Seguint amb el Cicle d'entrevistes del CEEC avui hem entrevistat a Joaquim Daura, director d'Active Energy Management de Schneider Spain. Vols saber més sobre aquesta empresa? El directiu et dona més detalls!
-
Quin és el teu càrrec dins de la vostra organització?
Actualment soc el director d'Active Energy Management de Schneider Electric, que dit d'una altra manera seria la Gestió Activa de l'Energia. Per a nosaltres l'energia cal gestionar-la amb una visió estratègica, ja no val el que un departament la compri, un altre tracti d'optimitzar el seu consum i un tercer en reporti les emissions sense buscar eficiències d'organització i havent definit una clara governança. Cal definir una visió única i transversal de l'energia donat que si ens volem descarbonitzar i ser sostenibles cal posar-la al centre de l'equació.
Ens podries explicar quines són la vostra visió/missió/objectius com a organització?
Clarament, la nostra missió és ser el soci digital en sostenibilitat i eficiència dels nostres clients. Creiem fermament que l'accés a l'energia i a la tecnologia digital és un dret humà bàsic i el nostre objectiu principal és facilitar al màxim l'aprofitament de la nostra energia i els nostres recursos unint progrés i sostenibilitat per a tots. A més, som la més local de les empreses internacionals, empreses i comunitats tenim un vincle que s'ha de cuidar i protegir. També som partidaris dels estàndards oberts i dels ecosistemes de col·laboració que comparteixin els nostres objectius i valors tan valuosos com la inclusió i l'empoderament i que ho facin apassionadament.
Quina és l’activitat principal de la vostra organització?
A Schneider Electric, per tal d'aprofitar al màxim les oportunitats d'eficiència i sostenibilitat, impulsem la transformació digital integrant tecnologies energètiques i de processos líders a nivell mundial. Oferim productes connectats amb el núvol, controladors, softwares i serveis per a tot el cicle de vida, des de les fases de disseny, fabricació i manteniment, fins a les de funcionament. Totes aquestes solucions i serveis es dissenyen tenint en compte la seguretat, la fiabilitat i la ciberseguretat i permeten dur a terme una gestió integrada d'empresa, habitatges, edificis, centres de dades, infraestructures i indústries.
Principals magnituds de la vostra organització?
Som una multinacional d'origen francès amb una marcada presència a Catalunya. De fet, a més del nostre Head Quarter per Schneider Electric Iberia, hi tenim dues fàbriques (Capellades i Molins de Rei) i un centre logístic d'àmbit mundial (St. Boi del Llobregat).
A nivell mundial actualment, comptem amb 142.000 treballadors a més de 100 països i la facturació en 2020 fou de 25,2 mil milions d'euros. Ens agrada destacar que al voltant del 5% dels ingressos es dediquen a I+D.
Quins són els principals trets distintius/fortaleses de la vostra organització?
Sens dubte, la nostra principal fortalesa és la nostra cartera de productes i serveis, comptem amb la gamma més àmplia del mercat en baixa i mitja tensió, automatització i software. I no només és àmplia, sinó que la seva qualitat sempre ha estat reconeguda. A més, els nostres professionals compten amb un coneixement enorme del sector i som capaços d'oferir als nostres clients el millor suport tècnic.
Recalcar també que darrerament hem estat anomenats per Corporate Knights com l'empresa més sostenible del món. Després d'estar uns quants anys com a una de les empreses referents, ens omple d'orgull haver estat escollits, no ja com a un dels referents sinó, com al referent mundial.
Innovació: Esteu desenvolupant algun projecte que vulgueu destacar? Ens el pots descriure breument?
