Quin és el teu càrrec dins de la vostra organització? 

Sóc Sustainability Business Manager al centre tecnològic Eurecat.

Ens podries explicar quines són la vostra  visió/missió/objectius com a organització?

Des d’Eurecat, proveïm el sector industrial i empresarial amb tecnologia diferencial i coneixement avançat, per donar resposta a les necessitats d'innovació de les empreses, amb l’objectiu de potenciar la seva competitivitat i contribuir al canvi cap a un model productiu més eficient i sostenible. El valor afegit que aportem permet accelerar la innovació i reduir-ne els riscos, disminueix la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa.

Quina és l’activitat principal de la vostra organització?

Creem i millorem productes, serveis i processos, conjuntament amb l’empresa, des de la idea fins a la industrialització, a partir de recerca aplicada i desenvolupament tecnològic, serveis tecnològics avançats, consultoria tecnològica, formació especialitzada, valorització i difusió del coneixement. Dins aquesta dinàmica, acompanyem les empreses des de la conceptualització de la innovació fins al seu escalat precomercial, el diagnòstic, l’estratègia, la construcció d’iniciatives, la planificació, la realització de la prova de concepte i de la prova de mercat, el desenvolupament, l’escalat industrial i el suport en la gestió del canvi.

Principals magnituds de la vostra organització? 

Eurecat aplega l’experiència de més de 650 professionals, generem una facturació superior als 50 milions d’euros anuals i donem servei a més de 1.700 empreses en els àmbits industrial, digital i biotecnològic i en matèria de sostenibilitat, de les quals el 50 per cent són petites i mitjanes empreses. Tenim instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Amposta, Tarragona, Vila-seca i Xile i participem en més de 200 grans projectes consorciats d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i comptem amb 88 patents i 7 spin-off. Som la quarta organització privada de recerca i innovació a Espanya en captació de fons del programa H2020, del qual actualment, tenim més de 65 projectes en execució.

Quins són els principals trets distintius/ fortaleses de  la vostra organització?

Sumem capacitats i experiència multisectorial i multitecnologia, amb l’objectiu d’aportar les millors idees i solucions integrals als reptes més complexos de les empreses, en àmbits com la Indústria 4.0, l’economia circular, les ciutats intel·ligents, la nutrició personalitzada, la medicina predictiva o l’economia digital, entre moltes altres àrees.

Som un centre tecnològic avançat amb un alt grau de coneixement i especialització en set grans àmbits per donar resposta integral als principals reptes socials, econòmics i mediambientals, que van des de la tecnologia de l’aigua, els dispositius mèdics, la nutrició personalitzada, els polímers funcionals, la Intel·ligència Artificial en entorns industrials, els materials lleugers i la robòtica avançada. A més, Eurecat està reconegut com un KET Technology Centre per la Comissió Europea per la seva estreta col·laboració amb les pimes per a les seves activitats de recerca i innovació orientades a mercat. En paral·lel, enfortim la nostra capacitat innovadora a nivell internacional participant en els Digital Innovation Hubs i els Open Innovation Test Beds.

Innovació: Esteu desenvolupant algun projecte que vulgueu  destacar? Ens el pots descriure breument? 

Eurecat participa en el projecte RECIBIL, que fomenta i incrementa la circularitat de les bateries de vehicles híbrids i elèctrics i desenvolupa nous protocols d’identificació d’usos, a través de l’anàlisi del cicle de vida, per a bateries de segona vida. RECIBIL té l’objectiu d’ajudar els diferents agents, des de fabricants d’automòbils i usuaris de bateries fins a empreses de reciclatge, entre d’altres, en el procés de gestió final de vida de la flota de vehicles elèctrics, que es preveu desplegar a nivell europeu i mundial durant els propers anys, així com en totes les operacions de reciclatge i valorització.

