Quin és el teu càrrec dins de la vostra organització? 

Sóc el conseller delegat.

Ens podries explicar quines són la vostra visió/missió/objectius  com a organització?

La missió de Salicru és assegurar la disponibilitat energètica amb el màxim nivell de qualitat i fiabilitat. Per aconseguir-ho, la nostra empresa investiga i desenvolupa equipament d’electrònica de potència per garantir un subministrament elèctric continu, net i fiable.

La nostra visió és continuar sent un referent en el sector amb els nostres equips i solucions energètiques, per donar resposta a les necessitats dels nostres clients.

Quina és l’activitat principal  de la vostra organització?

L'activitat de Salicru es centra en el desenvolupament, fabricació i comercialització d'equips d'electrònica de potència que protegeixen els sistemes industrials, professionals i domèstics dels problemes que provoquen les incidències en el subministrament elèctric.

Principals magnituds de la vostra organització? 

Salicru és la primera empresa nacional en electrònica de potència a Espanya i és líder en cadascun dels seus productes, dins del segment de fabricants nacionals, especialment pel que es refereix als Sistemes d'Alimentació Ininterrompuda (SAI/UPS). A Espanya és també on es produeix el major volum de vendes dels seus productes. Els mercats més importants són Catalunya i Madrid, amb un 44% de totes les vendes.

La facturació de Salicru al 2019 va ser de 53 milions d'euros. Un 50% de la facturació va correspondre a les vendes en el mercat nacional, amb un volum de 27 milions d'euros, mentre que les vendes per exportació van ser de 17 milions d'euros (33%), i els serveis agregats van ascendir a 8 milions d'euros (17%).

Respecte al nombre de treballadors, Salicru compta actualment amb una plantilla de 218 treballadors, que anualment produeixen més de 90.000 equips,

Quins són els principals trets distintius/ fortaleses de la vostra  organització?

Destacaria la nostra experiència després de 55 anys d'activitat i la capacitat d’adaptar-se a l'evolució del mercat de l'electrònica de potència, la qual cosa ens ha permès convertir-nos en un centre de transferència tecnològica de primer ordre en el camp de l'electrònica de seguretat. Això, ha estat possible gràcies a la nostra aposta per la recerca, desenvolupament i innovació tecnològica (I+D+i) com a estratègia de creixement industrial. Anualment, destinem una mitjana del 4% de la facturació de Salicru a l'Àrea de Recerca i desenvolupament Tecnològic (I+D+i), un percentatge molt superior al 1,28% de la mitjana de les empreses nacionals tecnològiques o del 1,87% de la mitjana europea. Així, l'any 2019, Salicru va destinar gairebé 2 milions d'euros en la cerca de noves solucions en les àrees de la indústria, les tecnologies de la informació, les telecomunicacions, l'enllumenat públic o les energies renovables.

Innovació: Esteu desenvolupant algun projecte que vulgueu  destacar? Ens el pots descriure breument?

A Salicru tenim molt present l'objectiu d'impulsar un procés continu de millora dels seus productes i serveis. Darrerament, per exemple, estem treballant en el desenvolupament d’uns SAIs monolític i modular i uns sistemes d'alimentació DC-DC i AC-DC per a alta velocitat ferroviària.

I a nivell de serveis, destacaria la creació d’una Secció Internet of things (IoT) per a oferir resposta a les noves necessitats de competitivitat de la Indústria 4.0. I, especialment, per a optimitzar la connectivitat dels productes de Salicru i oferir solucions cloud a mesura de les necessitats de protecció i seguretat dels seus clients. Per a això, ja es compta amb un equip d’enginyers dedicat a desenvolupar solucions IoT per a l'empresa i poder “paquetizar” productes IoT per a tercers com és el cas de la nova família de productes NIMBUS pensats per a donar solucions de connectivitat.

Internacionalització: A dia d’avui, a quins mercats teniu  presència? 

L’esperit emprenedor i l’estratègia d’internacionalització de Salicru han aconseguit que avui en dia l’empresa tingui presència en més de 70 països, vetllant per oferir un subministrament elèctric de qualitat als seus clients. Europa i Àsia són els seus principals mercats, amb unes quotes del 38% i 29%, respectivament.

Per aquesta tasca comercial, comptem amb el suport de vuit filials a la Xina, França, Hongria, Marroc, Mèxic, Perú, Portugal i Orient Mitjà, així com diferents delegacions comercials a tota Espanya.

Què t’ha aportat ser soci del CEEC?

Sobretot coneixement del sector industrial energètic de Catalunya, a banda d’oferir la possibilitat d’accés a noves oportunitats de negoci i d’establir col·laboracions professionals amb altre socis del clúster.

Quin ha estat el paper del CEEC a l’hora de complir la vostra  missió empresarial?

Per nosaltres el CEEC és una entitat estratègica i capdavantera que ens ha ajudat a ser més competitius en un sector tant important per l’economia com l’energètic.

Què li demanaries al CEEC? Quins serveis/productes consideres que  hauria d’oferir?

El seu suport per continuar promocionant l’energia eficient a la industria, fomentat la col·laboració entre les empreses que tinguin més afinitat o siguin complementàries en els seus àmbits d’actuació

Quina posició creus que ha d’ocupar el CEEC dintre d’aquest  context de transició energètica?

Ha de ser un referent del sector a Catalunya i actuar com a interlocutor amb les administracions catalana, espanyola i europea, per defensar els interessos de les empreses que som socis.

Podries explicar breument quin ha estat l’impacte per a la  teva organització de la implantació de l’estat d’alarma? Com us heu readaptat a  la situació? 

La nostra empresa no ha estat aliena a la situació actual i, conseqüentment, hem sofert l'impacte econòmic derivat de la incertesa que ha provocat aquesta pandèmia.

I també ens ha afectat a nivell de recerca, producció, comercial, etc. al tenir que restringir els torns de treball i adequar-nos als protocols d’actuació fixats per les autoritats, amb les limitacions que això ha comportat.

A mitjà termini quina creus que serà l’afectació per a la teva  organització i/o sector?

Malauradament, aquesta pandèmia ha afectat a tots els sectors i per descomptat també al nostre, amb el fre a nombrosos projectes i inversions tant en el mercat nacional com internacional, que ha alentit la demanda dels productes energètics associats a aquests. Crec que el ritme de la recuperació econòmica serà determinant per a establir de quina forma evolucionarà el sector.

I com creus que afectarà la situació extraordinària causada per la  pandèmia del COVID-19 al panorama de la transició energètica?

Encara no ho podem saber amb exactitud, però algunes de les tendències ens indiquen un repunt de les inversions en energies netes, especialment de l'energia solar fotovoltaica i eòlica, una circumstància que sens dubte ens ajudarà a superar la feble situació econòmica actual.

En quin punt ens trobem actualment de la transició energètica en  l’àmbit català? I en l’espanyol? Cap a on anirem en els propers mesos?

Durant la pandèmia de la COVID-19, una dada positiva és que s’han registrat nombroses instal·lacions noves d’autoconsum fotovoltaic, tant a l’àmbit català com a l’espanyol, especialment a nivell domèstic. En canvi a nivell industrial, si que ha afectat als projectes de noves plantes de generació solar fotovoltaica o eòliques, però les perspectives de futur són bones, no excel·lents com es preveia abans de la pandèmia.

Però crec que els fons d’ajudes europees post-COVID-19, que contemplen un paper rellevant a la descarbonització de l’economia, pot ser la gran oportunitat per l’enlairament definitiu de les energies renovables, un creixement alineat amb els objectius de lluita contra el canvi climàtic d’Europa.