Quin és el teu càrrec dins de la vostra organització?
Sóc director.
Ens podries explicar quines són la vostra visió/missió/objectius com a organització?
La missió de la nostra organització és contribuir a l’estalvi en la despesa energètica dels nostres clients i avançar en la transició energètica mitjançant l’ús de software de gestió energètica i serveis de consultoria.
Quina és l’activitat principal de la vostra organització?
Proveïm el software SIE de comptabilitat i gestió de subministraments per facilitar la validació de la facturació, optimitzar els subministraments, i fer la comptabilitat, anàlisi i supervisió del consum i despesa energètica d’organitzacions multipunts públiques i privades.
Principals magnituds de la vostra organització?
Treballem 13 persones amb una facturació superior als 700.000 €
Quins són els principals trets distintius/ fortaleses de la vostra organització?
En destacaria 3:
- En primer lloc, disposem d’una aplicació de gestió energètica que es troba actualment implantada en més de 300 organitzacions públiques i privades, la qual cosa ens permet oferir un desenvolupament continuat i adaptat als diferents canvis legislatius, així com un benchmarking amb més de 10.000 edificis de diferents tipologies.
- D’altra banda, oferim una solució integral que inclou tecnologia i serveis, amb un equip de consultoria expert en gestió energètica que contribueix a l’assoliment del màxim estalvi econòmic i de consum dels nostres clients.
- També destacaria el potencial d’un equip humà altament motivat i compromès amb l’organització.
Innovació: Esteu desenvolupant algun projecte que vulgueu destacar? Ens el pots descriure breument?
A Inergy sabem que la solució als reptes que ens plantegen els nostres clients s’ha de basar en la innovació. Un element clau del nostre model d’innovació és el partenariat tecnològic amb el Bee Group, la unitat de recerca en bioclimatisme i eficiència energètica de CIMNE-UPC amb qui hem participat en diversos projectes internacionals. Darrerament, hem estat coordinadors del projecte FLEXEDINET finançat per la Unió Europea i orientat al desenvolupament d’aplicacions de gestió energètica intel·ligent i flexible de parcs d’edificis. El projecte ha estat emmarcat en la Comunitat d’Energia de la iniciativa RIS3CAT.
Internacionalització: A dia d’avui, a quins mercats teniu presència?
L’empresa té oficines a Barcelona i a Madrid però treballem arreu de l’Estat espanyol, amb presència més intensa en els mercats més madurs com Catalunya, Euskadi i Navarra.
Què t’ha aportat ser soci del CEEC?
Les aportacions són diverses, en particular el networking, l’accés a trobades amb experts i decisors del sector, coneixement sobre l’actualitat del sector i també, cal dir-ho, gaudir de la nit de l’eficiència energètica, un espai de trobada del sector de caràcter més informal i festiu, que ha esdevingut tot un referent.
Quin ha estat el paper del CEEC a l’hora de complir la vostra missió empresarial?
Des del meu punt de vista, el Clúster fa un treball molt complet i amb un caràcter força innovador. Per nosaltres ha estat un recurs per fer networking amb altres socis i una font de coneixement sobre les tendències del mercat pel futur.
Què li demanaries al CEEC? Quins serveis/productes consideres que hauria d’oferir?
En un futur marcat per la incertesa i la crisi econòmica, la venda dels nostres serveis serà sense dubte el més prioritari. En aquest sentit, totes les activitats que puguin contribuir a fer que les empreses sòcies puguin arribar als seus clients i generar contractes tindran un gran valor.
D’altra banda, el paquet normatiu i les polítiques i recursos econòmics que està mobilitzant la Unió Europea per a la Transició Energètica són molt notables. Crec que el Clúster, com a lobby, hauria de vetllar perquè tot aquest marc supramunicipal es vegi reflectit en les futures lleis de transició energètica de Catalunya i altres figures normatives que es desenvolupin. D’una banda, necessitem que la normativa estableixi obligacions i terminis clars al sector públic i privat en les polítiques d’energia i clima, i d’altra que aquestes obligacions vagin acompanyades d’una dotació de recursos econòmics suficients per dur-les a terme. Això podria ser un factor de tracció efectiu del nostre mercat. És el que han fet altres comunitats autònomes de l’Estat, i Catalunya no s’hauria de quedar enrere.
Quina posició creus que ha d’ocupar el CEEC dintre d’aquest context de transició energètica?
El CEEC ha de consolidar-se en el seu rol de dinamitzador, aglutinador i altaveu del sector.
Podries explicar breument quin ha estat l’impacte per a la teva organització de la implantació de l’estat d’alarma? Com us heu readaptat a la situació?
La incidència sobre l’activitat de consultoria i la d’innovació i desenvolupament de producte ha estat escassa a curt termini perquè la companyia ja tenia els recursos, procediments de treball i la cultura requerida per fer teletreball des del primer dia. L’impacte s’ha focalitzat a l’àrea comercial, que en aquest cas sí que ha quedat molt limitada en la seva activitat, particularment en l’obertura de nous clients.
A mitjà termini quina creus que serà l’afectació per a la teva organització i/o sector?
Haurem d’aprendre a conviure i a prendre decisions amb l’absoluta incertesa de saber què passarà en el mitjà i llarg termini. Si la sortida de l’actual crisi sanitària i econòmica és en “V” haurem patit un daltabaix que ens farà perdre l’any 2020 però que ens donarà perspectives de recuperació a l’any 2021. Al contrari, si la sortida és en “L” i es perllonga més enllà en el temps, l’afectació serà molt més profunda i la pràctica totalitat dels sectors es veuran afectats.
I com creus que afectarà la situació extraordinària causada per la pandèmia del COVID-19 al panorama de la transició energètica?
No considero que siguem un sector particularment afectat per la pandèmia, ho som solament conjunturalment en la mesura que tota l’activitat econòmica queda afectada i tot està interconnectat. No obstant això, a llarg termini i pel període 2021-2030 el nostre sector hauria de ser un dels que puguin sustentar el desenvolupament econòmic de les societats europees. Aquesta és, si més no, una de les apostes de la Comissió Europea en la seva estratègia per la recuperació de la Pandèmia, així com el paquet d’Energia Neta de la UE que és un element tractor de primer ordre.
En quin punt ens trobem actualment de la transició energètica en l’àmbit català? I en l’espanyol? Cap a on anirem en els propers mesos?
Amb l’arribada del nou govern l’any 2018, hi ha hagut un punt d’inflexió pel que fa a les polítiques de transició energètica a Espanya. En un període de temps molt curt s’han accelerat processos de transformació del model energètic enquistats i bloquejats durant molts anys, i s’ha posat el canvi climàtic com a problema de primer ordre en l’agenda política espanyola. Malgrat la conjuntura creada per la pandèmia, sóc optimista sobre l’impuls de la transició energètica durant aquesta dècada que tot just hem començat. Les variables normatives, polítiques, tecnològiques, econòmiques i socials es troben més alineades que mai per avançar positivament.