat de recerca finançada amb fons públics i, també imagino, que les empreses aniran amb molta més cura a l'hora de fer les seves activitats d'innovació. Malgrat tot, en aquest període fins a finals de juliol, encara no s'han percebut aquestes sensacions. Esperem que només quedin en sensacions.
I com creus que afectarà la situació extraordinària causada per la pandèmia del COVID-19 al panorama de la transició energètica?
Aquesta pandèmia pot ser una oportunitat per repensar el treball i amb ell també els usos energètics. La mobilitat se n’ha vist afectada i el consum domèstic també. Per tant, això ha de portar canvis en aquesta transició energètica.
En quin punt ens trobem actualment de la transició energètica en l’àmbit català? I en l’espanyol? Cap a on anirem en els propers mesos?
Malauradament parlem molt de generar més energia verda, quan hauríem d’estar parlant de consumir menys energia. La bombeta més eficient és aquella que no cal posar-la en marxa. Caldria fer un esforç en millorar l’eficàcia del sistema energètic per reduir-ne l’ús, però sobretot cal una nova cultura, uns nous hàbits en l’ús de l’energia.