Eurecat participa en el projecte a través de la Unitat de Waste, Energy and Environmental Impact (WEEI) que aporta l’anàlisi de la funcionalitat de bateries d’automoció gastades; el desenvolupament de models físics per a la classificació de bateries; el reciclatge químic per a la recuperació de metalls i l’anàlisi econòmica i ambiental. La Unitat WEEI també dona suport en l’avaluació de l’operació real de bateries de segona vida i en la recuperació de components principals. D’altra banda, el projecte també compta amb la participació de la Unitat de Robòtica i Automatització d’Eurecat, que participa en l’automatització del procés de desmantellament i la Unitat de Desenvolupament de Producte, que s’encarrega de l’estudi de la fabricació de nous Battery Packs amb cel·les de segona vida.

Les innovacions impulsades pel projecte es validaran en una planta de Melilla, la primera d’aquestes característiques a nivell mundial, que permet integrar bateries de segona vida a una central de producció elèctrica amb l’objectiu de donar suport a l’estabilitat del sistema elèctric d’una ciutat autònoma.

Internacionalització: A dia d’avui, a quins mercats teniu  presència? 

Disposem d’una estratègia d’internacionalització que respon a tres grans objectius: donar suport a les empreses en el seus processos d’internacionalització a través de la innovació tecnològica, potenciar col·laboracions estratègiques a nivell internacional i comercialitzar el portfoli de productes i serveis del centre. Enguany, a més, hem inaugurat a Santiago de Xile la nostra primera seu internacional a Llatinoamèrica, amb l’objectiu d’augmentar la proximitat amb l’ecosistema d’innovació xilè, un país amb les empreses i institucions del qual col·laborem des de fa anys en el desenvolupament de projectes d’innovació de gran valor afegit orientats a augmentar la competitivitat i sostenibilitat del teixit industrial i empresarial.

Què t’ha aportat ser soci del CEEC?

El CEEC ens ajuda a contactar amb les empreses del sector per tal que siguin coneixedores de les potencialitats d’Eurecat com a organització que pot recolzar i ajudar-les en es seu camí cap a la innovació, en totes les nostres àrees d’actuació. D’altra banda, donades les capacitats multisectorials d’Eurecat, ens permet també treballar conjuntament amb la resta de clústers que en formem part, amb una oferta integrada que també pot ser d’utilitat per a les empreses del CEEC, per tal de millorar la seva competitivitat a través de la innovació.

Quin ha estat el paper del CEEC a l’hora de complir la  vostra missió empresarial?

Des d’Eurecat es valora molt positivament el valor afegit del Clústers com a organitzacions de gran utilitat per col·laborar en el procés d’apropament de la recerca aplicada a les empeses. En concret, en el cas del CEEC, Eurecat n’ha format des dels seus inicis, ara forma part de la seva Junta Directiva, i ha participat de forma activa en la dinamització de la estratègia d’innovació al sector d’empreses i organitzacions de l’àmbit energètic a Catalunya.

Què li demanaries al CEEC? Quins serveis/productes  consideres que hauria d’oferir?

Des d’un punt de vista estratègic, el CEEC hauria de convertir-se en el referent en les iniciatives vinculades amb energia a Catalunya, sent el nexe entre els sector públic, privat i els proveïdor de coneixement. Pel que fa referència a les grans empreses, hauria de ser un objectiu del CEEC incloure-les al seu portafoli amb el compromís de generar projectes transformadors, que permetin participar a PIMES i centre tecnològics i de recerca com a proveïdors de tecnologia i coneixement des de Catalunya, generant un ecosistema d’innovació constant, apropant oferta i demanda dintre dels seus associats, o dels altres clústers catalans.

Quina posició creus que ha d’ocupar el CEEC dintre  d’aquest context de transició energètica?

Els reptes que comporta la transició energètica, requereixen de l’impuls de l’administració i el compromís de les empreses i la societat, però també el desenvolupament de tecnologies que els facin tècnica i econòmicament viables. El CEEC hauria de ser l’engranatge que facilités que les empreses i organitzacions associades juguessin un paper protagonista en el procés de transformació, a través de mecanismes de dinamització de projectes amb l’ajuda de l’administració.

