Quin és el teu càrrec dintre de la vostra organització?
Sóc el director general i soci.
Ens podries explicar quins són la vostra visió/missió/objectius com a organització?
Missió: La nostra missió és investigar i desenvolupar sistemes de generació d’energia termoelèctrica destinats a la recuperació de calor residual dels processos industrials per tal d’oferir una tecnologia innovadora, millorant l’eficiència energètica de la gran indústria i reduint l’impacte ambiental.
Visió: Volem convertir-nos en l’empresa líder en recerca i desenvolupament de sistemes basats en tecnologia termoelèctrica per la indústria 4.0, sent reconeguts pel nostre compromís amb la creació d’un món més just, ètic i sostenible.
Objectius: Impulsar la implementació de sistemes d’eficiència energètica basats en termoelectricitat en la indústria i l’eliminació de les bateries de liti en els sistemes IoT (Internet de les coses industrials) en el marc de la quarta revolució industrial.
Quina és la activitat principal de la vostra organització?
Partint del coneixement dels sistemes termoelèctrics estem desenvolupant dues línies de solucions per a la indústria:
En primer lloc, una solució sense fils i auto-alimentada per calor residual, i per tant sense bateries de liti, per a la monitoratge de processos industrials i maquinària en gran indústria anomenada INDUEYE (Industrial Eye)
En segon lloc, un sistema modular de generació d’energia per a la recuperació de calor residual industrial basat en el principi termoelèctric que anomenem ‘WHRU’ (Waste Heat Recovery Unit). També enfocat a la gran indústria per millorar-ne l’eficiència i reduir el seu impacte ambiental.
Principals magnituds de la vostra organització? (Nombre de treballadors, facturació,...)
L’empresa, amb seu a Terrassa, compta actualment amb 18 treballadors, majoritàriament de perfil tècnic i científic. Som una startup nascuda l’octubre de 2014 i que ha anat creixent mentre desenvolupava la tecnologia, rebent nombrosos premis tant nacionals com internacionals.
Quines són els principals trets distintius/ fortaleses de la vostra organització?
Bàsicament, hi ha 3 aspectes distintius:
- Equip. Altament qualificat, multidisciplinari i balancejat amb una orientació a la recerca aplicada.
- Tecnologia disruptiva. Combinem les últimes tecnologies en electrònica, materials, telecomunicacions i informàtica per crear solucions industrials d’alt valor afegit.
- Aliances estratègiques. En l’àmbit de la recerca col·laborem amb les universitats i centres de recerca més prestigiosos d’Europa a través de projectes amb finançament públic. En l’àmbit industrial tenim aliances amb els principals actors tecnològics i amb els principals actors dels sectors productius que serveixen d’espais privilegiats per a la validació tecnològica dels nostres desenvolupaments.
Innovació: Esteu desenvolupant algun projecte que vulgueu destacar? Ens el pots descriure breument?
Com s’ha comentat abans estem en fase de desenvolupament de producte. El més destacat és el que anomenem INDUEYE. Es tracta del primer sistema industrial de sensorització sense fils autoalimentat per la calor (Autonomous Wireless Sensors Networks).
La indústria necessita cada cop més digitalitzar els seus processos i màquines en el seu camí cap a la transició a la ‘Indústria 4.0’ (4a Revolució Industrial). Els sistemes existents al mercat són difícils d’implementar i molt cars quan es tracten de dispositius cablejats o bé requereixen canvis periòdics de bateries amb l’elevat cost de manteniment i alt impacte ambiental quan es tracta de dispositius sense fils.
INDUEYE és una plataforma IoT d’extrem a extrem (des de la sensorització de processos i màquines fins a la monitorització), multisensor, sense fils i, el més rellevant, sense bateries. El sistema està dissenyat amb una tecnologia electrònica de molt baix consum i alimentat per tecnologia termoelèctrica, que aprofita la calor present en els processos o màquines que es volen sensoritzar. D’aquesta forma, eliminem els elevats costos de manteniment provocats pels canvis de la bateria i l’impacte ambiental que provoquen la seva fabricació i reciclatge, mantenint tota la flexibilitat i facilitat d’implantació característica dels sistemes sense fils.