Una de les darreres novetats destacables és la nova gamma SM Airset de cel·les de MT sense SF6. Aquesta nova gamma incorpora una innovadora tecnologia que utilitza l'aire pur com a aïllant i la tecnologia d'Interrupció de Tall en Buit, oferint un grau de sostenibilitat sense precedents en el sector, amb una millora substancial també de l'eficiència i de la seguretat. Gràcies a això, elimina la necessitat d'utilitzar el SF6, un gas amb un potent gas d'efecte hivernacle. A més, es tracta també d'una solució més eficient, ja que compta amb un nou mecanisme de funcionament d'alt rendiment, CompoDrive, que multiplica 10 vegades la resistència mecànica dels mecanismes convencionals, a més de diverses altres funcionalitats que millores la seva seguretat, manteniment i capacitats digitals.
En el vessant de serveis i consultoria m'agradaria recalcar el nostre esforç per a desenvolupar un servei que ajudés a les empreses a poder definir una fulla de ruta completa cap a la descarbonització i a més que a la vegada se l'ajudi a la implementació d'aquesta. Ha estat un llarg procés d'aglutinar molt coneixement intern (fins i tot d'experiències pròpies a les nostres fàbriques), adaptar-lo a les necessitats dels nostres clients i finalment poder-ne fer una proposta de valor absolutament innovadora i alineada amb les necessitats d'aquelles empreses que vulguin liderar aquesta transformació cap a la descarbonització.
Internacionalització: A dia d’avui, a quins mercats teniu presència?
Com us deia abans, Schneider Electric té presència a més de 100 països d'Amèrica, Àsia, Europa, Oceania i Àfrica. Pel que fa a mercats tractem tots aquells mercats susceptibles a digitalitzar-se i a descarbonitzar-se. Tradicionalment hem estat molt presents en àrees com: residencial, terciari, industrial i infraestructures. Darrerament estem veient com evolucionen aquestes àrees i com per exemple els "Datacenters" (Centres de Processament de Dades) s'estan multiplicant i com el Vehicle Elèctric està començant a agafar l'empenta cap a un punt de no retorn.
Què t’ha aportat ser soci del CEEC?
Nosaltres som uns ferms defensors de la figura del CEEC. Prova d'això és que en som un dels membres fundadors. Ja fa més de 10 anys vàrem creure que Catalunya havia de disposar d´un ens que aglutinés coneixement i que fos un referent per a tot el sector de la gestió energètica. Després d'aquest llarg període, seguim convençuts de la necessitat d'existència del CEEC, especialment ara que la Transició Energètica és un fet i ens cal empènyer tots plegats. A mode d'exemple, ser soci del CEEC et permet ser partícip i construir una visió que posteriorment es pot transmetre a organismes públics (local, nacional i econòmica). Aquest fet és molt rellevant donat que és necessari que les diferents administracions coneguin la realitat i necessitats del teixit industrial. També et permet adquirir un major coneixement del mercat, ja que el Clúster va elaborant i compartint treballs i estudis amb els socis. Això, al final, acaba traduint-se en més visió, tant d'actualitat com de tendències de futur. A més, com a empresa, guanyes en imatge, posicionament i, en definitiva, visibilitat. Poder conèixer altres empreses del sector i col·laborar en diferents grups de treball, és molt més fàcil crear sinergies.
Quin ha estat el paper del CEEC a l’hora de complir la vostra missió empresarial?
Com et deia al principi, la nostra missió és convertir-nos en el soci digital en sostenibilitat i eficiència dels nostres clients. En aquest sentit el CEEC ens ha permès entrar en contacte amb empreses que poden arribar a formar part del nostre ecosistema. En alguns casos, aquestes empreses poden pertànyer a altres clústers i el punt de trobada poden són les jornades interclúster que celebrem al llarg de l'any per a tractar de resoldre reptes i necessitats de sectors concrets però des de diferents òptiques.
Al seu torn afegir que sempre hi hem trobat suport i quan hem necessitat algun tipus d'assessorament o fins i tot visió local en segments, on potser no som del tot especialistes, hem rebut un ajut i hi hem trobat molta col·laboració.
Què li demanaries al CEEC? Quins serveis/productes consideres que hauria d’oferir?
