Quin és el teu càrrec dins de la vostra organització?

Sóc associada a l'equip Suma Capital Infraestructures.

Ens podries explicar quines són la vostra visió/missió/objectius com a organització?

Suma Capital és una gestora independent de fons de Capital Risc basada a Barcelona amb dues estratègies d'inversió diferenciades: Infraestructures Sostenibles y Capital Creixement.

El nostre propòsit és sumar el nostre compromís per construir el futur en el qual creiem, un futur responsable, sostenible i inclusiu que permeti el desenvolupament de les temàtiques socials i mediambientals. A Suma Capital creiem que la generació de valor es basa en una visió holística orientada a oferir el millor rendiment possible per les empreses i els projectes on invertim i les seves parts vinculades (accionistes, clientes, proveïdors, empleats i comunitat) en benefici dels nostres inversors i de la societat en el seu conjunt.


Quina és l'activitat principal de la vostra organització?

A través dels fons d'infraestructures financem actius relacionats amb la transició energètica i l'economia circular, promovent l'ús més eficient de l'energia i impulsant la seva generació a partir de fonts renovables, així com les iniciatives destinades a l'aprofitament i valorització dels residus, sigui per generar energia o per obtenir nous recursos.
A través dels fons de 'Growth' acompanyem els empresaris per fer realitat els seus plans de creixement i internacionalització prenent participacions en el capital de les seves empreses.

Principals magnituds de la vostra organització?
Suma Capital compta amb un equip format per 18 professionals basats a Barcelona, gestiona més de 300 milions d'euros i més de 25 participades.

Quins són els principals trets distintius/ fortaleses de la vostra organització?
En destacaria tres:
1. D'una banda, comptem amb un equip amb un gran potencial i compromès amb la filosofia de l'organització ("Growing together"). Treballem de manera molt propera amb els socis de les nostres participades, oferint solucions flexibles i ràpides adaptades a cada cas concret i acompanyant-los en el desenvolupament dels seus projectes per tal de maximitzar el seu valor.

2. D'altra banda, Suma Capital ha estat pionera en el llançament de fons específics destinats exclusivament a la transició energètica i l'economia circular. Invertim en projectes de mida mitjana que, pel seu volum d'inversió, acostumen a tenir més dificultats per obtenir finançament.

3. Finalment, també destacaria el nostre compromís amb la nostra Política d'Inversió Responsable, la qual posa especial èmfasi en la integració de l'ESG (Environmental, Social and Governance) com un mitjà per identificar els riscos i oportunitats associats a les nostres inversions, ja que el nostre objectiu és disposar d'un triple retorn: financer, social i mediambiental, amb la voluntat de quantificar-ho i reportar-ho als nostres inversors i a la comunitat.

Innovació: Esteu desenvolupant algun projecte que vulgueu destacar? Ens el pots descriure breument?
Destacaria la nostra capacitat i flexibilitat per invertir en projectes amb tecnologies diferents, que fa que puguem tenir una cartera molt diversificada. Fins ara hem invertit en projectes de generació d'energia renovable amb tecnologia solar fotovoltaica, eficiència energètica, mobilitat, xarxes de calor amb biomassa, biogàs, cogeneració i tractament de residus orgànics. Sempre busquem donar suport a la innovació en les temàtiques de transició energètica i economia circular i estar atents a les noves tendències del sector per continuar invertint en noves tecnologies com per exemple bateries, hidrogen, smarts grids, etc.

Internacionalització: A dia d'avui, a quins mercats teniu presència?
Des de les nostres oficines basades a Barcelona, invertim en projectes i companyies principalment a Espanya i puntualment a Europa. Des del fons d'Infraestructures invertim en projectes relacionats amb la transició energètica i l'economia circular amb un volum d'equity d'entre 5 i 25 milions d'euros. Fora d'Espanya hem invertit a França, Alemanya, Grècia i UK.

Què t'ha aportat ser soci del CEEC?
Ser socis del CEEC ens ha permès donar a conèixer la nostra activitat com a inversors en l'àmbit de la transició energètica, entrar en contacte amb empreses del sector que desenvolupin projectes en els quals potencialment podem invertir i estar al corrent de l'actualitat del sector, així com de les noves tendències i innovació.