Podries explicar breument quin ha estat  l’impacte per a la teva organització de la implantació de l’estat d’alarma? Com  us heu readaptat a la situació? 

El compromís d’Eurecat amb les empreses i la implicació amb la societat és més gran que mai en aquests moments d’incertesa arran de la Covid-19. Les nostres capacitats i expertesa estan orientades en fer possible que la innovació arribi al teixit econòmic i social per ajudar a la recuperació, tant des del punt de vista sanitari com des de l’angle econòmic i empresarial. La digitalització ha fet possible que moltes empreses s’hagin pogut adaptar ràpidament al nou escenari i hagin trobat fórmules per donar servei als seus clients, a la vegada que la innovació està demostrant que és una aliada estratègica clau per obrir noves maneres d’avançar davant d’un panorama tan excepcional.

A mitjà termini quina creus que serà l’afectació per a la  teva organització i/o sector?

La transició́ ecològica, la digitalització i la reindustrialització són puntals dels fons europeus de recuperació que han de contribuir a establir les línies que marcaran el futur escenari econòmic i social. Des d’Eurecat, estem preparats per aportar solucions tecnològiques capdavanteres per sumar amb tots els agents públics i privats i donar forma als projectes tractors que han de marcar la diferència, incidint en les àrees i sectors on hi ha realment oportunitats estratègiques i diferencials, com és el cas de les noves fonts energètiques.

I com creus que afectarà la situació extraordinària causada  per la pandèmia del COVID-19 al panorama de la transició energètica?

L’impacte més directe de la pandèmia en l’àmbit energètic està sent la reducció del consum per causes que en un principi podrien semblar conjunturals, derivades de l’aturada de l’activitat, però que poden convertir-se en estructurals i profundes per la seva persistència en el temps. També pot afectar les estratègies empresarials d’inversió relacionades amb aspectes ambientals, per haver de dedicar recursos a altres prioritats. No obstant, la pandèmia ha incrementat la conscienciació sobre la crisi climàtica i ambiental, i bona part dels recursos públics que es destinaran a la recuperació econòmica, inclouran els aspectes ambientals com prioritaris. Això, sumat a la competitivitat i rendibilitat de les fonts d’energies renovables pot ajudar a accelerar la implementació d’aquest tipus de tecnologies

En quin punt ens trobem actualment de la transició  energètica en l’àmbit català? I en l’espanyol? Cap a on anirem en els propers mesos?

En l’àmbit català s’ha definit uns objectius ambiciosos però necessaris en quant a la implementació de fonts renovables i a mesures d’eficiència energètica. Com a punts febles es podria destacar la necessitat de recolzar més el sector industrial en el seu procés de transformació cap a una economia baixa en carboni, que redundaria en una millora de la seva competitivitat. També seria necessari impulsar grans projectes innovadors i transformadors en l’àmbit energètic, impulsats des de l’administració. En l’àmbit espanyol, hi ha una manca sistèmica de recursos destintats a la recerca, en general, però especialment en l’àmbit energètic, i si be hi ha iniciatives de recolzament a la innovació, són clarament insuficients tenint en compte els reptes que s’han d’abordar i les grans capacitats de coneixement disponibles a nivell nacional.

Hi ha algun altre assumpte que voldries destacar?  

La innovació resultarà imprescindible per aconseguir els objectius de descarbonització i transició energètica. Les energies renovables ja són competitives respecte les convencionals, però encara hi ha reptes lligats a la seva integració massiva en el sistema, de manera que quedi garantida la seguretat, continuïtat i qualitat del subministrament, com a mínim amb els nivells actuals.

D'altra banda, cal plantejar els projectes amb visió global, al llarg de tot el seu cicle de vida, per avaluar correctament els seus impactes i prendre les decisions correctes.

Finalment, destacar que el suport del sector públic i privat a la innovació és clau per avançar en la millora de la competitivitat de les empreses.