Probablement, en ser nosaltres una gran multinacional, tenim certs serveis interns que altres empreses necessiten, resolts. Així i tot, m'agradaria destacar que:
Formem part del teixit industrial català, i per tant, tot el que sigui ajudar a les empreses del nostre entorn ho veiem com a positiu perquè a la llarga tot l'ecosistema se'n beneficia.
Seguim tenint moltes mancances i necessitats de col·laboració. A mode d'exemple, amb una visió tan global com la que tenim sempre ens és de gran ajut disposar d'un coneixement de l'estat de situació local: nous marcs reguladors, noves línies d'ajut, estudis de mercat, necessitats concretes de segments específics, nous projectes referents d'on aprendre lliçons, etc.
Com pots veure, necessitats en seguim tenint unes quantes. Probablement en el moment en el qual ens trobem, inici de l'EU Next Generation, seria de gran ajut que el CEEC fos un punt de contacte on: conèixer l'estat de situació, saber i concretar quines accions caldrien per beneficiar-se dels ajuts... Creiem que estem davant d'una oportunitat única perquè el teixit català es pugui desenvolupar i evolucionar cap a la digitalització i la sostenibilitat, ja que creiem que són claus pel futur de la nostra indústria (on incloc tots els sectors: residencial, terciari, infraestructura...).
Quina posició creus que ha d’ocupar el CEEC dintre d’aquest context de transició energètica?
Sense cap dubte, és important que faci una tasca de conscienciació, ha d'aconseguir que la societat i les indústries cada cop estiguin més sensibilitzades amb el canvi climàtic i la gestió energètica. Cal entendre que les empreses privades podem realitzar campanyes de conscienciació, però sempre hi haurà un vernís comercial que pot crear certa suspicàcia. Si aquesta tasca la realitza un ens transversal i sense ànim de lucre, és molt més profund i cala molt més tant a la societat com a la indústria. També ha d'acostar l'administració a la realitat, ajudant a simplificar certs processos, com poden ser la sol·licitud de les subvencions, especialment ara amb l'EU Next Generation. En aquest sentit, molts cops és complicat per a una empresa accedir a l'administració, però tots junts, organitzats en forma de clúster, és més senzill. Finalment, crec que és important que el CEEC ajudi a crear una visió conjunta del segment. Formem part d'un segment molt transversal i amb un ecosistema molt complex, per tant cal aglutinar les visions i tractar de crear un consens conjunt.
Tenint en compte la pandèmia, podries explicar breument quin ha estat el resultat de 2020?
A Schneider Electric vàrem arrancar 2020 amb grans perspectives i s’ha de dir, que gran part d’aquestes, en el transcurs de l’any, van existir i es van consolidar. La pandèmia va posar de manifest la necessitat de digitalitzar-se per poder respondre de forma àgil a qualsevol esdeveniment extrem que es pugui produir. En aquest sentit, hem estat un exemple clar de l’avantatge que suposa comptar amb una estratègia prèvia. Només des del punt de vista del teletreball, hem estat preparats des del primer moment, el que ens ha permès garantir la continuïtat de les nostres operacions i la seguretat dels treballadors. Així hem pogut seguir donant suport als nostres clients i partners i la nostra cadena de subministrament global ha demostrat estar preparada per treballar en un escenari complex i incert.
Quines són les vostres previsions pel 2021?