Quin ha estat el paper del CEEC a l'hora de complir la vostra missió empresarial?
Sobretot ha estat un espai de networking on trobar oportunitats de col·laboració, així com una oportunitat per donar a conèixer la nostra activitat com a inversors en el sector. De fet, Suma Capital va ser un dels primers socis financers del CEEC, creiem en un espai global dedicat a la transició energètica on es puguin trobar tots els actors del sector i posar en contacte projectes i inversió.

Què li demanaries al CEEC? Quins serveis/productes consideres que hauria d'oferir?
La transició energètica jugarà un paper clau i transversal en els pròxims anys, amb unes necessitats d'inversió molt importants. En aquest sentit, crec que totes les activitats que puguin ajudar a posar en contacte empreses amb projectes madurs i potencials inversors, donar a conèixer les noves tendències i dinamitzar el sector seran molt interessants.

Quina posició creus que ha d'ocupar el CEEC dintre d'aquest context de transició energètica?
El CEEC hauria d'ocupar una posició de dinamitzador del sector. En aquest sentit, crec que és molt encertat el recent canvi de nom d'Eficiència Energètica a Energia Eficient perquè va molt en línia amb aquesta posició més global.

Podries explicar breument quin ha estat l'impacte per a la teva organització de la implantació de l'estat d'alarma? Com us heu readaptat a la situació?
A nivell d'activitat no hem tingut un impacte molt rellevant. Gràcies a un pipeline sòlid de projectes en un estat avançat, hem continuat invertint i generant noves oportunitats. Alguns dels projectes que es trobaven en fase de construcció han patit retards, però sense impacte important a mitjà termini.

Per tal d'adaptar-nos a la situació, hem adoptat diferents mesures com la implantació del teletreball per a tots els empleats, la constitució d'un Comitè COVID-19 setmanal per fer un seguiment detallat de les inversions i la comunicació permanent als inversors sobre la situació de la cartera i els potencials impactes. A nivell del portfoli, hem donat suport constant a les nostres participades i assistència en l'obtenció de finançament i contractació de cobertures principalment.


A mitjà termini quina creus que serà l'afectació per a la teva organització i/o sector?

Des del fons d'Infraestructures, invertim en actius que pertanyen a sectors essencials (transició energètica i economia circular) els quals, en general, tenen baixa correlació amb el cicle econòmic. Tenim contractes a llarg termini i fluxos de caixa estables i recurrents. Per això, actualment no estimem que la crisi del COVID-19 modifiqui significativament les expectatives del fons a mitjà termini.

I com creus que afectarà la situació extraordinària causada per la pandèmia del COVID-19 al panorama de la transició energètica?
Crec que és un sector que no es veu particularment afectat per la crisi actual i que serà un dels principals tractors econòmics de la pròxima dècada. Segons el Banc Europeu d'Inversions, es necessita una inversió de 270 bn€ anuals per assolir els objectius 2030 de la UE per una Europa sostenible, i aquestes necessitats continuaran augmentant per arribar a l'objectiu d'una Europa neutra en carboni l'any 2050. A tot això s'afegeix l'aposta tant d'Europa com d'Espanya per fer de la Transició Energètica un dels pilars principals de la recuperació post Covid-19.


En quin punt ens trobem actualment de la transició energètica en l'àmbit català? I en l'espanyol? Cap a on anirem en els propers mesos?

El nou govern d'Espanya ha donat un impuls important a la transició energètica, creant una vicepresidència específica i posant el canvi climàtic en el centre de l'agenda política. El mes de maig es va iniciar la tramitació del projecte de Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica per assolir la neutralitat en carboni l'any 2050, fixant objectius més ambiciosos d'acord amb els objectius marcats per la UE i els Acords de París.

Tot i que la crisi actual genera moltes incerteses, crec que, més que mai, totes les variables estan alineades perquè transició energètica sigui el sector clau de la pròxima dècada. Tant Espanya com Catalunya tenen voluntat i capacitat per una recuperació verda, tant per la disponibilitat de recursos com pel coneixement tecnològic, que hauria de permetre aprofitar les oportunitats de la transició energètica en termes de modernització de l'economia, de reindustrialització i de creació d'ocupació en la reconstrucció post Covid-19.

Alguna cosa més que vulguis destacar?
M'agradaria destacar la nostra voluntat de continuar donant suport a tots els socis del CEEC en el finançament dels seus projectes.