La nostra tecnologia està patentada a Europa, als Estats Units i a Canadà i ha estat doblement cofinançada per la Comissió Europea en el marc d’un programa LIFE+ (projecte HEAT-R) i un programa H2020.
Internacionalització: A dia d’avui, a quins mercats teniu presència?
Actualment encara no hem iniciat les vendes, però tenim empreses interessades en la tecnologia a Europa (principalment Alemanya, Espanya i Itàlia), als Estats Units i als Emirats Àrabs, entre d’altres.
Què t’ha aportat ser soci del CEEC?
Ser socis del CEEC ens ha aportat, a banda de nombrosos i valuosos contactes al sector de l’energia, un bon coneixement del sector, oportunitats de networking i negoci i un acompanyament en tots els temes que els hem plantejat. També ens ha aportat una visió i presència internacional gràcies als “Disruptours” organitzats.
Quin ha estat el paper del CEEC a l’hora de complir la vostra missió empresarial?
El CEEC està completament alineat amb la nostra missió i ens ha facilitat coneixement i valuosos contactes per al seu acompliment, a banda d’un acompanyament constant.
Què li demanaries al CEEC? Quins serveis/productes consideres que hauria d’oferir?
Per a una empresa del nostre perfil segurament serveis de consultoria en certificació de producte o protecció de la PI serien d’utilitat.
Quina posició creus que ha d’ocupar el CEEC dintre d’aquest context de transició energètica?
La transició energètica és imparable però ha de ser accelerada i en aquest sentit el paper a jugar pel CEEC és fonamental. Cal alinear a tots els actors, posant un clar focus i facilitant la relació amb els ‘stakeholders’. També cal tenir un interlocutor amb les administracions per ajudar-les en el desenvolupament del cos normatiu, per tal que s’ajusti a les necessitats de la societat i el sector. En definitiva, ha de jugar un paper de catalitzador, actuant de forma bidireccional en aquest procés que no només s’ha de portar a terme sinó que cal accelerar.
Com creus que afectarà la situació extraordinària causada per la pandèmia de la COVID-19 al panorama de la transició energètica?
La transició energètica no s’hauria de veure negativament afectada per la COVID-19, sinó al contrari. S’ha demostrat arran del virus SARS-CoV la fragilitat de la nostra societat i per extensió de la nostra economia davant de fenòmens extraordinaris i inesperats, que de fet és molt probable que es repeteixin en el futur, entre altres causes per la desforestació i el canvi climàtic. La transició energètica és un factor clau per remetre aquests dos fenòmens, però també ha de portar-nos nous models de gestió i noves tecnologies que ens facin menys dependents dels actuals models energètics i industrials, i per tant menys vulnerables en el futur.
És possible que en el curt termini hi hagi afectacions però són molt conjunturals i per tant no han d’alterar la transició energètica en el mitjà termini.
En quin punt ens trobem actualment de la transició energètica en l’àmbit català? I en l’espanyol? Cap a on anirem en els propers mesos?
Malauradament i malgrat els esforços fets, tant Catalunya com a Espanya no es troben en el punt que els correspondria en relació amb la transició energètica. En un territori amb una enorme disponibilitat de recursos renovables i sostenibles, amb la predisposició dels inversors a finançar nous projectes, és difícil de justificar aquest fet que només pot ser imputable a la negligència de certes autoritats i a les decisions legislatives i reguladores que han pres en el passat i que no han estat capaces de corregir, ni davant de l’exigència de la societat que les escull. Cal que no es malmeti l’oportunitat de liderar una transició energètica que no només és imparable, sinó que també és absolutament necessària. Encara som a temps de convertir-nos en líders, només cal voluntat política, en tant que tenim el coneixement tècnic, el talent humà i la capacitat de finançar-ho.