Les nostres previsions pel 2021 són de creixement i d'anar tornant a la normalitat preCOVID-19. De fet, ja han passat uns quants mesos i tant les dades de negoci com les dades sanitàries així ho reflecteixen. A més a més, estem observant que aquest parèntesi de la COVID-19 (esperem que només sigui un parèntesi) ha permès a moltes empreses reflexionar sobre el seu futur i sobre qui volen esdevenir. En la majoria d'aquests processos de reflexió han aparegut dos conceptes: 1) digitalització dels processos i de l’empresa i 2) sostenibilitat i impactes sobre el Canvi Climàtic. Precisament, aquests dos conceptes són el "pal de paller" de la nostra proposta de valor. Així doncs estem molt esperançats i amb moltes ganes d'ajudar al teixit català a convertir-se en un referent a nivell mundial. Per exemple, em complau fer esment de la iniciativa iniciada pel Grup Roca. Essent una multinacional catalana, líder mundial en el sector del bany i amb més de 80 fàbriques en més de 4 continents, ha signat un acord amb Schneider Electric per emprendre el repte cap a la seva descarbonització. Per a mi, és tot un honor que una multinacional del "meu raconet del món" decideix emprendre una iniciativa tan potent i que d'altres empreses, d'aquí o del més enllà, la puguin prendre com a un referent i un exemple a seguir. A més, si tu hi tens un rol actiu... la satisfacció i l'honor és absolut. Com diem nosaltres "oli en un llum".
I com creus que afectarà la situació extraordinària causada per la pandèmia del COVID-19 al panorama de la transició energètica?
Precisament en feia esment en el punt anterior. Com deia abans, el seu impacte serà enorme, quasi podríem parlar de la pandèmia com l'altra gran palanca de la transició energètica, juntament amb el canvi climàtic. De fet, la COVID-19 encara ha fet més evident la necessitat de situar la sostenibilitat en el centre de les estratègies de recuperació. Ja ningú ho posa en dubte. A més a més, ha accelerat de forma dramàtica l'adopció de la digitalització, que ha ajudat al fet que moltes empreses li perdin la por i experimentin de primera mà els seus beneficis. I aquesta digitalització, que ha arribat per quedar-se, ja sabem que és un dels puntals claus de la transició energètica. Al final, ens permet ser més eficients, fer més amb menys gràcies a una energia descarbonitzada, connectada i intel·ligent.
En quin punt ens trobem actualment de la transició energètica en l’àmbit català? I en l’espanyol? Cap a on anirem en els propers mesos?
Estem en un moment de canvi de paradigma. D'una banda se'ns demana que descarbonitzem, però de l'altra, el confort i la producció s'han de mantenir i això comporta un major consum energètic. Com podem resoldre aquesta paradoxa? Accelerant la penetració d'energies renovables està clar. Però això, al seu torn, crea noves complexitats. Comencem a veure la llum al final del túnel, cal que avancem en les renovables per reduir les emissions i en l'electrificació perquè l'electricitat és l'energia més fàcil de generar amb les renovables, però això va obrint noves incògnites. Com gestionem la xarxa elèctrica és una de les més importants. Fins ara era relativament fàcil, ja que la generació era centralitzada i la producció fàcil de preveure, però transitar cap a una generació descentralitzada, amb moltes petites unitats de producció, afegeix molta complexitat. Caldrà començar a treballar en l'emmagatzematge d'energia i apropar cada cop més el consum al consumidor. Tot això implica canvis de normatives, tecnologia i, sobretot, digitalització. Sense aquesta el canvi de paradigma és inviable.
Pel que fa a les energies renovables, a Espanya es va avançant, sobretot en comunitats com Navarra o Aragó, però a Catalunya anem molt més endarrerits. Els culpables som tots, ja que ningú vol tenir un parc eòlic o fotovoltaic al costat de casa, però caldrà fer-ho. L'any 2030, el 70% de l'energia elèctrica ha de ser renovable i el 2050, el 100%.
Si ens centrem en temes com l'eficiència energètica, la descarbonització i la digitalització, també estem a les beceroles. Tant Catalunya com Espanya. Tenim una particularitat important que dificulta l'avenç, el nostre teixit industrial és eminentment PIME i assumir compromisos de sostenibilitat és més complicat per a aquest tipus d'empreses que per a les multinacionals. La seva visió és molt més a curt termini. No obstant això, obligades per les normatives i pels requeriments dels seus clients més grans, al final hauran de fer el pas.