Quin és el teu càrrec dins de la vostra organització?
Sóc el Director de la Plataforma Ecrowd, de Finançament Participatiu per a inversions relacionades amb la sostenibilitat.
Ens podries explicar quines són la vostra visió/missió/objectius com a organització?
A Ecrowd volem fer possible que la transició energètica sigui protagonitzada, localment i de forma distribuïda, per les empreses i organitzacions (comunitats de propietaris, comunitats energètiques, ajuntaments...) directament de la mà dels ciutadans, i preferentment dels més propers o vinculats a cada instal·lació.
Quina és l’activitat principal de la vostra organització?
Ecrowd és una Plataforma de Finançament Participatiu (PFP, figura regulada i auditada per la CNMV i el Banco de España) amb la que es poden tramitar préstecs col·lectius, directes de la gent cap a les empreses i organitzacions, per a la implantació d’instal·lacions d’energies renovables o d’estalvi energètic. La nostra plataforma compta amb l’acreditació d’ACCIÓ – Agència per a la Competitivitat de l’Empresa de la Generalitat.
Principals magnituds de la vostra organització?
Vam començar a operar el 2014 i ara ja tenim més de 4.500 persones registrades a la nostra plataforma, que han finançat 130 préstecs a projectes per un total de 6 milions d’euros.
Quins són els principals trets distintius/ fortaleses de la vostra organització?
Hi ha un requisit qualitatiu imprescindible per a la publicació d’un préstec a la plataforma: que sigui per finançar participativament una inversió que tingui impacte positiu sobre el medi ambient o la societat.
Fomentem la participació en els finançaments de les persones més properes a cada projecte: empleats o clients d’una empresa, veïns d’un municipi, pares i mares d’una escola... per tal que cada campanya de captació de fons, en forma de préstec col·lectiu, es converteixi també en una forma d’enfortir i engrandir la comunitat de persones que són vinculades al projecte.
Innovació: Esteu desenvolupant algun projecte que vulgueu destacar? Ens els pots descriure breument?
A banda del finançament participatiu a empreses, hem estat pioners en l’aplicació dels préstecs col·lectius a instal·lacions de comunitats de propietaris i d’ajuntaments, i ara també volem ser-ho per a les comunitats energètiques. També hem entrat ja en el finançament de projectes fotovoltaics en format PPA, finançant a l’instal·lador.
Internacionalització: A dia d’avui, a quins mercats teniu presència?
La nostra activitat, per motius regulatoris principalment, està actualment focalitzada en el finançament de persones jurídiques amb seu a l’estat espanyol.
Què t’ha aportat ser soci del CEEC?
Ens ha aportat visibilitat dins del col·lectiu empresarial relacionat amb les energies renovables i l’estalvi energètic, així com la possibilitat de connectar directament amb les empreses del sector.
Quin ha estat el paper del CEEC a l’hora de complir la vostra missió empresarial?
La nostra és una activitat relativament nova, i poc coneguda encara, i la pertinença al CEEC ens ajuda a difondre-la més enllà dels nostres propis canals.
Què li demanaries al CEEC? Quins serveis/productes consideres que hauria d’oferir?
Creiem que ha de continuar en la línia d’anar proposant més activitats per fomentar el coneixement mutu entre els seus membres, per tal de fer aflorar més sinergies i tot el gran potencial de cooperació que hi ha.
Quina posició creus que ha d’ocupar el CEEC dintre d’aquest context de transició energètica?
Ha de tenir un paper molt actiu en el foment de la implantació de la cultura de l’eficiència energètica i la urgent implantació de les energies renovables, perquè entre tots lluitem contra l’emergència climàtica que tenim al damunt i a la que malauradament no se li dona la importància que té.
Podries explicar breument quin ha estat l’impacte per a la teva organització de la implantació de l’estat d’alarma? Com us heu readaptat a la situació?
Per una banda tot l’equip ha estat treballant. Per l’altra hem hagut d’afegir la valoració de l’efecte Covid-19 sobre l’activitat de les organitzacions que sol·liciten finançar-se a la nostra plataforma. Finalment, hem patit algun endarreriment (o anul·lació) en la presa de decisions de diverses organitzacions que estaven a punt de presentar la seva campanya de finançament participatiu a la nostra plataforma.
A mitjà termini quina creus que serà l’afectació per a la teva organització i/o sector?
Creiem que l’activitat relacionada amb la transició energètica per a les empreses -en general- s’anirà recuperant, i que alhora creixerà fort en altres àmbits com el finançament a les comunitats de propietaris i als ajuntaments, alhora que entrarem amb força amb les comunitats energètiques.
I com creus que afectarà la situació extraordinària causada per la pandèmia del COVID-19 al panorama de la transició energètica?
Creiem que tots els sectors relacionats amb la transició energètica tindrem un millor comportament que el de la resta de l’economia.
En quin punt ens trobem actualment de la transició energètica en l’àmbit català? I en l’espanyol? Cap a on anirem en els propers mesos?
S’ha avançat molt darrerament en tot l’entramat legislatiu per eliminar barreres a la implantació de les energies renovables, però encara hi ha camp per millorar i simplificar la legislació. També calen incentius públics a l’ús del finançament participatiu, com ja passa a altres països europeus, per afavorir els projectes que es financen amb participació popular per davant dels que només beneficien a les empreses més grans i sense cap impacte econòmic per al territori on s’implanten.
Vols indicar qualsevol altre assumpte que consideris oportú de destacar?
Les empreses que creguin en els valors de la participació ciutadana i la sostenibilitat tenen en Ecrowd l’eina que farà possible que els seus projectes d’energies renovables i estalvi energètic tirin endavant. La pròpia campanya de recaptació de fons serà un important altaveu dels seus valors corporatius envers la sostenibilitat i una palanca per a la implicació de les persones (també empleats, clients o proveïdors) en els seus projectes